EUR: 324,12 Ft
CHF: 280,91 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb

Növeli katonai jelenlétét az Egyesült Államok Afganisztánban

Donald Trump korábbi kivonuláspárti nyilatkozataival szemben az Egyesült Államok néhány ezer fővel növeli katonai jelenlétét Afganisztánban – mondta el a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Ugrósdy Márton közölte: ezzel az elnök az Afganisztánban tartózkodó amerikai erők parancsnokának a kérését is teljesíti, aki azzal indokolta igényét, hogy növekszik a tálibok aktivitása az országban.


Ez – tette hozzá – az elnök megfogalmazása szerint most nem államépítést, hanem a terroristák megsemmisítését jelenti. Ugyan az Egyesült Államokban megvan annak a hagyománya, hogy megpróbálja exportálni saját politikai rendszerét, ám Afganisztán és Irak esete is megmutatta, hogy ez nem egyszerű – jegyezte meg Ugrósdy Márton.

Annál is inkább – folytatta -, mert Afganisztánban, ami egy törzsi társadalom, egészen biztos, hogy nem lehet összehozni néhány évtizeden belül nyugati típusú államot. Vagyis nem egy hagyományos politikai modellel néz szembe Amerika, ezért is nehéz hagyományos katonai erővel megoldani a helyzetet – magyarázta.

Hozzátette: a konfliktus kezelésében nagy szerepet játszik Pakisztán is. A többi között a pakisztáni titkosszolgálat találta ki a tálibokat. Ugyanakkor Pakisztán, az Indiával történő szembenállás miatt, egyfajta visszavonulási területként tekint Afganisztánra; ezért is támogatja a bizonytalanságot – mondta Ugrósdy Márton.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.