EUR: 323,74 Ft
CHF: 280,00 Ft
2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Belföld

Botka László folytatni akarja a tisztogatást az MSZP-ben

Szinte egyetlen ismert politikusát sem indíthatja el a 2018-as választásokon az MSZP, ha betartják miniszterelnök-jelöltjük, Botka László programját, miszerint a korábbi kudarcban részes, 2010 előtt szerepet vállaló politikusaikat nem indítják. A parlamenti frakció tagjainak csaknem fele és az elnökség kétharmada ilyen személy.

– A 2010-es kudarc főszereplőinek, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítőinek háttérbe kell vonulniuk. Ezek a politikusok nem szerepelhetnek az MSZP 2018-as országos választási listáján – kötötte ki programjában Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje. A Magyar Idők viszont rámutatott, hogy ilyen alapon szinte egyetlen országosan ismert politikus sem maradna a jelenlegi pártvezetésből.


A konzervatív lap összeszedte, hogy a 28 tagú parlamenti MSZP-frakció tagjai közül tizenhárman magas pozíciót (miniszter, államtitkár, frakcióvezető és helyettesei) töltöttek be a 2010-es választáson kétharmaddal elvert szocialista pártban. A jelenlegi elnökségben is hasonlóan durva az arány: a tizennégy tagból tízen akkor is vezető szocialista politikusok voltak. További öt (Tóth Bertalan, Szakács László, Velez Árpád, Legény Zsolt és Lukács Zoltán) „csak” képviselőként voltak tagja a bukott  csapatnak.

Botka László, Molnár Gyula, és Kunhalmi Ágnes /Fotó: MTI – Mohai Balázs

Vagyis az elnökségből kilenc, a frakcióból pedig 14 politikus nem kerülhetne fel a szocialisták listájára, ha Botka következetes lenne.


– Az már csak hab a tortán, hogy Botka László kikötését annak ellenére fogalmazta meg, hogy 2010 előtt ő maga is megszavazta valamennyi megszorító intézkedést, köztük a 13. havi nyugdíj eltörlését – aminek most a visszaadását ígéri –, nem utolsósorban pedig háromszor szavazta meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét, ebből kétszer az őszödi beszéd után – jegyzi meg a Magyar Idők.

Kik maradhatnak le a párt listájáról?

A MSZP-frakció tagjai közül: Burány Sándor, Varga László, Bárándy Gergely, Gőgös Zoltán, Gúr Nándor, Hiller István, Józsa István, Korózs Lajos, Mesterházy Attila, Molnár Zsolt, Teleki László, Tóbiás József és Tukacs István.

Az MSZP-elnökség tagjai közül: Molnár Gyula, Gőgös Zoltán, Gúr Nándor, Ujhelyi István, Gurmai Zita, Korózs Lajos, Molnár Zsolt, Tóth Bertalan és Tüttő Kata.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek