2017. november 06., hétfő
Lénárd

Budapest VIII.kerület

Arany, Toldi, Rozgonyi, pihenj!

Eltűnt a Múzeumkertből a jól ismert Arany János-szoborcsoport. Rejtélyről szó sincs, Stróbl Alajos alkotását restaurálják.

Már a Nemecsek színes üveggolyóit einstandoló Pásztor fiúkat is jól láthatta Arany János szobra a Múzeumkertben. Stróbl Alajos pályázatnyertes alkotása 1893 óta ott áll, pontosabban ül a két kiegészítő alakkal: Rozgonyi Piroskával és Toldi Miklóssal, tehát a költő népszerű trilógiájának két hősével. A három és fél méteres ülő szobor egyébként a legnagyobb Arany-emlékmű.

(fotók: MTI)

A szoboregyüttest szeptember 7-én eltávolították a helyéről. Természetesen nem végleges költözésről van szó, a művet restaurálják a márciusban megkezdődött Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében. A tervek szerint jövő év elején már a patinájától megszabadított alkotást láthatjuk megszokott helyén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Na végre, igazi színház!

  Na végre, igazi színház!

  Pár napja mutatták be Edward Albee: Mese az állatkertről című drámáját a patinás Fészek Művészklub kupola termébe.

 • Márton-napi libaságok

  Márton-napi libaságok

  Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.

 • Szakápolás otthon

  Szakápolás otthon

  Minden beteg vágya, hogy a gyógyulás vagy a rehabilitáció időszakát otthon, a megszokott, megnyugtató környezetben tölthesse, de olyan profi ápolók segítségével, mint ha kórházban lábadozna.