2017. november 07., kedd
Rezső

Életmód

Fölösleges feladatok az állásinterjún

A szituációs gyakorlatok egyre elterjedtebbek az állásinterjúkon. Előfordul azonban, hogy a feladatnak semmi köze sincs a megcélzott álláshoz. Ilyenkor érdemes visszakérdezni, hogy milyen életszerű helyzetre lehet ebből következtetni a cégnél, illetve milyen képességet mérnek egy könyvelőnél azzal, ha az illető sikeresen elad egy törött lábú ügyfélnek egy síutat?

– Az összetett állásinterjúkon gyakori, hogy tesztekkel, prezentációs feladatokkal és szerepjátékokkal keresik a megfelelő embert – magyarázta Zámbó Márta üzleti coach. – A feladatokkal feltérképezhetik többek között a jelölt precizitását, elemzőkészségét, következetességét, konfliktuskezelését, prezentációs készségét és kreativitását. Érdemes a feladatot mindig értelmezni, hiszen az adminisztrációs próbafeladatoknál a kreativitás helyett a feladatleírásban szereplő lépések pontos végrehajtását figyelik, egy nemzetközi cégnél pedig – ahol több nyelven megy a kommunikáció – nemcsak a nyelvtudás fontos, hanem a hatékony információáramlás is.


Vannak azonban értelmetlen feladatok. Amikor a stressztűrő szintet úgy mérik, hogy megalázzák a jelentkezőt, nehéz megkülönböztetni, hogy egy bunkóval ülünk-e szemben vagy „stresszinterjúzni” próbál a HR-es. Ha úgy érezzük, hogy lekezelően bánik velünk, udvariasan fel kell hívni rá a figyelmét vagy hatásszünetet tartani, amíg fel nem tűnik neki, hogy csend van. Ha kellemetlen megjegyzést tesz – például hogy „a fényképe alapján azt hittem, nem ilyen alacsony” –, hagyjuk figyelmen kívül, ha pedig magánjellegű kérdéseket tesz fel, közöljük bátran, hogy erről nem szeretnénk beszélni. Az értékesítőknek rutinfeladat eladni egy fiktív árut, de ha könyvelőt keres egy cég, értelmetlen a jelöltet ilyen szituációba hozni. Az ő képességeit inkább logikai jellegű feladatokkal lehet felmérni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre több nőt érint a cukorbetegség

  Egyre több nőt érint a cukorbetegség

  Magyarországon 772 ezren szenvednek cukorbetegségben, és az adatok szerint a betegek több mint a fele nő – mondta Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a diabétesz világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

 • Nők a NASA-nál

  Nők a NASA-nál

  A Lego legújabb, Nők a NASA-nál bábuival a NASA fantasztikus női munkatársai előtt szeretne tisztelegni. A készlet Nancy Grace Roman csillagász, Margaret Hamilton informatikus, Sally Ride űrhajós-asztrofizikus és Mae Jemison orvos-űrhajós minifigurája mellett a szakterületüket illusztráló három építményt is tartalmaz.

 • Ezért pörög a lakáspiac

  Ezért pörög a lakáspiac

  Nőtt az eladások száma a hazai ingatlanpiacon éves összesítésben, a fővároson kívül egyre több lakás cserél gazdát. A lakásvásárlók háromnegyede a 30 millió alatti ingatlanokat keresi.

 • Negyvennégy másodpercig bírjuk okostelefon nélkül

  Negyvennégy másodpercig bírjuk okostelefon nélkül

  Magyarországon 3,5 millió ember internetezik a mobilján rendszeresen, amely már a mindennapi életünk szerves részévé vált. Az idei Mobile Hungary konferencia arra fókuszált, hogy hol jelenik meg a különbség a mobil és a web között, hogyan van jelen a mindennapi életünkben és ennek milyen hatása van a kereskedelem, a gazdaság és a kommunikációs folyamatokra.