EUR: 311,61 Ft
CHF: 270,18 Ft
2018. február 20., kedd
Aladár, Álmos

Sport

Baji Balázs: Tudok még javulni! *Ő az első magyar, aki érmet hozott világbajnokságról futószámban

Baji Balázs történelmet írt. Ő az első magyar, aki futószámban dobogós helyen végzett atlétikai világbajnokságon: bronzérmet szerzett a 110 méteres gátfutásban Londonban. Az állatorvosként dolgozó atléta még nem tudja, számára mi a felső határ.

A bronzérmes Baji Balázs a magyar zászlóval ünnepelte sikerét (MTI/EPA/Franck Robichon)

Az első világbajnokságon, 1983-ban, Helsinkiben Bakos György 110 gáton a 6. lett, azóta viszont csupán egyszer, 1987-ben, Rómában jutott magyar versenyző döntőbe 5000 méter alatti távon egyéni számban: Kovács Attila 100 méteren lett negyedik.


Baji Balázs személyében tehát 30 év elteltével lett magyar döntőse futószámnak. Már ez is óriási eredmény, a bronzérem pedig maga a csoda.
– Elképesztő futás, elképesztő verseny volt! Persze álmodoztam éremről, de nem mertem elhinni, hogy ez megvalósulhat. Éreztem a végén, hogy ott lehetek a dobogón, és ennek köszönhetően olyan energia szabadult fel bennem, olyan erő hajtott át az utolsó néhány gáton, ami szinte repített.
Baji első kiemelkedő sikerét a futópályán 2007-ben érte el, amikor aranyérmet nyert a magyar bajnokságon. Egy évvel később bronz-, majd 2009-ben és 2010-ben ezüstérmes lett az országos bajnokságon. 2011 óta verhetetlen a hazai mezőnyben, idén sorozatban a hetedik magyar bajnoki címét szerezte meg. Fedett pályán összesen hét aranyéremnél jár, itthon legutóbb 2012-ben győzték le. Emellett nemzetközi szinten is egyre jobb eredményeket ért el, de pályafutásának eddigi csúcsa egyértelműen a Londonban megszerzett világbajnoki bronzérem.
– Fizikailag és mentálisan is most értem olyan szintre, hogy bármilyen szituációt meg tudjak oldani. Azt hiszem, összeállt a formám.
És hogy mit hozhat a jövő?
– Most nem tudom, számomra hol a határ. Határozottan úgy érzem, hogy a döntőben futott időeredményemen még tudok javítani. Hogy ez mire lesz elég, az majd kiderül.

Kapcsolódó Cikkek

  • Már történelme van a Chelsea és a Barca párharcának

    Már történelme van a Chelsea és a Barca párharcának

    Slágermeccsel kezdi meg a szereplést az FC Barcelona a labdarúgó Bajnokok Ligája kieséses szakaszában. A katalán sztárcsapat a Chelsea otthonában lép pályára. Az angol együttes az utolsó top csapat, amely ellen Lionel Messi még egyszer sem tudott betalálni, így vélhetően ez külön motivációt jelent majd az argentin klasszis számára.

  • Túl nagy terhet cipelnek a Liu testvérek

    Túl nagy terhet cipelnek a Liu testvérek

    Ólomsúlyként nehezedik a Liu testvérekre az esélyesség. Legalábbis édesanyjuk szerint nem bírták azt a nyomást, amit a MOB rájuk helyezett azzal, hogy majd negyven év után újra lesz magyar érem a téli játékokon.