EUR: 319,18 Ft
CHF: 274,72 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Külföld

Belga miniszter: Nem akarunk a calais-ihoz hasonló “dzsungelt” Brüsszelben

Belgium nem akar a franciaországi Calais-ban kialakult “dzsungelnek” is nevezett migránstábort Brüsszelben, ezért meg kell erősíteni az ellenőrzést a fővárosban – jelentette ki Jan Jambon belga belügyminiszter szerdán.

A miniszter a VRT belga televízióban tett nyilatkozatában kijelentette, meg kell akadályozni a migránsok számának folyamatos és vég nélküli növekedését. Ennek megelőzése érdekében a rendőrség rendszeresen, naponta többször végez ellenőrzéseket a főváros különböző pontjain.


Mint elmondta, a hatóságok figyelmét nem kerüli el a főváros északi pályaudvara közelében fekvő Maximilien park sem, ahol nagyszámban sátortáboroznak, főként Dél-Szudánból és Eritreából származó olyan migránsok, akik nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban azt várva, hogy Nagy-Britanniába távozhassanak. A park ellenőrzését a rendőrség megerősíti – tette hozzá.

A La Libre Belgique belga napilap arról számolt be szerdán, hogy a brüsszeli északi pályaudvar környékén, mintegy száz rendőr bevonásával lefolytatott ellenőrzés során 23 illegálisan Belgiumban tartózkodó migránst állítottak elő a hatóságok. A rendőrség információi szerint ügyükben vizsgálatot indítanak, amelynek eredményeképpen indokolt esetben elzárást is kiszabhatnak az elfogottakra.


Mint közölték, Kris Peeters belga munkaügyi miniszter szerdán arról döntött, hogy felügyelőket küld a brüsszeli Maximilien parkba annak kivizsgálására, hogy értesülések szerint egyes “tisztességtelen munkaadók” nagyon alacsony fizetségért dolgoztatnak illegális migránsokat.

A napilap korábban beszámolt arról is, hogy a parkban több százan sátorozó, gyakran érvényes okmányok nélküli illegális bevándorlókkal mások mellett a menedékkérők befogadásával foglalkozó belga szövetségi ügynökség (Fedasil) munkatársainak is meggyűlt a baja, ugyanis nem egy esetben érte őket szóbeli, közel tettlegességig fajuló erőszak. A hatóságok és a migránsok, valamint azok jogait védő emberi jogi és a humanitárius szervezetek közötti feszültséget növelik az olyan akciók is, mint a rendőrség augusztus végi átfogó ellenőrzése, amelynek keretében összeszedték és megsemmisítették a parkban táborozó azon migránsok hálózsákjait és fekvőhelyeit, akik elmenekültek a helyszínre érkező rendőrök elől.

Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár korábban kijelentette, a szövetségi kormány kiáll álláspontja mellett és nem biztosít elhelyezést azoknak a migránsoknak, akik nem nyújtanak be menedékjog iránti kérelmet Belgiumban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Nap képe: Apró szőrmók

  Nap képe: Apró szőrmók

  Igazán ritkaságszámba megy, hogy egy panda a szokásos fekete-fehér „ruházattól” eltérően más színekben látja meg a napvilágot.

 • Késsel akart bemenni a pilótafülkébe

  Késsel akart bemenni a pilótafülkébe

  A Flydubai légitársaság Dubajból Kabulba tartó szerdai járatán egy utas egyelőre tisztázatlan körülmények között úgy gondolta, hogy benéz a pilótafülkébe.

 • Elfogták a nizzai terrortámadás elkövetőjét

  Elfogták a nizzai terrortámadás elkövetőjét

  Az amerikai támogatású kurd-arab ernyőszervezetnek, a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a tagjai a szíriai Rakkában elfogták a francia Adrien Guihalt, aki a 2016-os nizzai terrortámadás elkövetését vállalta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nevében – közölte az SDF csütörtökön.