2017. november 08., szerda
Zsombor

Életmód

Irodai viselet kánikulában

A hőség gyakran felülírja a céges öltözködési szabályokat. A kevésbé rugalmas menedzsmentet gyakran megleckéztetik a beosztottak, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes megszegni a szabályokat.

Nyár elején, amikor kitört a kánikula, francia buszsofőrök szoknyában mentek dolgozni, mert a vezetőség nem hagyta jóvá, hogy térdnadrágban üljenek a légkondi nélküli vezetőfülkében. A szoknya a cég belső szabályzata szerint engedélyezett ruhadarab, ezért a sofőrök így játszották ki a szigorú, de ebben az esetben értelmetlen protokollt, hiszen deréktól lefelé amúgy sem látják őket az utasok.


Egy angol irodában a nyakas főnök hazaküldte beosztottját, mert az rövidnadrágban ment dolgozni. A férfi hazament átöltözni, de nem hosszúnadrágot, hanem női ruhát vett fel. A cég beperelte, mert megszegte a belső szabályzatot, de ő is keresetet adott be a hátrányos megkülönböztetés miatt.

Magyarországon ugyan nem ilyen szigorúak a szabályok, ám nem lehet minden pozícióban és munkahelyi szituációban elhagyni a formális megjelenést. Vannak azonban olyan, rég rögzült szokások, amelyek ma már nem érvényesek, mégis ragaszkodnak hozzá a munkáltatók, holott nem tudják megindokolni. Vajon a nőknek tényleg mindig kell a harisnya, a férfiak pedig akkor sem szabadulhattak a zakótól és a zárt ingtől, ha meg lehet főni ezekben az öltözékekben? A dress code előírásai folyamatosan változnak, ami pár éve még tilos volt, az mára elfogadott lett. Míg például néhány éve nem illett sportcipőben bejárni az irodába, addig ma már ez belefér az öltözködési etikettbe. A harisnya sem kötelező, és egy csinos, nyitott orrú cipő is megengedett a hivatalban, de a spagettipántos blúz és a vietnami papucs már túlzás.


Fontos, hogy az ember mit szeretne sugározni magáról. A megjelenés üzenetében ugyanis benne van az is, hogy a partner komolyan veszi-e a másikat, vagy alig várja, hogy vége legyen a megbeszélésnek. A hőségben is a jó ízlés határain belül kell maradni, hiszen egy amerikai felmérés szerint az első találkozás első tíz másodpercében ítéljük meg egymást a megjelenés alapján, anélkül, hogy egy szót is szóltunk volna, ezért tudni kell, hogy milyen közegbe megy az ember. A bohém foglalkozást űzők számára az extrém öltözködés jobban megengedett, de egy ügyvédi irodában komolytalannak hat a titkárságvezető hajába font koszorú vagy a rövidnadrágot viselő ügyvéd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre több nőt érint a cukorbetegség

  Egyre több nőt érint a cukorbetegség

  Magyarországon 772 ezren szenvednek cukorbetegségben, és az adatok szerint a betegek több mint a fele nő – mondta Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a diabétesz világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

 • Nők a NASA-nál

  Nők a NASA-nál

  A Lego legújabb, Nők a NASA-nál bábuival a NASA fantasztikus női munkatársai előtt szeretne tisztelegni. A készlet Nancy Grace Roman csillagász, Margaret Hamilton informatikus, Sally Ride űrhajós-asztrofizikus és Mae Jemison orvos-űrhajós minifigurája mellett a szakterületüket illusztráló három építményt is tartalmaz.

 • Ezért pörög a lakáspiac

  Ezért pörög a lakáspiac

  Nőtt az eladások száma a hazai ingatlanpiacon éves összesítésben, a fővároson kívül egyre több lakás cserél gazdát. A lakásvásárlók háromnegyede a 30 millió alatti ingatlanokat keresi.

 • Negyvennégy másodpercig bírjuk okostelefon nélkül

  Negyvennégy másodpercig bírjuk okostelefon nélkül

  Magyarországon 3,5 millió ember internetezik a mobilján rendszeresen, amely már a mindennapi életünk szerves részévé vált. Az idei Mobile Hungary konferencia arra fókuszált, hogy hol jelenik meg a különbség a mobil és a web között, hogyan van jelen a mindennapi életünkben és ennek milyen hatása van a kereskedelem, a gazdaság és a kommunikációs folyamatokra.