EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Tech

Verseny és csapatmunka: Íme, a jövő top mérnökei és pilótái – Videó!

A Budapest közelében található Örkény adott otthont július 20. és 23. között a Formula Student East nemzetközi konstrukciós versenynek. Az Euroring versenypályán idén 119 regisztrálóból 60 kapott lehetőséget a helyszínen való  versenyzésre, ebből végül 13 ország 38 csapata mérkőzött meg egymással a statikus és dinamikus versenyszámokban. 

Kevesen tudják, de a Formula Student East Kelet-Európa legnagyobb versenye, ráadásul Magyarország az egyedüli, amelyet a mozgalom világranglistáján is jegyeznek, ami ráadásul presztízse szerint a legkiemelkedőbb verseny a közép-európai és a keleti régióban, a Formula  Student Germany verseny után.


A szervező Mérnökök a Járműves Műszaki Felsőoktatásért Egyesület és annak tagjai – akik jellemzően volt Formula Student  csapattagok – számára hatalmas büszkeséget jelent, hogy a világranglista vezető csapatai a párhuzamosan zajló angol, olasz és  holland versennyel szemben az FS Easten való részvétel mellett döntöttek, a rendezvény szakmai és műszaki színvonaláról pedig  elismerően nyilatkoztak.

A Formula Student Világranglista elektromos kategóriájának első három helyezettje,  a KA-RaceIng e.V., a Formula Student Team Delft és az AMZ Racing Team mellett többek  között a 6. helyet elfoglaló GreenTeam Uni Stuttgart e.V. és tízes listát záró hazai csapat, a BME Formula Racing Team is képviseltette magát.


Köztük két világrekordot felállító csapat is képviseltette magát. A svájci AMZ Racing Team versenyautója 1,513 másodperc alatt  gyorsul 100km/h sebességre, ezzel a világ leggyorsabb sorozatgyártott autóit – többek  közt a Porsche 918 Spidert vagy a Tesla Model S-t is megelőzi. A korábbi rekorder 1,779 másodperccel a GreenTeam Uni Stuttgart volt. A belsőégésű kategória legjobbjai közül az élen álló Rennteam Uni Stuttgart, valamint a 4. helyezett CAT – Racing – a 2016-os  Formula Student East bajnoka – is a győzelemért küzdött az örkényi Euroring versenypályán.

Ennek fényében nehéz is lett volna előzetesen megítélni a végeredmény alakulását, különösen azért, mert az idei szezonban a 22 belsőégésű és 16 elektromos  hajtásláncú autó még azonos feltételek mellett, összesített mezőnyben versenyzett.

Ludwig Vollrath, a németországi verseny főszervezője , aki egyben az FS World Council (FS versenyek szervezőinek  világszervezete) vezetője a verseny négy napjából hármat a versenyen töltött az FS Germany és FS East versenyek stratégiai  együttműködésének előkészítésén dolgozva, melyet augusztusban, az FSG versenyen tartott World Council Meetingen  folytatnak a szervezők.

A 2017-es Formula Student East győztese a GreenTeam Uni Stuttgart, a második helyezett a KA-RaceIng elektromos csapata,  míg a dobogó harmadik fokát a Formula Student Team Delft foglalta el.  A legjobb belsőégésű autót a Rennteam Uni Stuttgart  építette, ezzel a 4. helyet szerezték meg. A kelet-európai régió egyetemistái ebben a rendkívül erős mezőnyben is képesek  voltak bizonyítani, az észt FS Team Tallinn az 5., a cseh TU Brno Racing pedig a 8. legjobb teljesítményt nyújtotta az FS Easten,  míg  a BME Formula Racing Team a 9. helyen végzett.

A többi hazai csapat is megállta a helyét a versenyben, az Arrabona Racing Team autója, amelyet a Széchenyi István Egyetem  motorfejlesztő csapata, a SZENGINE által fejlesztett motorral szereltek fel, a 19. lett. A kecskeméti KEFO Motorsport pedig egyike volt  annak a 14 csapatnak, akik autójukkal teljesíteni tudták az állóképességet próbára tevő Endurance versenyszámot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kína lesz a világ legnagyobb 5G mobil technológiai piaca

  Kína lesz a világ legnagyobb 5G mobil technológiai piaca

  Kína lesz 2025-re a világ legnagyobb ötödik generációs mobil távközlési piaca és mobil technológiai ökoszisztéma egyre növekvő arányban járul majd hozzá az ország bruttó hazai termékéhez a GSMA nemzetközi szakmai képviseleti szervezet pekingi konferenciáján bemutatott tanulmány szerint.

 • Újabb 1,5 milliárd euróra büntették a Google-t

  Újabb 1,5 milliárd euróra büntették a Google-t

  Újabb 1,49 milliárd euró (mintegy 466 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, kimondva, hogy AdSense nevű hirdetési platformjával az amerikai internetes óriásvállalat megsértette a versenyszabályokat.

 • Az e-mail továbbra is az első számú fenyegetési irány

  Az e-mail továbbra is az első számú fenyegetési irány

  Az e-mail továbbra is az első számú fenyegetés marad, a legnagyobb kihívást pedig a felhasználók és munkavállalók biztonságtudata jelenti az információbiztonsági vezetők számára 2019-ben – állapította meg a Cisco legfrissebb globális kiberbiztonsági kutatása, amelyet csütörtökön Budapesten háttérbeszélgetésen mutattak be.