EUR: 310,10 Ft
CHF: 267,93 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Sport

Baji Balázs: Tudok még javulni! *Ő az első magyar, aki érmet hozott világbajnokságról futószámban

Baji Balázs történelmet írt. Ő az első magyar, aki futószámban dobogós helyen végzett atlétikai világbajnokságon: bronzérmet szerzett a 110 méteres gátfutásban Londonban. Az állatorvosként dolgozó atléta még nem tudja, számára mi a felső határ.

A bronzérmes Baji Balázs a magyar zászlóval ünnepelte sikerét (MTI/EPA/Franck Robichon)

Az első világbajnokságon, 1983-ban, Helsinkiben Bakos György 110 gáton a 6. lett, azóta viszont csupán egyszer, 1987-ben, Rómában jutott magyar versenyző döntőbe 5000 méter alatti távon egyéni számban: Kovács Attila 100 méteren lett negyedik.

Baji Balázs személyében tehát 30 év elteltével lett magyar döntőse futószámnak. Már ez is óriási eredmény, a bronzérem pedig maga a csoda.
– Elképesztő futás, elképesztő verseny volt! Persze álmodoztam éremről, de nem mertem elhinni, hogy ez megvalósulhat. Éreztem a végén, hogy ott lehetek a dobogón, és ennek köszönhetően olyan energia szabadult fel bennem, olyan erő hajtott át az utolsó néhány gáton, ami szinte repített.
Baji első kiemelkedő sikerét a futópályán 2007-ben érte el, amikor aranyérmet nyert a magyar bajnokságon. Egy évvel később bronz-, majd 2009-ben és 2010-ben ezüstérmes lett az országos bajnokságon. 2011 óta verhetetlen a hazai mezőnyben, idén sorozatban a hetedik magyar bajnoki címét szerezte meg. Fedett pályán összesen hét aranyéremnél jár, itthon legutóbb 2012-ben győzték le. Emellett nemzetközi szinten is egyre jobb eredményeket ért el, de pályafutásának eddigi csúcsa egyértelműen a Londonban megszerzett világbajnoki bronzérem.
– Fizikailag és mentálisan is most értem olyan szintre, hogy bármilyen szituációt meg tudjak oldani. Azt hiszem, összeállt a formám.
És hogy mit hozhat a jövő?
– Most nem tudom, számomra hol a határ. Határozottan úgy érzem, hogy a döntőben futott időeredményemen még tudok javítani. Hogy ez mire lesz elég, az majd kiderül.

Kapcsolódó Cikkek

  • Világliga, Jövünk!

    Világliga, Jövünk!

    Az utolsó mérkőzést már nem is kellett lejátszani a magyar–orosz Davis Kupa-párharcban, hiszen addigra a Fucsovics Márton vezette teniszcsapatunk behozhatatlan előnyre tett szert és 21 év után visszajutottak a világcsoportba.

  • Détári: Három év alatt illene megtanulni magyarul

    Détári: Három év alatt illene megtanulni magyarul

    Détári Lajos a Bors.hu-nak adott nyilatkozatában kicsi odaszúrt Bernd Storck szövetségi kapitánynak. Az egykori világválogatott labdarúgó szerint a német szakember igazán vehette volna a fáradtságot, hogy megtanuljon magyarul.