EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Életmód

A magyar lakásárak a legkedvezőbbek a régióban

Magyarország az elmúlt években rendre az európai élmezőnybe került a kiadott lakásépítési engedélyek és a lakásárak emelkedése alapján. A környező országokhoz képest azonban még mindig Magyarországon lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a régiós országok – Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Románia – lakáspiacait vizsgálta a legfrissebb hivatalos adatok alapján.

Az ingatlanok áremelkedése nagyjából egyszerre indult el a régiós országokban, igaz, eltérő ütemben. A legnagyobb drágulást Csehország könyvelhette el, ott 13 százalékos volt az éves áremelkedés mértéke az idei első negyedévben. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy hazánkban és a környező országokban tapasztalható dinamikus áremelkedés elsősorban a fővárosokra és nagyvárosokra, illetve azok agglomerációira jellemző.


Az ingatlan.com azt is vizsgálta, hogy az egyes országok nettó átlagjövedelmeit is figyelembe véve melyik fővárosban hány havi fizetést kell félretenni egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Régiónkban a szlovák főváros a legdrágább: Pozsonyban 11,3 évnyi átlagjövedelem szükséges a lakásvásárláshoz. Ezt követi Prága 10,9 évvel, majd Bukarest jön 9,7 évnyi jövedelemmel.

Varsóban már csak 8,5 évnyi fizetést kell félretenni egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához, Budapest pedig a legolcsóbb 7,6 évnyi jövedelemmel. – Magyarországon már az elmúlt időszakban is drasztikusan emelkedtek a lakásárak, de nem számítanak kiugrónak a térségben. Ez azt vetíti előre, hogy az elkövetkező két-három évben is a drágulás maradhat az irányadó trend, de az áremelkedés mértéke jelentősen csökkenhet – értékelte az eredményeket az ingatlan.com szakembere.

Kapcsolódó Cikkek