EUR: 314,55 Ft
CHF: 277,71 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Belföld

Vizsgálnák Vonáék neonáci kapcsolatait

A Jobbik és a külföldi radikális szervezetek kapcsolatának vizsgálatára kérte a nemzetbiztonsági bizottságot a Magyar Liberális Párt (MLP), miután sajtóhírek szerint Vona Gábor pártjának fontos partnere az ismert horvát neonáci, Frano Cirko. Sermer Ádám liberális alelnök szerint a Jobbik néppártosodást hazudik, valójában Budapest a radikális szervezetek „második otthona”.

A nemzetbiztonsági bizottság térképezze fel a Jobbik és a radikális nemzetközi szervezetek egymáshoz való viszonyát, illetve vizsgálja meg a Jobbik és a Magyarországon is jelen lévő szélsőjobboldali szervezetek anyagi forrásait – kérte az MLP nevében a Fodor Gábor nevével fémjelzett párt alelnöke, Sermer Ádám. A szabadelvű politikus szerint tisztán látszik, hogy Magyarországon „nagyon jól érzik magukat” a nemzetközi radikális szervezetek és személyek.


– A Jobbik kommunikációs szinten megpróbál valamiféle néppártosodást hazudni a magyar társadalomnak, de eközben jobbikosok időnként nyíltan, időnként burkoltan együtt szerepelnek Magyarországon megjelenő radikális szervezetekkel vagy személyekkel – közölte Sermer Ádám, aki tarthatatlannak nevezte, hogy az EU-n belül mintha Magyarország és Budapest lenne a szélsőjobboldali, radikális szervezetek „második otthona”.

Fotó: Csudai Sándor

Lapunkban korábban hosszan taglaltuk, hogy a Jobbik alapítványa hogyan pénzelte évekig az olyan szervezeteket, mint a hazafias álca alatt náci jelképekkel túrákat szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, és hogyan találkozott a Jobbik országgyűlési képviselője, Gyöngyösi Márton a rendőrgyilkossággal gyanúsított Győrkös István-féle Magyar Nemzeti Arcvonal aktivistájával. Nem beszélve arról, hogy a cukisodó Jobbik elnökének legjobb barátja vállaltan Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezére.


 

Ráadásul, ahogy lapunkban tegnap megírtuk, a Jobbik nemzetközi kapcsolatrendszere is a radikális nemzeti csoportosulásokra épít, hiszen egyik nemzetközi partnere Frano Cirko, egy közismert horvát szélsőjobboldali, aki fasiszta jelképeket használ.

A liberálisok szerint a Jobbik vélhetően anyagilag is kiszolgáltatott az „orosz szálaknak”. Ismert, hogy a Jobbik EP-képviselőjét, Kovács Bélát Oroszország számára folytatott kémtevékenységgel gyanúsítják.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A januári többletnél kisebb deficittel zárt februárban az államháztartás

  A januári többletnél kisebb deficittel zárt februárban az államháztartás

  Az államháztartás központi alrendszere az év első két hónapját 67,3 milliárd forintos többlettel zárta, miután februárban 177,2 milliárdos hiány keletkezett a januári 244,5 milliárd forintos többletet követően – erősítette meg az előzetes adatokat csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

 • A néppártiak változtattak a szavazáson, ahogy megtudták, a Fidesz ki akar lépni

  A néppártiak változtattak a szavazáson, ahogy megtudták, a Fidesz ki akar lépni

  Az utolsó pillanatban változtatták meg a néppárti képviselők, hogy miről szavazzanak szerdán – tudta meg az Origo. Az órákig húzódó ülés közben a német néppártiak megtudták, hogy Orbán Viktor zsebében már ott lapul az aláírt kilépő nyilatkozat. Az egyik pont, hogy miről szavazzanak, vállalhatatlan volt a Fidesz számára.

 • Megkéselt egy recepcióst Budapesten, majd Mexikóba menekült

  Megkéselt egy recepcióst Budapesten, majd Mexikóba menekült

  Vádat emeltek egy férfi ellen, aki egy XII. kerületi szállodában késsel életveszélyesen megsebesítette a recepcióst még 2001-ben; a vádlottat tavaly júniusban Mexikóban fogták el – közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.