EUR: 318,05 Ft
CHF: 280,40 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Külföld

30 millió forintnyi kártérítést kap a királyi pár a félmeztelen fotók miatt

Összesen 100 ezer euró (30,6 millió forint) kártérítést ítélt meg Vilmos hercegnek és feleségének, Katalin hercegnőnek egy francia bíróság, valamint a Closer című francia pletykamagazinhoz kötődő hat személyt talált bűnösnek magánszféra megsértése vádjában a hercegnő félmeztelen fotóinak 2012-es közlése miatt.

A Párizshoz közeli Nanterre bírósága három fotóst, valamint a magazinhoz kötődő három vezető beosztású személyt talált bűnösnek az ügyben.


A keddi döntés értelmében két párizsi székhelyű fotósnak, a Closer egyik hajdani szerkesztőjének, valamint a magazint kiadó vállalatcsoport vezérigazgatójának együttesen 50 ezer euró kártérítést kell fizetniük Katalin hercegnőnek és ugyanekkora összeget a férjének, Vilmos hercegnek. A megítélt összeg jócskán elmarad a hercegi pár által követelt 1,5 millió euró kártérítéstől.

Ugyanakkor a bíróság a maximális, fejenként 45 ezer eurós bírság megfizetésére kötelezte Laurence Piau-t, a Closer főszerkesztőjét és Ernesto Maurit, a magazint tulajdonló Mondadori olasz kiadói csoport vezérigazgatóját, a Mondadori francia leányvállalatának elnökét.


Vilmos és Katalin egy magánbirtokon pihent a dél-franciaországi Provence-ban, amikor a fotókat távolról, teleobjektívvel készítették. A Closer 2012 szeptemberében közölte a felvételeket, amelyek megjelenése nagy botrányt kavart Nagy-Britanniában.

Nem sokkal később a hercegi pár a magánszféra megsértése miatt büntetőfeljelentést tett Nanterre ügyészségén, és bírói végzéssel betiltották a fotók további megjelenését. Az ügyben hat ember – köztük három párizsi székhelyű fotós, a Closer egyik szerkesztője, valamint igazgatója, és a magazint kiadó vállalatcsoport vezérigazgatója – ellen emeltek vádat a francia hatóságok.

A La Provence regionális hetilaptól, amely szintén közzétett egy topless fotót a hercegnőről, a felperesek 50 ezer euró kártérítést követeltek.

A hercegi pár nem vett részt a keddi ítélethirdetésen.

A Kensington-palota, a hercegi házaspár londoni rezidenciája hétfőn jelentette be, hogy Katalin cambridge-i hercegnő a harmadik gyermekét várja.

Kapcsolódó Cikkek