2018. április 25., szerda
Márk

Budapest VIII.kerület

40 milliárd a fővárosi egészségügyre

Átfogó fejlesztéssel korszerűsíti a kormány a budapesti és Pest megyei kórházakat, szakrendelőket. A tervezésben Kocsis Máté a Fidesz budapesti választmányának elnökeként vesz részt. Véleménye szerint ilyen volumenű fejlesztés még nem volt a fővárosban.

Fordulatként értékelte Kocsis Máté, a Fidesz budapesti választmányának elnöke azt a döntést, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) közösen hoztak meg: kizárólag kormányzati forrásból több lépcsőben, egy 2025-ig tartó terv keretében átfogóan korszerűsítik a fővárosi és a Pest megyei kórházakat, illetve szakrendelőket. Erre idén 22, majd összesen 40 milliárd forintot szánnak.


Kocsis Máté szerint a korábbi elvonások után végre fordulat következik az egészségügy finanszírozásában

– A szocialista kormányok 600 milliárdot vontak ki az egészségügyből. Az eredmény magért beszél: eladósodott, rossz felszereltséggel küzdő, zsúfolt kórházak és szakrendelők mindenütt – mondta a választmányi elnök. – A mostani fejlesztéssel végre megteremthető a korszerű egészségügy infrastruktúrája a régióban. A korábbi és a mostani kormányzati hozzáállás közötti különbséget jól mutatja, hogy míg a Gyurcsány-kormány alatt összesen 7 kiemelt beruházás volt, most több mint 200.

Tervek 2025-ig

A fővárosra és a megyére idén 22 milliárdot áldoz a kormány, a továbbiakban újabb 18 milliárddal kívánják az egész régió fejlesztését megoldani. Már tervezés alatt állnak az úgynevezett szuperkórházak, amelyeket jövőre kezdenek el építeni és 2025-ig adnak át. Az infrastruktúra alakítása mellett a kormány a bérfejlesztésre is áldoz.

Kocsis Máté Rétvári Bencével, az Emmi parlamenti államtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatót a józsefvárosi Polgárok Házában. Az államtitkár szavaiból kitűnt, hogy a kormánynak azért kell saját forrásokat igénybe vennie, mert az EU pályázatai az új ciklusban nem teszik lehetővé e régió fejlesztéseinek uniós finanszírozását.


Klinikák fejlesztése

Az átfogó fejlesztésben 10 milliárd jut a SOTE klinikáinak és 7 milliárd a Heim Pál Gyermekkórház sürgősségi ellátásának fejlesztésére.

– A hazai egészségügy fejlesztése már korábban elkezdődött, hiszen elsősorban vidéken 77 kórházat, 54 szakrendelőt és 97 mentőállomást újított fel a kormány, valamint 23 új rendelőt és 30 mentőállomást épített – magyarázta Rétvári Bence. – Most Budapesten és a megyén, illetve a régión a sor.

Az idei költségvetésben 22 milliárdot különítettek el 25 kórház és 7 szakrendelő fejlesztésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Zana József: Kirobbanó formában vagyok, jöhet az önálló est

  Zana József: Kirobbanó formában vagyok, jöhet az önálló est

  Április 20-án a József Attila Művelődési Központban rendezik meg a ” Zana nélkül mit érek én” című zenés estet, ahol Zana József Dékány Saroltával,Koós Jánossal, Karda Beával és Körmendi Péter és kisegyüttesével együtt lép majd színpadra.

 • Jelen Tamás: Zugló jobbat érdemel!

  Jelen Tamás: Zugló jobbat érdemel!

  Dr. Jelen Tamás, a FIDESZ zuglói választókerületi elnöke, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje szerint Zuglóban a Fidesz által vezetett négyéves időszak kivételével hiányzott az átgondolt, koncepciózus városépítészet.

 • Visszalépett a nőverő

  Visszalépett a nőverő

  – Távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz – fogalmazott Hollik István, Belváros-Lipótváros kormánypárti képviselőjelöltje arra reagálva, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke visszalépett a képviselő-jelöltségtől.