EUR: 303,18 Ft
CHF: 267,27 Ft
2017. augusztus 20., vasárnap
István

Budapest XIII.kerület

Egekben vannak az albérletárak

Talán már el is késett az, aki megfelelő méretű, vagy inkább megfelelő minőségű albérletet keres a XIII. kerületben, de még ha talál is, az biztos, hogy mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia beköltözés előtt.

A lapunknak nyilatkozó ingatlanszakértő, Hegyi Zsolt szerint ez egyértelműen a főiskolákra, egyetemekre frissen felvett diákoknak „köszönhető”.

– A kerületben a használt és új építésű lakások eladási ára is nagyon magasan van, elhelyezkedéstől és mérettől függően ez akár elérheti a 500 ezer forintos négyzetméterárat. Ez pedig a bérlemények árát is megemelte – mondta lapunknak a szakértő. – Nincs nagy különbség abban sem, hol található a lakás, és abban sem igazán, hogy panel vagy téglaépítésű. Óriási áremelkedés figyelhető meg, hiszen  míg három-négy évvel ezelőtt egy egyszobás lakást 70 ezer forintért lehetett kibérelni, addig ma szerencsés, aki havi 100 ezer forintért talál. A kétszobás lakások ára pedig 130 ezer forintnál kezdődik. Természetesen ehhez hozzájön még a kaució, ami átlagosan kéthavi bérleti díjnak felel meg, és persze a rezsiköltség.Adult couple emerging from moving crates

Hegyi Zsolt hozzátette, az induló költségekhez hozzá kell számolni, hogy ezek a lakások nem, vagy csak alig vannak berendezve, igaz, a mindennapi élethez szükséges háztartási gépek azért mindenhol benne vannak az árban. Pluszköltséget jelent, ha valakinek autója van, mert a kerület nagy részén fizetni kell a parkolásért, és mivel a bérlőt általában nem engedik bejelentkezni, így nem tud az önkormányzattól kedvezményes parkolási engedélyt igényelni.

Az albérletbe költözés komoly terheket ró a bérlőkre

Hegyi Zsolt hozzátette, a magas ár több dolog következménye.
– A belvárosi részeknél nagy divat most a napokra való kiadás, ráadásul a Szent István körúthoz közeli utcákat, az újlipótvárosi részt a külföldiek is nagyon szeretik, nekik pedig nem okoz problémát kifizetni ezeket az összegeket. Mivel a kerület Újpest felé eső részénél is jó a közlekedés, az olcsóbb lakást keresők egyre inkább erre a területre szorulnak, de erre a tulajdonosok is rájöttek, ezért árat emeltek. Nagy segítség lehet az egyetemistáknak, ha többen költöznek egy nagyobb lakásba, hiszen így a költségek többfelé oszlanak, és még mindig alacsonyabbak, mintha valaki egyedül bérelne egy egyszobást lakást. Persze ilyenkor alkalmazkodni kell a másikhoz. Mindent összevéve, 300–400 ezer forintnak biztosan kell a zsebben lenni ahhoz, hogy valaki elkezdhessen normális méretű lakást keresni a kerületben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gazdira találtak

  Gazdira találtak

  Idén is egy különleges örökbefogadó és adománygyűjtő nappal és jótékonysági macskakávézóval várták az állatbarátokat a Rex Állatszigeten!

 • Így készül a papírmadár

  Így készül a papírmadár

  A Páratlan Vakáció rendezvénysorozat keretében a szomszédos kerületben található Pestújhelyi Közösségi Házban a gyerekek színes, térbeli papírmadarat varázsoltak.

 • Nagy buli volt a falunap

  Nagy buli volt a falunap

  Idén ismét megrendezték a már hagyományosnak mondható Rákospalotai Falunapot. A szervezők délután 1 órától traktoros felvonulást tartottak a Hubay zeneiskola fúvószenekara közreműködésével, de volt bábelőadás, hivatásos traktorosok versenye, kutyás ügyességi bemutató, miközben fellépet a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, a mogyoródi Jakab Mihály Népdalkör, az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes vagy épp Berecz András.

 • Szerelem versben és zenében

  Szerelem versben és zenében

  Szent István parkban zajló Nyáresti koncertek programsorozat keretében legutóbb a Sebő Együttes Szerelem, szerelem című verskoncertjén szórakozhatott a közönség.