2018. június 19., kedd
Gyárfás

Belföld

Szétesőben a Momentum?

Pár nap alatt két elnökségi tag is távozott a Momentumból. Szétesőben lenne az olimpia megfúrásával ismertséget szerző párt és vezetése? A Lokálnak nyilatkozó szakértő több lehetséges forgatókönyvet is felvázolt.

Lemondott a Momentumban betöltött elnökségi tagságáról Kádár Barnabás, a Nolimpia elnevezésű kampány koordinátora. Pottyondy Edina után ő már a második, aki pár napon belül távozik a párt ötfős elnökségéből. Mindkét távozó a Momentum tagja marad.


– Pottyondy Edina személyes okokból mondott le, Kádár Barnabásnak pedig működési és belső vitái voltak a szervezet különböző részeivel, emellett személyes okok is szerepet játszottak – felelte a Lokál megkeresésére a Momentum, ahol azt állítják: a pártot nem rendíti meg a két vezető lemondása, és stratégiájukon sem kell változtatniuk.

A távozások hátteréről egy szakértőt is megkérdeztünk. Kiszelly Zoltán politológus szerint elképzelhető, hogy elérte a Momentumot a töredezett baloldalra jellemző irányvita. Vagyis egyesek már elhiszik a párton belül, hogy egyedül is bejuthatnak a parlamentbe, míg mások az összefogást preferálják. Utóbbi verzió kevesebb, de biztosabb helyet biztosítana a parlamentben.


– A másik variáció, hogy állításuk szerint úgynevezett mikroadományokból tartják fenn magukat, ami feltehetően nem igaz. Nemrég például kiderült, hogy Bojár Gábor vállalkozó egymillió forinttal támogatta a pártot, Raskó György pedig politikai feltételeket is szabott a pénzadományért cserébe. Magyarul a párt ezzel az ártatlanságát veszítette el, ami elképzelhető, hogy a Momentumon belül nem mindenkinek tetszik. Végül az is elképzelhető, hogy az okoz feszültséget, hogy a Momentum az Együtt, illetve a Párbeszéd nevet viselő mikropárthoz hasonlóan csak Budapesten, illetve a vidéki egyetemi városokban tudta kiépíteni bázisát – zárta gondolatait Kiszelly Zoltán.

A Momentum szerint ugyanakkor sem Bojár, sem Raskó nem szólhat bele a párt politikájába, de „szakpolitikai tanácsaikat szívesen meghallgatják”. Egyébként a Momentum hétvégi küldöttgyűlésén arról is határoztak, hogy semmilyen más párttal nem vesznek részt választási összefogásban, és nem is tárgyalnak ilyesmiről.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek