EUR: 308,03 Ft
CHF: 267,12 Ft
2017. szeptember 20., szerda
Friderika

Egyéb Debrecen

A külföldiek is Debrecent választják

Az oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetem volt a legnépszerűbb a külföldi fiatalok körében az idei Stipendium Hungaricum programban. Tavaly megduplázódott és ebben az évben is több mint 50 százalékkal emelkedett a Stipendium Hungaricummal felvett külföldi hallgatók száma a Debreceni Egyetemen.

Két éve 203, tavaly 419, idén szeptemberben pedig már 639 diák kezdi meg tanulmányait az intézményben ezzel az ösztöndíjjal, ez a hazai összlétszám ötödét jelenti. A 2017/18-as tanévben összesen 59 országból – a legtöbben Jordániából, Pakisztánból, Szíriából, Egyiptomból és idén először Dél-Afrikából, illetve Brazíliából – érkeznek stipendiumos diákok Debrecenbe. A programot 2013-ban alapította a kormány a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítése jegyében. Az ösztöndíjasok képzése Debrecenben szinte kizárólag angol nyelven folyik, de a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdheti meg tanulmányait. A sikeresen pályázók a 3–5 év alatt schengeni vízumra és ösztöndíjra jogosultak, magyar társaikkal egyenlő mértékben. Emellett számos kedvezményben részesülhetnek, többek között kollégiumi férőhelyet vagy lakhatási támogatást kaphatnak.

A felvételi eljárás során egy hallgató ezúttal is három különböző intézményt választhatott. Idén minden második hallgató jelölte meg valamelyik helyen a Debreceni Egyetemet, tehát a hazai egyetemek közül ez az intézmény iránt érdeklődtek a legtöbben, összesen 2624-en. A diákok több mint ötven különböző képzésre jelentkeztek, a legnépszerűbbeknek a műszaki karok mérnök szakjai bizonyultak. A stipendiumosokkal együtt csaknem 5000 külföldi hallgató, köztük mintegy 1700 gólya kezdi meg az őszi szemesztert a Debreceni Egyetemen, ezzel Kelet-Közép Európában ez az intézmény rendelkezik a legnagyobb létszámú tanulócsoporttal.

Kapcsolódó Cikkek