2018. február 18., vasárnap
Bernadett

Életmód

Ízületi gyulladást okozhat a légkondi

Egyre tovább működnek a légkondicionáló berendezések a munkahelyeken, az autókban és az otthonokban. A légkondival felszerelt helyiségben azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. 

Ennek következménye lehet a fáradtság, a torokfájás és a fejfájás mellett a felfázás, a libidó csökkenése és az ízületi problémák. A lappangó ízületi gyulladást ugyanis fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideg pedig fokozza az izomfeszülést és -görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet.


– Akik nem szeretnének a fájdalomcsillapítók túl gyakori alkalmazásától függeni, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket. Ez lehet például a lökéshullám-terápia, amelynek során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja az öngyógyító mechanizmusokat, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nem csupán a fájdalmat csökkentik, hanem a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával – magyarázta dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

– Hasonlóan jó eredmény érhető el a hialuronsav-injekcióval, amely szinte megolajozza az ízületeket. A felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. A gyulladás által érintett ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Szóba jöhet még a kollagénterápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiinduló problémát. Ugyanakkor tudni kell, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással, a normál testsúly megőrzésével és a gyulladást fellobbantó helyzetek – így a légkondicionálás – körültekintő kezelésével.

Kapcsolódó Cikkek