EUR: 308,76 Ft
CHF: 267,76 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Budapest VIII.kerület

Arany, Toldi, Rozgonyi, pihenj!

Eltűnt a Múzeumkertből a jól ismert Arany János-szoborcsoport. Rejtélyről szó sincs, Stróbl Alajos alkotását restaurálják.

Már a Nemecsek színes üveggolyóit einstandoló Pásztor fiúkat is jól láthatta Arany János szobra a Múzeumkertben. Stróbl Alajos pályázatnyertes alkotása 1893 óta ott áll, pontosabban ül a két kiegészítő alakkal: Rozgonyi Piroskával és Toldi Miklóssal, tehát a költő népszerű trilógiájának két hősével. A három és fél méteres ülő szobor egyébként a legnagyobb Arany-emlékmű.

(fotók: MTI)

A szoboregyüttest szeptember 7-én eltávolították a helyéről. Természetesen nem végleges költözésről van szó, a művet restaurálják a márciusban megkezdődött Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében. A tervek szerint jövő év elején már a patinájától megszabadított alkotást láthatjuk megszokott helyén.

Kapcsolódó Cikkek

  • Piknik a Tisztviselőtelepen

    Piknik a Tisztviselőtelepen

    A hagyományokat követve idén is a Bláthy Ottó utca sarkán lévő tér adott otthont a Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület által szervezett Bográcsfesztiválnak.

  • Nem csak a húszéveseké a világ

    Nem csak a húszéveseké a világ

    Nyugdíjas korban is lehet élet az élet, ha élettel töltöd meg! Ez a jelmondata annak az ingyenes programnak, melyet minden péntek délután tartanak a Zuglói Civil Házban és ahol bárki találhat magának sakk, kártya vagy épp társasjáték partnert.