2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb

205 éve halt meg a Rotschild-dinasztia alapítója

205 évvel ezelőtt halt meg Mayer Amschel Rotschild, a világhírű, dúsgazdag pénzdinasztia megalapítója.

Rothschild 1744. február 23-án született Frankfurtban, a helyi zsidó gettóban, ahol rendkívül szegényes körülmények között nőtt fel. Pénzkölcsönzéssel foglalkozó édesapja korán elhunyt, a kis Mayer alig 12 éves volt ekkor. Nyolc évvel később vette át és élesztette újra apja üzletét, amelyet jóval tehetségesebben, ügyesebben irányított. Eleinte régi pénzeket adott el és vásárolt, ezekkel házalt a német fejedelemségekben. Még II. Frigyes herceg is vásárolt tőle. Olyan jó viszonyba kerültek ekkor, hogy Rotschild a herceg ügyintézője lett. Ez komoly fizetésemelkedést eredményezett: a korábbi 1800 guldenes fizetése 60 ezerre nőtt, amivel a gazdagok közé került, ám a frankfurti zsidó közösségben nem számított kirívónak még ez sem.


Rotschild ekkor lépett rá arra az útra, amellyel megalapozta saját és családja fényes jövőjét. A világon elsőként belevágott a nemzetközi bankárkodásba.

Öt fiát fontos nagyvárosokba küldte intézni az üzletet. Ifjabb Mayer Amschel Berlinbe utazott, Jakob Párizsba, Nathan Londonba, Salomon Bécsbe, Karl pedig Nápolyba, míg az “öreg” Frankfurtban maradt. Idővel London lett a család központja, ez a mai napig így van egyébként.


Az igazi pénzügyi sikerek a napóleoni háborúk idején kezdődtek. 1804-ben bonyolították le a Rotschildok az első komoly bizniszt, amikor a pénzügyi nehézségekbe került VII. Keresztély dán királyt segítették ki egy jelentősebb összeggel, amire uzsorakamatot számítottak fel. A pénz egyébként Frigyes kincstárából származott, de ezt titokban tartották a király előtt.

1806-ban aztán Napóleon hódításai miatt Frigyesnek el kellett tűnnie országából, és a hátrahagyott kinnlévőségeit még Napóleon orra elől is sikerült megkaparintania a Rotschild fiúknak.

A háborús években a família legális és illegális üzleteket is bonyolított, egy számított csupán: a haszon. Kölcsönöztek minden hadviselő félnek, csempésztek, papírokat hamisítottak, ha kellett, és szépen gyarapították a családi vagyont.

Amikor 205 évvel ezelőtt, 1812. szeptember 19-én meghalt a dinasztia alapítója, az utódok nem estek kétségbe, már tudták, hogyan folytassák az üzletet. Azt remélték, hogy Napóleon elbukik végül, így a waterlooi csatáról érkező híreket nagy izgalommal várták 1815 nyarán. Ekkor már saját információs hálózatuk volt, mindenről mindig időben értesültek, ami befolyásolta az üzleti életet.

Amikor megkapták a híreket, Nathan Rothschild megjelent a tőzsdén, ahol elkezdett eladni. A piac ennek a spekulációnak köszönhetően egy csapásra összeomlott, a “jól értesült” Rothschild példáját pedig természetesen mindenki követte, és mindenki elkezdte eladni áron alul az államkötvényeit. Amikor az árak már nagyon leestek, Rothschild emberei szinte aprópénzért mindent visszavásároltak. Néhány perc múlva azonban megérkezett a hivatalos közlemény, és az árfolyamok az egekbe szöktek. Nathan Rothschild ezzel a trükkös, másokat persze becsapó húzással évszázadokra előre megalapozta a család hihetetlen vagyonát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.