2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Senki sem hisz Vonának

Hatalmas visszhangot váltott ki Vona Gábor legutóbbi interjúja, amiben a Jobbik elnöke többek között kijelentette: soha nem tartotta a pártot cigányellenesnek, antiszemitának és rasszistának. Egy roma aktivista erre azt mondta: nem dőlnek be a legújabb cukiságkampánynak.

– Ami pedig a cigányságot és a zsidóságot illeti, én sohasem tartottam a Jobbikot cigányellenes, antiszemita, rasszista pártnak. Akkor sem, amikor sokan ezzel vádoltak bennünket. Az tény, hogy volt néhány rossz mondat és félrecsúszott folyamat. De mi problémákat vetettünk fel, a szándékunk akkor is építő volt – mondta az atv.hu-nak Vona, aki hangsúlyozta, kész mindenkitől bocsánatot kérni, aki pártja által megbántva érzi magát. Szerinte ma már senki nem tartja a Jobbikot rasszista, antiszemita pártnak.MTI Fotó: Beliczay László

Mivel a magyarok többsége nem amnéziás, sokan emlékeznek még arra, a Jobbik hét évvel ezelőtt arról beszélt, hogy Miskolcról kitiltanák a cigány származású, többszörösen visszaeső bűnözőket és táborba zárnák őket. Még az is felmerült, hogy megvonnák az állampolgárságukat.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke egy 2010-es sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyarországi oktatás képtelen szocializálni a „cigány gyerekek nagy részét”, holott a „cigány társadalmon belül jelenleg egy lefelé tartó spirál érvényesül”, vagyis a „cigány családok egyre abnormálisabb mintákat” adnak át egymásnak.MTI Fotó: Vajda János

– A Jóisten mentse meg Magyarországot a Jobbiktól – reagált az ATV-nek Setét Jenő roma aktivista, aki hozzátette: nem dőlnek be a legújabb cukiságkampánynak, ugyanis aki szélsőjobbos volt eddig, az is marad.

– Ez a párt egy ízig-vérig szélsőjobboldali, némely vonásában hungarista párt. Egy szavukat sem kell elhinni – mondta a csatornának Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke. Szintén nem tartja hitelesnek a Jobbik elnökének bocsánatkérését Sermer Ádám, a Liberálisok ügyvivője. – Amíg a Jobbik politikája kirekesztő, antidemokratikus és szembe megy az európai értékekkel, teljesen mindegy, hogy Vona Gábor magánemberként kitől kér bocsánatot – vélekedett.

– A Jobbik tele van antiszemita, zsidóellenes, náci és rasszista alakkal és nyilatkozattal. Elég arra gondolni, hogyan gyalázta meg Kulcsár Gergely jobbikos képviselő a holokauszt áldozatainak emlékét a Duna-parti emlékmű leköpésével – fogalmazott a KDNP-s Hollik István, színjátéknak nevezve Vona szavait. Felidézte, hogy a szintén jobbikos képviselő Staudt Gábor nem volt hajlandó bocsánatot kérni sem a magyar zsidóságtól, sem a magyar cigányságtól. Szerinte ezen képviselők méltatlanná váltak az országgyűlési munkára, ám Vona Gábor „falazott” nekik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Kimagasló évjáratú tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás.

 • Magasan vezet a Fidesz

  Magasan vezet a Fidesz

  Nem igazán veheti fel a versenyt a Fidesszel szemben egyik párt sem, ugyanis a biztos szavazók 53%-a támogatja a kormánypártot – derült ki a Századvég januári elemzéséből.

 • Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Bár évek óta az az ellenzéki narratíva, hogy a magyar orvosok az egészségügyi rendszer áldatlan állapotai miatt vállalnak külföldön munkát, Jens Spahn német egészségügy miniszter rácáfolt: Németországban legalább ekkora problémát okoz az évtizedes jelenség, olyannyira, hogy a németek uniós szabályozást szorgalmaznak.

 • Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Ismét tömegesen távoztak a Jobbikból. A választások óta darabokra hulló pártot ezúttal Veszprém megyében hagyták el heten, akiknek a szemét szintén szúrja a Jobbik kebelbarátsága a baloldallal.