EUR: 303,18 Ft
CHF: 267,27 Ft
2017. augusztus 20., vasárnap
István

Tech

Visszavonja a Microsoft elleni panaszát az orosz Kaspersky Lab

A moszkvai székhelyű Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég szerdán bejelentette, hogy visszavonja a Microsoft amerikai szoftvervállalat ellen európai trösztellenes hatóságoknál benyújtott panaszát, miután a Microsoft ígéretet tett kifogásolt politikájának megváltoztatására.

A két cég egyszerre jelentette be a döntést, amely egy csaknem egyéves vita végére tesz pontot. A vírusirtókat forgalmazó Kaspersky Lab azt állította, hogy a Microsoft tisztességtelen akadályt állított a konkurencia elé Windows 10-es operációs rendszerében, amely hátrányos helyzetbe hozza a független kiberbiztonsági cégeket.

A moszkvai székhelyű vállalat júniusban azzal vádolta meg a szoftveróriást, hogy visszaél piaci előnyével a vírusirtókat forgalmazó külsős cégek kárára saját Defender vírusirtó szoftverének erőltetett terjesztése során.

A Kaspersky Labot alapító Jevgenyij Kaszperszkij azt kifogásolta, hogy a Windows 10 telepítésekor a Defender automatikusan felkerült a felhasználó számítógépére, cégének –

saját bevallása szerint jobb minőségű – terméke pedig törlődött.

A Microsoft tagadta, hogy törvényt sértett az eljárással, amelynek célja állítása szerint az volt, hogy megvédje a Windows 10 vásárlóit a kiberbiztonsági fenyegetésektől.

Szerda esti blogbejegyzésében a szoftveróriás ígéretet tett arra, hogy a jövőben szorosan együttműködik a vírusirtót forgalmazó vállalatokkal a szoftverfrissítések piacra dobása előtt, hogy segítsen megoldani az esetleges összeférhetetlenségi gondokat.

Közleményében a Kaspersky Lab azt írta: elégedett a Microsoft javaslatával, és mindent megtesz, hogy visszavonja az Európai Bizottságnak és a német versenyhivatalnak benyújtott panaszát.

A kibékülésre azt követően került sor, hogy amerikai hírszerzési tisztségviselők és törvényhozók súlyos vádakkal illették a Kaspersky Labot. A gyanú szerint a cég orosz kormányzati befolyás alatt állhat. A kiberbiztonsági vállalat többször tagadta, hogy bármi köze lenne a moszkvai kabinethez, vagy hogy kiberkémkedésben segítette volna az orosz kormányt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ilyen lehet az új iPhone

  Ilyen lehet az új iPhone

  Az új iPhone kapcsán teóriák, elképzelések, jóslatok folyamatosan jönnek-mennek, ám most nagyon úgy tűnik, hogy ez a napokban kiszivárgott információk az almás cég új telefonkészülékéről nagyon is valósak.

 • Robot végzi a piszkos munkát

  Robot végzi a piszkos munkát

  A takarítás általában nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé, de ma már gyorsan és könnyen rábízhatjuk a kellemetlen feladatot egy házi robotporszívóra.

 • Szakértő: Virágzik a kiberbűnözés

  Szakértő: Virágzik a kiberbűnözés

  Virágzik a kiberbűnözés, tízből hat rosszindulatú szoftver már zsarolóvírus – mondta Gyebnár Gergő biztonsági szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

 • Brutális adatmennyiséget tárol mágnesszalagon az IBM

  Brutális adatmennyiséget tárol mágnesszalagon az IBM

  Az IBM rüschlikoni kutatóközpontjában dolgozó tudósoknak sikerült soha nem látott adatmennyiséget – négyzethüvelyenként 201 gigabitet – tárolni egy nagy adatsűrűségű mágnesszalagos rendszeren – jelentették be szerdán a japán Cukubában folyó technológiai konferencián.