2018. február 18., vasárnap
Bernadett

Budapest VIII.kerület

Arany, Toldi, Rozgonyi, pihenj!

Eltűnt a Múzeumkertből a jól ismert Arany János-szoborcsoport. Rejtélyről szó sincs, Stróbl Alajos alkotását restaurálják.

Már a Nemecsek színes üveggolyóit einstandoló Pásztor fiúkat is jól láthatta Arany János szobra a Múzeumkertben. Stróbl Alajos pályázatnyertes alkotása 1893 óta ott áll, pontosabban ül a két kiegészítő alakkal: Rozgonyi Piroskával és Toldi Miklóssal, tehát a költő népszerű trilógiájának két hősével. A három és fél méteres ülő szobor egyébként a legnagyobb Arany-emlékmű.

(fotók: MTI)

A szoboregyüttest szeptember 7-én eltávolították a helyéről. Természetesen nem végleges költözésről van szó, a művet restaurálják a márciusban megkezdődött Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében. A tervek szerint jövő év elején már a patinájától megszabadított alkotást láthatjuk megszokott helyén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bringás úton bringázni veszélyes!

  Bringás úton bringázni veszélyes!

  Nem mindennapi parkolást gátló oszlopokat helyeztek ki a népligeti felüljáró alá. Igaz, az oszlopok végül nem a parkolást, hanem a kerékpározást gátolják, sőt, a bringások testi épségét is veszélyezteti, hiszen a korlátok elhelyezésénél egész egyszerűen nem vették figyelembe, hogy a felüljáró alatt áthalad egy bicikliút is.

 • Erre vágynak 25-35 év közötti fiatalok

  Erre vágynak 25-35 év közötti fiatalok

  Saját lakás, gyerek és természetesen az egészség sem marad le a fiatalok kívánságlistájáról. A Fundamenta készített egy országos felmérést, ami alapján bátran kijelenthető, a 25 évüket betöltött fiataloknak, igen komoly terveik vannak.

 • A kudarc ellenére nincs kapitánykérdés

  A kudarc ellenére nincs kapitánykérdés

  Nem sikerült túl jól az év első sporteseménye a magyar sportolóknak. A férfi kézilabda-válogatott ugyanis pont nélkül, három vereség után esett ki az Európa-bajnokságból, ennek ellenére Kocsis Máté, a szövetség elnöke, és Zsiga Gyula szakmai igazgató is elmondta, nem gondolkoznak kapitánycserében.

 • Világraszóló siker volt a vizes vb és a Duna Aréna

  Világraszóló siker volt a vizes vb és a Duna Aréna

  Folyamatos támadások érték a vizes vb megrendezését és annak költségeit. A csapból is az folyik, hogy Orbán Viktor baráti köre elképesztő haszonnal építette meg a létesítményt és a hozzá kapcsolódó egyéb beruházásokat.