2017. november 15., szerda
Albert, Lipót

Életmód

Célzott kezeléssel előzhető meg az antibiotikum-túladagolás kisbabáknál

Célzott antibiotikumos kezeléssel megelőzhető a káros mellékhatásokkal járó szükségtelen antibiotikum-túladagolás a csecsemőknél – ezt állapította meg egy svájci kórház által vezetett nemzetközi kutatás.

A The Lancet orvosi folyóiratban publikált tanulmány szerint Európában és Észak-Amerikában az újszülött kisbabáknak akár a 7 százaléka is kaphat antibiotikumot élete első három napján a bakteriális fertőzés elkerülése érdekében. Ám közben mindössze 0,1 százaléknak van valóban ilyen fertőzése, tehát többségüknél szükségtelenül túladagolják az antibiotikumot. Az erős antibiotikumok pedig károsíthatják az újszülött más mikroorganizmusait, amelyek fontos szerepet töltenek be a gyermek immunrendszerében és egyéb szerveiben.


Egy frissen zárult, hat éven át tartó kutatás a Luzerni Gyermekkórház vezetésével megtalálta a módját, hogy célzott antibiotikumos kezelést adjanak azoknak a kisbabáknak, akiknél fennáll a potenciálisan életveszélyes szepszis lehetősége.

A szepszis (vérmérgezés) olyan súlyos következményekkel járhat, hogy az orvosok – még mielőtt a teszteredmények kiderülnének – inkább alkalmaznak a kisbabáknál is azonnal antibiotikumot, ha a tünetekből fertőzésre gyanakodnak. A csecsemők immunrendszerének károsítása a túladagolt antibiotikumokkal azonban számos súlyos krónikus állapotot válthat ki, egyebek mellett allergiához, elhízáshoz, cukorbetegséghez és bélgyulladáshoz vezethet.


A kutatás alatt, amelyet 18 európai és kanadai kórházban 1700 újszülött bevonásával végeztek, nagyjából a kisbabák fele kapott hagyományos kezelést, míg a másik fele olyan antibiotikum-dózist kapott, amelyet a vérükben található fehérje, a prokalcitonin (PCT) szintjének megfelelően állítottak be. A PCT-szint ugyanis megbízhatóan jelezni tudja a bakteriális fertőzést.

A PCT-teszthez csupán egy kis vérmintára van szükség, s ezért gyors eljárás a célzott antibiotikumos kezelés meghatározásához, amivel csökkenthető az antibiotikum túladagolása.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szőrösek lesznek a babák a kismamavitaminoktól?

  Szőrösek lesznek a babák a kismamavitaminoktól?

  A várandósoknak kínált vitaminokról keringő számos – vagy inkább számtalan – tévhit közül az egyik legijesztőbb az, amely szerint a készítmények hatására a születendő gyerekek szőrösek lesznek.

 • Szomorú, de a felnőttek 60 százaléka túlsúlyos

  Szomorú, de a felnőttek 60 százaléka túlsúlyos

  A felnőttek körülbelül 60 százaléka túlsúlyos, gyermekeknél 20 százalék ez az arány az országban – mondta Kovács Viktória, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozástudományi szakreferense kedden az M1 aktuális csatornán.

 • Bemutatót tartott Európa legjobb virágkötője

  Bemutatót tartott Európa legjobb virágkötője

  Mezőffy Tamás Európa-bajnok virágkötő mester tartott bemutatót a Flora Hungaria nagybani virágpiac galériatermében Szigetszentmiklóson.  Számos európai és távol-keleti ország virágkötő-szervezetei, -iskolái kapkodnak a magyar szakemberért, aki látványos show keretében tanított új megoldásokat szakmabelieknek.