EUR: 320,10 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Vona százezrektől kérhetne bocsánatot

Százezrek kötelezhetnék bocsánatkérésre Vona Gábort, a Jobbik elnökét nyilatkozata alapján, amelyben azt állította: pártját sohasem tartotta rasszistának, cigányellenesnek vagy antiszemitának, ha mégis megbántottak valakit egy-egy „félrecsúszott” mondattal, attól kész bocsánatot kérni. A hvg.hu összeszedte a Jobbik pártelnökének szélsőséges megnyilvánulásait a témában.

Sok dolga lesz Vona Gábornak, ha mindenkitől bocsánatot kér, akit származása miatt eddig elítélt Magyarországon – erre mutatott rá a liberális hvg.hu összeállítása. A lap tényleg csak a pártelnök leginkább kirekesztő, megbélyegző mondatait szedte össze. Így is akadt belőlük bőven.


Mint ismert, a Jobbik-elnök pártja cukiságkampánya során vélhetően kissé elragadtatta magát a szégyenletes múlt elfeledtetésében, amikor az ATV-n így nyilatkozott: „Én soha sem tartottam a Jobbikot cigányellenes, antiszemita, rasszista pártnak. Akkor sem, amikor sokan ezzel vádoltak bennünket. Az tény, hogy volt néhány rossz mondat és félrecsúszott folyamat. De mi problémákat vetettünk fel, a szándékunk akkor is építő volt. Akit akkor ezzel akár én, akár bárki a pártomból megbántott, attól hajlandó vagyok bocsánatot kérni.”

Kezdheti:


„A cigánybűnözés igenis létezik Magyarországon.” (Vona Gábor, 2008. január 23.)

„Ha már etnikai gyilkosságsorozatba kezdtek, miért nem maffiavezérekre, gyilkosokra, bűnözőkre vadásztak? Mintha az lett volna a céljuk – vagy éppen a megbízóiknak –, hogy ébresszenek szánalmat, együttérzést, szimpátiát a cigányság irányába. Mintha az egész akció célja az lett volna, hogy az elviselhetetlenné vált cigánybűnözésről elterelje a figyelmet, és a hazai cigányságot úgy állítsa be, mint amelyiknek rettegnie kell Magyarországon.” (Így reagált Vona „Soha Nem Cigányozó” Gábor egy 2012-es Facebook-posztjában a romák elleni gyilkosságsorozatra, amelynek során az elkövetők egy ötéves roma kisfiút is lelőttek.)

Vona Gábor: “ha kiderülne, hogy zsidó vagyok, lemondanék a pártelnökségről”, háttérben Szegedi Csanád, aki zsidó származás miatt távozott a Jobbikból
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„Az ország – és Gyöngyös – problémái abból fakadnak, hogy valakik vagy valamik élősködnek a tisztességes többségen. Élősködik a politika, másodsorban a nemzetközi tőke, harmadsorban pedig a cigány kisebbség azon része, akik úgy érzik, csak a segélyeket kiutaló törvények vonatkoznak rájuk, a többi nem.” (Vona Gábor, 2010. szeptember, Gyöngyös)

„A szociális támogatások meg családtámogatások rendszerét a szociális miniszterünk sem látja át, de egy 10 éves cigány kisfiú több szociális támogatási formát ismer, mint mondjuk magyar királyt.” (Vona Gábor, 2010. március, lakossági fórum, Salgótarján)

„A Fidesz és az MSZP is betett az Országgyűlésbe díszcigányokat, és hagyták, hogy lopjanak.” (Vona Gábor ezt már a „néppártosodó” Jobbik 2017. áprilisi majálisán mondta, a Városligetben.)

És ha Vona Gábor végzett a 600-800 ezer főre becsült magyarországi cigányság kiengesztelésével, utána folytathatja a Jobbik antiszemita „szennyesének” rendbetételével, amelynek kapcsán most fel sem soroljuk Kulcsár Gergely többszörös „kamukausztozását” vagy a Duna-parti emlékmű meggyalázását.

„Ha kiderülne rólam, hogy zsidó vagyok, akkor lemondanék a Jobbik elnöki tisztségéről, és tagként segíteném tovább az ügyet” (Vona Gábor 2013-ban mondta, amikor párttársáról, Szegedi Csanádról éppen ez derült ki, de a pártelnök azt is hozzátette: meg kellene vizsgálni a felsővezetők származását.)

Erre később már Vona helyett Gyöngyösi Márton tett konkrét javaslatot az Országgyűlésben 2012. november 26-án: “Pont itt lenne az ideje, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.”

 

Gyöngyösi Márton szerint a Parlamentben ülő zsidók nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Fotó: Csudai Sándor

 

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját, A varázsfuvolát tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) német nyelven, magyar feliratozással, Hábetler András rendezésében április 30-án a pécsi Kodály Központban – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

 • Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Európának új vezetőkre van szüksége, olyanokra, akik felismerik az európai emberek érdekeit, és képesek is azokat megvédeni – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság elnökének kijelentésére.

 • Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Csaknem háromszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen fertőzést azok a macskák, amelyeket gazdáik hagynak szabadon kószálni a külvilágban, mint azok a cicák, amelyeket nem engednek ki a szabadba – állapították meg amerikai kutatók, megjegyezve, hogy a házi macskák bizonyos betegségei az emberre is átterjedhetnek.