EUR: 313,02 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 24., szombat
Mátyás

Életmód

Fölösleges feladatok az állásinterjún

A szituációs gyakorlatok egyre elterjedtebbek az állásinterjúkon. Előfordul azonban, hogy a feladatnak semmi köze sincs a megcélzott álláshoz. Ilyenkor érdemes visszakérdezni, hogy milyen életszerű helyzetre lehet ebből következtetni a cégnél, illetve milyen képességet mérnek egy könyvelőnél azzal, ha az illető sikeresen elad egy törött lábú ügyfélnek egy síutat?

– Az összetett állásinterjúkon gyakori, hogy tesztekkel, prezentációs feladatokkal és szerepjátékokkal keresik a megfelelő embert – magyarázta Zámbó Márta üzleti coach. – A feladatokkal feltérképezhetik többek között a jelölt precizitását, elemzőkészségét, következetességét, konfliktuskezelését, prezentációs készségét és kreativitását. Érdemes a feladatot mindig értelmezni, hiszen az adminisztrációs próbafeladatoknál a kreativitás helyett a feladatleírásban szereplő lépések pontos végrehajtását figyelik, egy nemzetközi cégnél pedig – ahol több nyelven megy a kommunikáció – nemcsak a nyelvtudás fontos, hanem a hatékony információáramlás is.


Vannak azonban értelmetlen feladatok. Amikor a stressztűrő szintet úgy mérik, hogy megalázzák a jelentkezőt, nehéz megkülönböztetni, hogy egy bunkóval ülünk-e szemben vagy „stresszinterjúzni” próbál a HR-es. Ha úgy érezzük, hogy lekezelően bánik velünk, udvariasan fel kell hívni rá a figyelmét vagy hatásszünetet tartani, amíg fel nem tűnik neki, hogy csend van. Ha kellemetlen megjegyzést tesz – például hogy „a fényképe alapján azt hittem, nem ilyen alacsony” –, hagyjuk figyelmen kívül, ha pedig magánjellegű kérdéseket tesz fel, közöljük bátran, hogy erről nem szeretnénk beszélni. Az értékesítőknek rutinfeladat eladni egy fiktív árut, de ha könyvelőt keres egy cég, értelmetlen a jelöltet ilyen szituációba hozni. Az ő képességeit inkább logikai jellegű feladatokkal lehet felmérni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az a csodálatos fokhagyma

  Az a csodálatos fokhagyma

  Különleges ízjavító hatása miatt a fokhagymát az egész világon kedvelik. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték.

 • Tokaji Aszú sikere a Világ legnagyobb borversenyén

  Tokaji Aszú sikere a Világ legnagyobb borversenyén

  A Patricius Borház 2007-es évjáratú Tokaji Aszú 6 puttonyos borát a Világ negyedik legjobb édes borának választották, a Best Wine of the World 2017 – a Világ Legjobb Bora 2017 borversenyen, melynek eredményeit a közelmúltban jelentették be.

 • E-matrica: Idén sem kifizetődő a feledékenység

  E-matrica: Idén sem kifizetődő a feledékenység

  Az útdíjfizetési szabályozás alapjait érintő változások léptek életbe január 1-jén. A fontosabb rendelkezések közé tartozik a pótdíj-maximalizálás szabályainak átalakítása, a pótdíjfizetési határidők meghosszabbítása és a kedvezményes különbözeti pótdíj bevezetése.

 • A nyugtalan láb cukorbetegséget is jelezhet

  A nyugtalan láb cukorbetegséget is jelezhet

  A nyugtalanláb-szindróma az érző- és mozgatóidegek zavara, mely az alvászavarok körébe tartozik, és nagyban hátráltatja a pihentető alvást: a benne szenvedő erőteljes késztetést érez alsó végtagjai mozgatására, melyet egyfajta viszkető, bizsergő, égő érzés vált ki.