2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Extra

Engedjék, hogy harcolhassak az életemért!

Túl két eredménytelen kemoterápiás kezeléssorozaton, bal tüdejében daganattal tölti  szabadságvesztését K. István. A bíróság mindössze 21 hónap letöltendő fogházat szabott ki a 39 éves vállalkozóra 12 évvel ezelőtti áfacsalási ügye miatt, ám neki ez most, megfelelő orvosi ellátás nélkül, akár a halálos ítélete is lehet.

Egy korábbi kép Istvánról. A férfit betegsége lelkileg is megviseli, fogházba vonulása előtt pszichológus segítségére szorult

K. István hat hónapja kezdte meg szabadságvesztése letöltését a Gyorskocsi utcai fogházban, miközben versenyt fut az idővel az életéért.


– A kezelőorvosom szerint a műtét elkerülhetetlen – írta a Lokálnak levelében István, aki autóimporttal foglalkozott, így került bajba. Mire 2015-ben az ügyében megszületett a jogerős ítélet, már diagnosztizálták nála a rákot, kemoterápiát kapott, ezért a bíróság az eredetileg kiszabott 42 hónapos szabadságvesztés felének letöltését rendelte el.

– Ki kell venni a bal tüdőlebenyemet. Az orvosom kezdettől fogva ezt mondta, de én kértem, próbálkozzunk kemoterápiával. Hogy mi lett az eredmény, nem tudom, hiszen mielőtt a vizsgálatokat elvégezhettük volna, meg kellett kezdenem a büntetésem letöltését.


Részlet a másodfokú bíróság által kirendelt igazságügyi orvosszakértői véleményből, mely igazolja István betegségét

István azt mondja, betegségét a tököli rabkórházban nem tudják kezelni. Kint Magyarország egyik legnagyobb szaktekintélye várja, de egyelőre nem tudni, mikor engedik ki hozzá.

– CT- és a PET CT-vizsgálat kellene, hogy lássuk, mekkora most a tumor. Csak annyi biztos, hogy nem vagyok jól. A büntetés félbeszakítása iránti kérelmet, bár nem vitatták, hogy az egészségi állapotom indokolja-e, elutasították. Ezt nagyon igazságtalannak érzem – fakadt ki István, aki fellebbezést nyújtott be. Most az elbírálásra vár.

– Talán az utolsó hónapjaimat töltöm itt a földön. Van egy kilencéves kisfiam. Bár az anyukájától elváltam, jó a kapcsolatunk. Nem akarom még temetni magam. Ott a kisfiam, és a régi szerelmem (11.11 – ebből tudni fogja, mennyire fontos nekem) is mellettem áll. Ez ad most rengeteg erőt. Aki ilyen betegséggel 38-39 évesen szembesül, nem hiszi el és mindent megtesz a csodáért. Csak most nem én döntök a sorsomról, a gyógyulásomról.

A Lokál megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP), ahonnan a személyes adatok védelmében általánosságban kaptunk tájékoztatást.

– A szabadságvesztés letöltésére önként jelentkező elítéltek a befogadási eljárás keretében orvosi vizsgálaton esnek át – állt a BVOP  válaszában. – Indokolt esetben bekérjük a korábbi egészségügyi dokumentációt is. Ha a fogvatartott ellátása a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháza (tököli rabkórház) adta lehetőségeken túl speciális szakkezelést igényel, az illetékes civil kórházba szállítják, ahol állandó őrzés mellett biztosítják az ellátását.

Hozzátették, a Bv. Kódex lehetőséget ad arra, hogy fontos okból (például egészségi állapot) a szabadságvesztés végrehajtása félbeszakítható legyen a kezelés idejéig, ami nem számít bele az ítéleti időbe.

Istvánnak ezt a kérvényét utasították el (a szerk.). Erre általánosságban a következő válasz érkezett.

– A félbeszakítást a fogvatartott az indokot igazoló dokumentumok benyújtásával indíthatja el, amelyet a bv. intézet egyes szakterületei ellátnak véleményükkel, ezt követően a bv. intézet parancsnoka dönt az engedélyezhetőségről.

Az indok megalapozottságán túl egyéb szempontokat is mérlegelnek, többek között számít a társadalomba való beilleszkedést segítő reintegrációs tiszt véleménye, de legalább ilyen fontos a környezettanulmány is.

Elutasítás esetén a fogvatartott fellebbezéssel élhet, ahogyan ezt István is tette. Ez a BVOP illetékes főosztályához kerül. Ha helyt adnak a fellebbezésnek, az országos parancsnok engedélyezését követően a bv. intézet haladéktalanul megkezdi a fogvatartott szabadítási eljárásának végrehajtását.

A BVOP tájékoztatásában kitért arra, hogy tavaly több mint 16 ezer járóbeteg-ellátást hajtottak végre nem büntetés-végrehajtási, hanem civil egészségügyi intézményben, valamint összesen 457 esetben történt fogvatartotti fekvőbeteg-ellátás civil kórházban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rekordbevétellel indított A hihetetlen család 2

  Rekordbevétellel indított A hihetetlen család 2

  A hihetetlen család 2 című animációs film 180 millió dolláros bevételt hozott első hétvégéjén az észak-amerikai mozikban, és ezzel minden idők rekordját megdöntötte a trükkfilmek kategóriájában.

 • Tatai Robi: Szívesen vállalnánk babát

  Tatai Robi: Szívesen vállalnánk babát

  Tatai Robi a Séfek Séfe nyertese egy hete vette feleségül szerelmét, Barbit. Az ismert szakács boldog, hogy megtalálta élete párját, akivel közös építkezésbe és családalapításba kezdenek.

 • Hűtlenséggel vádolják, de nem válik Beckham

  Hűtlenséggel vádolják, de nem válik Beckham

  Victoria és David Beckham cáfolják, hogy válnának. Habár az elmúlt hetekben egy fiatal, lányról kezdtek el pletykálni, miszerint ő a focista szeretője és ezért Victoria már válni akar, most a sajtósa oszlatta el a híreket.