2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Életmód

Érdekes másság a szinesztézia

A szinesztézia gyakorlatilag egy mentális jelenség, ami nem betegség, mégis sokáig nem tudtát hová tenni a tüneteket a szakemberek. Az összeérzés képességéről egyre többen számolnak be. Valójában arról van szó, hogy különböző érzékterületről vett benyomást kapcsolunk össze, vagyis az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet. Ilyen például az, amikor valaki a betűkhöz vagy a számokhoz akaratlanul is színeket társít.

Projektorok és asszociátorok

Sokszor maguk a szinesztéziások sem veszik észre, hogy nem úgy észlelik a világot, mint a többi ember. Felismerni pedig azért nem könnyű a jelenséget, mert minden szinesztéziás egyénileg érzékel. A betű, hang vagy szín szinesztéziások lehetnek projektorok vagy asszociátorok. Az asszociátorok nem látják, de tudják a betűk, a hang vagy a számok színeit, míg a projektorok szó szerint látják is a színeket. Egyeseknek a magánhangzók a színesebbek, másoknak a mássalhangzók.


Színlátó zenészek

Liszt Ferenc, Jimi Hendrix és Lady Gaga is szinesztéziás, ők a zenét látják színekben. Liszt Ferenc állítólag úgy instruálta a weimari zenekart, hogy „uraim, egy kicsit kékebben, ha kérhetem.” A zenészek között nem ritka a színhallás jelensége, a fényorgona is gyakorlatilag a hangjegyek színezésére épül. A szinesztéziások egyébként hajlamosak összekeverni az irányokat, rosszabbak a matematikai képességeik, ellenben jó a memóriájuk.

Irodalmi eszköz

A szinesztézia kifejezéssel egyébként nyelvtan órán is találkozhattunk, hiszen a “nehéz az élet”, vagy a “súlyos gond nyomja a lelkét” kifejezéseknél a jelző az érzékelés területéről származik és az összeérzés automatikusan működik. A megszemélyesítő szinesztéziát az irodalom régóta használja eszközként,  amikor a tárgyakat személyiséggel,  vagy nemi jelleggel ruház fel. Tóth Árpád Körúti hajnal című verse gyakorlatilag erre épül, hiszen az “Egy kirakatban lila dalra kelt egy nyakkendő’, vagy   “a Nap még mint dobott arany csókot egy munkáslány kezére” kifejezések is az érzetcserére építenek, amely fölcseréli a különböző érzeteket. Ez a metafora egyik altípusa.


Püthagorasz figurális számai

A híres matematikus és filozófus Püthagorasz számára minden szám saját személyiséggel rendelkezett, lehettek férfiak vagy nők, szépek és csúnyák. Igazi egyéniségek voltak, némelyik pedig fura figura. Az 1. férfi szám, a 4. az igazság, a 6. a teremtés száma. A páratlan számok többnyire férfiak, a páros számok pedig női számok. A legszentebb, a legtöbb jelentést hordozó szám a pitagoreusok számára a 10.

A nőknél gyakoribb

A kutatások szerint a jelenség a nők között több a szinesztéziás, és a művészek között 8-szor gyakoribbnak látszik, mint a többi embernél. Kimutatható kapcsolat van a szinesztézia és a kreativitás között. Már az ókori filozófusok vitatkoztak azon, hogy a hangok színezetét lehet-e mérni? Isaac Newton úgy gondolta, hogy a hangoknak és a színeknek ugyanazok a frekvenciái.

NÉZEGESSEN SZINESZTÉZIÁS HÍRESSÉGEKET

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

  • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.