EUR: 319,07 Ft
CHF: 274,63 Ft
2018. május 23., szerda
Dezső

Program Zalaegerszeg

Mindennapi kenyerünk

1991-ben a Magyar Országgyűlés augusztus huszadikát Szent István napjaként hivatalos állami ünnepnek nyilvánította. Nemzeti ünnep tehát, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe, amely összefonódott az új kenyér ünnepével is. A legenda szerint István ereklyéjét 1083-as szentté avatásakor találták meg épen a koporsójában, és már az 1222-es aranybulla is törvénybe iktatta a tiszteletét. Valószínűleg a tatárjárás vagy a török idők alatt veszett el, később (1590 körül) egy dominikánus kolostorban találtak rá, ahová talán még IV. Béla vitette a tatárok elöli menekülése során. A Szent Jobbot – amelynek ezüst ereklyetartóját 1862-ben készítették – ma Budapesten, a Szent István-bazilikában őrzik. A magyar egyház ezt a napot iktatta kalendáriumba István névünnepeként.

A kenyérfesztivál kiemelt ünnep a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum életében: az intézmény már az 1968-as kezdetektől arra törekszik, hogy a népi gazdálkodás fordulóit egy-egy nagyrendezvénnyel még emlékezetesebbé tegye. A falumúzeumban egész nap várják az érdeklődőket, s a kenyérsütésen és -kóstoláson túl hagyományőrző programokon vehet részt az ünneplő közönség.


10 óra – Kapunyitás
11.30 – Ünnepélyes megnyitó, a magyarok kenyerének megszegése (Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke)

Színpadi programok:


14.30 – Kertvárosi Művészeti Egyesület gyermektánccsoportja
14.50 – Bajnóca Néptánc Együttes és a Csácsi Cseperedők Néptánc Együttes
15.10 – Fokla gyermektánccsoport és a Szarkaláb Táncegyüttes
15.30 – Takács Percussion Group  (ütőhangszer)
16 óra – Ifj. Horváth Károly és Rezes Gábor népzenei műsora
16.30 – Boróka Táncegyüttes
Tombolasorsolás
17 óra – Augusto Vazquez mexikói zenész műsora

További programok:

– Sütés a Korona Pékség pékmesterével
– Íjászat a zalaegerszegi Sólyom Íjász Egyesület jóvoltából
– Kézműves játszóház, lovaglás, fajátékok és munkabemutatók
– Kirakodó- és kézművesvásár: péktermékek, kürtőskalács, tehén- és kecsketej-termékek, termelői szörpök, lekvárok, mézek, mézeskalács, édesség, hentesáru, fazekas-, kerámia- és fatermékek

Belépés a rendezvényre délig ingyenes.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A Brit Floyd újra Budapestre jön

  A Brit Floyd újra Budapestre jön

  A Brit Floyd három év után visszatér Magyarországra. Napjaink legnagyobb szabású Pink Floyd tribute showja november 20-án a Barba Negra Music Club színpadán lesz látható és hallható.

 • Szombaton tartják a Keresztény szigetet

  Szombaton tartják a Keresztény szigetet

  Szombaton tartják a Keresztény szigetet; az egész napos programot szervező Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és az ÉrtékMegőrző Hálózat pódiumbeszélgetésekkel, koncerttel, bábelőadással, sportversenyekkel várja az érdeklődőket a Margitszigeten – közölték a szervezők az MTI-vel.

 • Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

  Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

  Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek föl pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban, hétfőn délután az is kiderül, ki nyeri el a pünkösdi király címet – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.