EUR: 307,99 Ft
CHF: 266,05 Ft
2017. október 24., kedd
Salamon

Életmód

Tömegpusztító lehet az időjárás

Évente negyedmillió európai halálát okozhatják az extrém időjárás miatti katasztrófák az évszázad végéig – állítja az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának legfrissebb tanulmánya.

Az Európai Unióban, Svájcban, Norvégiában és Izlandon 2071 és 2100 között évente akár 80–240 ezer ember is életét veszítheti a szélsőséges időjárási jelenségek miatt – derül ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának tanulmányából. A Giovanni Forzieri által vezetett kutatócsoport a The Lancet Planetary Health című szaklapban közölte előrejelzéseit.

– A klímaváltozás a legnagyobb globális veszély, amely az emberek egészségét fenyegeti a XXI. században – összegezte Forzieri.  A kutatók 2300, a szélsőséges időjárásról 1981 és 2010 között készült jelentést elemeztek. Ezeket az adatokat összevetették a klímaváltozásra és a népesség 2100-ig bekövetkező növekedésére vonatkozó modellszámításokkal.

Forzieri és kollégái szerint a hőhullámok jelentik a legnagyobb veszélyt: számításaik szerint az évszázad utolsó 30 évében az időjárás áldozatainak 99 százaléka a nagyon magas hőmérséklet miatt veszíti életét.

Az extrém jelenségek elsősorban Európa déli részét sújtják majd. A prognózis szerint arrafelé mindenki meg fog tapasztalni évente egy katasztrófát, míg Közép-Európában csak a lakosság 64 százaléka, Észak-Európában pedig csupán 36 százaléka.

Ugyancsak Dél-Európában kell számolni a legtöbb halálos áldozattal 2071 és 2100 között: évente egymillió lakosból 700-an veszíthetik életüket. Közép-Európában az évszázad végére évente egymillió lakosból 232-en halhatnak meg az időjárás miatt, míg Észak-Európában csupán hárman.

Kapcsolódó Cikkek

 • A szexuális zaklatás nem bók

  A szexuális zaklatás nem bók

  A szexuális zaklatás világméretű látens jelenség, az eseteknek csupán kis része kerül felszínre. Az áldozat gyakran önmagában keresi a hibát, vagyis fel sem ismeri a zaklatás tényét, vagy körvonalazódik ugyan benne, de a szégyen és a félelem nem engedi, hogy fellépjen a zaklatóval szemben.

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.