2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Program Érd

Könnyű nyári utazás Mosolyországba

Augusztus 12-én nyitotta meg kapuját Százhalombattán a XXIV. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, ahol augusztus 22-éig néptáncos gálaműsorok, népzenei, világzenei koncertek, gyermek- és családi programok, népi gasztronómia, éjszakai fesztiválklub, folkkocsma és pazar záróceremónia várja a látogatókat.

Látványos programok várják az érdeklődőket fotók:summerfest

A Baskíria, Brazília, Chile, Costa Rica, Grúzia, Honduras, Indonézia, Kanada, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Litvánia, Mexikó, Paraguay, Portugália– Madeira, Szardínia, Szerbia és hazánk néphagyományait felvonultató rendezvény Európa egyik legjelentősebb, méretét tekintve pedig legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja, amelyet három „árnyékban lévő” település, Százhalombatta, Ráckeve és Tököl hívott életre. A fesztivál szakmai, illetve CIOFF (Nemzetközi Folklórfesztivál-szervezők Világszövetsége) központja Százhalombatta. Az elmúlt 23 évben közel 450 ezer néző és 102 ország vett részt a fesztiválon, az idén 18 ország mutatkozik be. Bár Százhalombatta a főváros vonzáskörzetében lévő kis iparváros, évente egyszer valóságos kulturális paradicsommá, a világ folklórközpontjává alakul, ahol nemzeti hovatartozástól függetlenül mindenki számára meghaladhatóvá válnak a nyelvi és szokásbeli korlátok.


– A legfőbb nemzeti kincs a mosoly, amely bárhol megél, ahol jó emberek vannak. Nyelvtudás sem szükséges, elég egy kinyújtott kéz, egy nyitott szív és egy széles mosoly: a kommunikáció máris adott. A világ legnépszerűbb országa, ahol élni és létezni jó. Mivel sehol sincs és bárhol lehet, bárki felépítheti ott, ahol csak akarja: faluban, városban, út mentén, erdőben vagy éppen Százhalombattán! – mondta fesztiváligazgatói köszöntőjében Szigetvári József. Százhalombattai különlegesség, hogy a meghívott fellépőket helyi családoknál helyezik el, a szállásadók így a fesztivál szervezői is egyben. A rendezvénysorozat ideje alatt a vendéglátók és vendégeik szinte együtt lélegeznek, az év további részében pedig levelezve maradnak kapcsolatban egymással. Új barátságok kialakítására a nézőknek is számos alkalmuk nyílik, hiszen a programok nagy részében, a Népek Bálján, a Fesztiválklubban, a Fesztiválhajón, valamint a Táncpanoráma műsorok utáni táncházakban az előadók „nézőközelbe” jönnek.

A világ számos pontjáról érkeznek fellépők

 

Ízelítő a programokból: Ki játszik ilyet? – ez a nemzetközi gyerekjátszótér egy igazi családi program, augusztus 19-éig mindennap 16–19 óráig a Fesztiválsátorban, a Rendezvényközpont parkolójában. Gyermekszíntársulat, táncház, kézművesek, babaringató, valamint 20 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei várják a gyerekeket. Táncpanoráma augusztus 19-ig esténként 19 órától a Barátság Kulturális Központ színháztermében, alkalmanként négy együttes műsorával. Ökumenikus szertartás a békéért augusztus 17-én 11 órakor a Szent István-templomban: a nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletében érkeznek. A szertartás során a résztvevők vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek, mindenki saját vallási énekeiből ad elő, így a program egyben igazi zenei csemege is! Nyári karnevál 18-án 23 órakor a Fesztiválklubban: fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével. Belépés csak jelmezben! Fesztiváltárlat a Barátság Kulturális Központban: az együttesek bemutatják saját országaikat. A főszerep idén a nemzetközi esküvői népviseleteké.   Summerfest sokadalom a Rendezvényközpont parkolójában kialakított vásártéren: népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodóvásár, vásári komédiák, látványosságok, játszóházak, világzene és utcaszínház. Világzene és nemzetközi táncház augusztus 19-étől minden este 19–22 óráig, ahol esténként négy ország zenei koncertje, nemzetközi és magyar táncház várja az érdeklődőket és a táncolni vágyókat. Fesztiválklub és Folkkocsma minden éjjel a Barátság Kulturális Központban, a Szent István téren: éjszakai multikulturális klub, ahol a világ-, a nép- és a diszkózene, valamint a táncház biztosítja a vidám együttlét lehetőségét. A záróceremóniára augusztus 21-én 19 órakor kerül sor, ahol a táncosok és a nézők együtt táncolva búcsúznak a fesztiváltól.


A Summerfest Mosolyországa várja mindazokat, akik szeretnének megismerkedni más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel és azok hagyományos kultúrájával. Akik szeretik a jó zenét. Akik kedvelik a pezsgő éjszakai életet. Akiknek kisgyermekeik vannak, és családi programokon vennének részt velük úgy, hogy nem kell hazamenni, mert a szervezők külön helyet biztosítanak a gyerekek ellátására.

 

Hidat verni
A tovarohanó folyók
A mély völgyek felett
A meredek partok között
Hogy egymást elérhessük!

Hidat verni
Emberi indulatok
Szakadékok fölött
Az emberszívek között
Hogy békében élhessünk!

(Hídépítők dala a XVII. századból)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek