2017. november 23., csütörtök
Kelemen, Klementina

Egyéb

Növeli katonai jelenlétét az Egyesült Államok Afganisztánban

Donald Trump korábbi kivonuláspárti nyilatkozataival szemben az Egyesült Államok néhány ezer fővel növeli katonai jelenlétét Afganisztánban – mondta el a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Ugrósdy Márton közölte: ezzel az elnök az Afganisztánban tartózkodó amerikai erők parancsnokának a kérését is teljesíti, aki azzal indokolta igényét, hogy növekszik a tálibok aktivitása az országban.


Ez – tette hozzá – az elnök megfogalmazása szerint most nem államépítést, hanem a terroristák megsemmisítését jelenti. Ugyan az Egyesült Államokban megvan annak a hagyománya, hogy megpróbálja exportálni saját politikai rendszerét, ám Afganisztán és Irak esete is megmutatta, hogy ez nem egyszerű – jegyezte meg Ugrósdy Márton.

Annál is inkább – folytatta -, mert Afganisztánban, ami egy törzsi társadalom, egészen biztos, hogy nem lehet összehozni néhány évtizeden belül nyugati típusú államot. Vagyis nem egy hagyományos politikai modellel néz szembe Amerika, ezért is nehéz hagyományos katonai erővel megoldani a helyzetet – magyarázta.

Hozzátette: a konfliktus kezelésében nagy szerepet játszik Pakisztán is. A többi között a pakisztáni titkosszolgálat találta ki a tálibokat. Ugyanakkor Pakisztán, az Indiával történő szembenállás miatt, egyfajta visszavonulási területként tekint Afganisztánra; ezért is támogatja a bizonytalanságot – mondta Ugrósdy Márton.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.

 • Sportkomplexumot avattak

  Sportkomplexumot avattak

  Műfüves labdarúgópályán, műanyag burkolattal ellátott kosárlabdapályán, rekortán futócsíkon és egy szabadtéri kondiparkban is sportolhatnak mostantól a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai.

 • Szeretettel teli dobozok

  Szeretettel teli dobozok

  Idén is meghirdetik az Egy doboznyi szeretet elnevezésű programot Nagykanizsán. Az adventi jótékonysági akció – amelynek ötlete a református gyülekezettől származott – tavalyra városi összefogássá erősödött, s szinte hihetetlen sikerrel zárult.