EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 23., szombat
Tekla, Líviusz

Program Zalaegerszeg

Mindennapi kenyerünk

1991-ben a Magyar Országgyűlés augusztus huszadikát Szent István napjaként hivatalos állami ünnepnek nyilvánította. Nemzeti ünnep tehát, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe, amely összefonódott az új kenyér ünnepével is. A legenda szerint István ereklyéjét 1083-as szentté avatásakor találták meg épen a koporsójában, és már az 1222-es aranybulla is törvénybe iktatta a tiszteletét. Valószínűleg a tatárjárás vagy a török idők alatt veszett el, később (1590 körül) egy dominikánus kolostorban találtak rá, ahová talán még IV. Béla vitette a tatárok elöli menekülése során. A Szent Jobbot – amelynek ezüst ereklyetartóját 1862-ben készítették – ma Budapesten, a Szent István-bazilikában őrzik. A magyar egyház ezt a napot iktatta kalendáriumba István névünnepeként.

A kenyérfesztivál kiemelt ünnep a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum életében: az intézmény már az 1968-as kezdetektől arra törekszik, hogy a népi gazdálkodás fordulóit egy-egy nagyrendezvénnyel még emlékezetesebbé tegye. A falumúzeumban egész nap várják az érdeklődőket, s a kenyérsütésen és -kóstoláson túl hagyományőrző programokon vehet részt az ünneplő közönség.

10 óra – Kapunyitás
11.30 – Ünnepélyes megnyitó, a magyarok kenyerének megszegése (Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke)

Színpadi programok:

14.30 – Kertvárosi Művészeti Egyesület gyermektánccsoportja
14.50 – Bajnóca Néptánc Együttes és a Csácsi Cseperedők Néptánc Együttes
15.10 – Fokla gyermektánccsoport és a Szarkaláb Táncegyüttes
15.30 – Takács Percussion Group  (ütőhangszer)
16 óra – Ifj. Horváth Károly és Rezes Gábor népzenei műsora
16.30 – Boróka Táncegyüttes
Tombolasorsolás
17 óra – Augusto Vazquez mexikói zenész műsora

További programok:

– Sütés a Korona Pékség pékmesterével
– Íjászat a zalaegerszegi Sólyom Íjász Egyesület jóvoltából
– Kézműves játszóház, lovaglás, fajátékok és munkabemutatók
– Kirakodó- és kézművesvásár: péktermékek, kürtőskalács, tehén- és kecsketej-termékek, termelői szörpök, lekvárok, mézek, mézeskalács, édesség, hentesáru, fazekas-, kerámia- és fatermékek

Belépés a rendezvényre délig ingyenes.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Fogyási világrekordra készülnek Magyarországon 

  Fogyási világrekordra készülnek Magyarországon 

  A nagy fogyás: életmódváltó példaképek kerestetnek! Magyarország Európa legtúlsúlyosabb országa, évente több mint egymillió személy próbálkozik meg testsúlycsökkentéssel, de túlnyomó többségük nem tud tartós eredmény elérni.

 • Hamarosan a mozikban a Budapest Noir

  Hamarosan a mozikban a Budapest Noir

  November 2-án mutatják be a magyar mozik a Budapest Noir c. nagyjátékfilmet. A Budapest Noir Gárdos Éva rendezésében, a Pioneer Pictures gyártásában, Kemény Ildikó vezető producer irányításával készült, főszereplői Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata és Anger Zsolt.

 • Art Market Budapest 2017: Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Kiállítás és Vásár

  Art Market Budapest 2017: Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Kiállítás és Vásár

  Október 12-15. között Budapest ismét Európa egyik legvonzóbb kulturális célpontjává, a régió képzőművészeti fővárosává válik: a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi művészeti vására, Magyarország legnagyobb kortárs kiállítása négy kontinens közel 25 országából érkező 100 kiállító választékát mutatja be a közönségnek.