2018. június 19., kedd
Gyárfás

Életmód

Fölösleges feladatok az állásinterjún

A szituációs gyakorlatok egyre elterjedtebbek az állásinterjúkon. Előfordul azonban, hogy a feladatnak semmi köze sincs a megcélzott álláshoz. Ilyenkor érdemes visszakérdezni, hogy milyen életszerű helyzetre lehet ebből következtetni a cégnél, illetve milyen képességet mérnek egy könyvelőnél azzal, ha az illető sikeresen elad egy törött lábú ügyfélnek egy síutat?

– Az összetett állásinterjúkon gyakori, hogy tesztekkel, prezentációs feladatokkal és szerepjátékokkal keresik a megfelelő embert – magyarázta Zámbó Márta üzleti coach. – A feladatokkal feltérképezhetik többek között a jelölt precizitását, elemzőkészségét, következetességét, konfliktuskezelését, prezentációs készségét és kreativitását. Érdemes a feladatot mindig értelmezni, hiszen az adminisztrációs próbafeladatoknál a kreativitás helyett a feladatleírásban szereplő lépések pontos végrehajtását figyelik, egy nemzetközi cégnél pedig – ahol több nyelven megy a kommunikáció – nemcsak a nyelvtudás fontos, hanem a hatékony információáramlás is.


Vannak azonban értelmetlen feladatok. Amikor a stressztűrő szintet úgy mérik, hogy megalázzák a jelentkezőt, nehéz megkülönböztetni, hogy egy bunkóval ülünk-e szemben vagy „stresszinterjúzni” próbál a HR-es. Ha úgy érezzük, hogy lekezelően bánik velünk, udvariasan fel kell hívni rá a figyelmét vagy hatásszünetet tartani, amíg fel nem tűnik neki, hogy csend van. Ha kellemetlen megjegyzést tesz – például hogy „a fényképe alapján azt hittem, nem ilyen alacsony” –, hagyjuk figyelmen kívül, ha pedig magánjellegű kérdéseket tesz fel, közöljük bátran, hogy erről nem szeretnénk beszélni. Az értékesítőknek rutinfeladat eladni egy fiktív árut, de ha könyvelőt keres egy cég, értelmetlen a jelöltet ilyen szituációba hozni. Az ő képességeit inkább logikai jellegű feladatokkal lehet felmérni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

  • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.