2017. november 03., péntek
Győző

Életmód

Amikor ránk tör a szénhidrátéhség

Szénhidrátokra szüksége van a szervezetnek, hiszen fontos szerepük van az energiatermelésben, egyfajta üzemanyagként funkcionálnak, hozzájárulnak többek között az izomzat felépítéséhez, az immunrendszer működéséhez, a véralvadáshoz, a fizikai és szellemi funkciókhoz. Előfordulhat azonban, hogy a kelleténél többet fogyasztunk belőle, mint arra a szervezetünknek szüksége lenne.

Sajnos a napi limitet igen könnyű átlépi, hiszen nehéz ellenállni egy m


Profimedia, Wavebreak

ég meleg péksüteménynek vagy egy ropogós pizzának. Stresszes helyzetben, depressziós időszakban többször nyúl az ember utánuk, ilyenkor az evés egyfajta vigasz, önnyugtatás, azonban ez a periódus rendszerint elmúlik. A lelki problémákon túl fokozott éhségérzetet okozhat a vitamin- vagy ásványianyag-hiány is. Ez egy laborvizsgálattal gyorsan megállapítható és könnyen orvosolható. Érdemes tudni, hogy mindezeken kívül inzulinrezisztencia, prediabétesz is állhat annak hátterében, ha valaki állandóan szénhidrát után sóvárog. Ezt ugyanis gyakran az ingadozó vércukorszint okozza.

– Az inzulinrezisztencia egyik jellemző tünete, hogy az étkezések után 1-2 órával álmosság, fáradtság jelentkezik, főleg az olyan gyors felszívódású szénhidrátok bőséges fogyasztása után, mint a fehér lisztből készült pékáruk, tészták, édességek. Ekkor ugyanis hirtelen megnő a vércukor szintje, majd ellensúlyozásként az inzulin mennyisége is, aminek következtében a glükózszint leesik. Ez álmosságérzettel esetleg remegéssel, szapora szívveréssel jár. Sőt, az is gyakran előfordulhat IR esetén, hogy magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása után nem sokkal cukoréhség lép fel, mivel a szervezet így próbálja kompenzálni a lecsökkent glükózszintet – magyarázza dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája. Ha már kialakult a cukorbetegség, azt mielőbb kezeltetni kell. A terápia életmódváltás (személyre szabott diéta és mozgás), valamint szükség esetén gyógyszeres kezelés, melyek segítségével normalizálhatóak a kiugró értékek és a tünetek csökkennek vagy megszűnnek.


Kapcsolódó Cikkek