EUR: 321,52 Ft
CHF: 282,09 Ft
2019. április 24., szerda
György

Külföld

Csecsemőt gyilkolt a földrengés

Cunamiriadót rendelt el Mexikó csendes-óceáni partvidékére a Csendes-óceáni Cunamijelző Központ a Mexikó déli részénél (helyi idő szerint) nem sokkal éjfél előtt bekövetkezett, legalább 8,1-es erősségű földrengés után.

A földrengésnek az eslő közlések szerint legkevesebb hat halálos áldozata van.


Három Chiapas szövetségi államban, amelyhez a legközelebb volt a rengés középpontja a Csendes-óceánban. Manuel Valesco kormányzó egy tévének nyilatkozva elmondta, hogy az esetek San Cristóbal de las Casas városban történtek. A három ember között van két nő, akikre rádőlt egy fal. A rengés sok lakóház mellett megrongált több iskolát és kórházat is – mondta.

Másik két eset a Chiapastól északra fekvő Tabasco államban történt Arturo Nunez kormányzó bejelentése szerint. Az egyik emberre rádőlt egy fal. A másik áldozat egy csecsemő, aki kórházban halt meg, mert az épületben megszűnt az áramszolgáltatás, emiatt leállt a gyermek életben tartásához szükséges ventillátor – mondta.


A szomszédos Guatemalában is erős volt a földrengés hatása, és Jimmy Morales elnök bejelentette, hogy legkevesebb egy ember meghalt.

A csendes-óceáni központ szerint egy méter magas víztömeg érte el Mexikó partjait Salina Cruz városnál, amely a Chiapastól nyugatra lévő Oaxaca államban van. Ennél alacsonyabb hullámokat mértek sok más helyen. A cunami keltette egyméteres hullámok zúdulhatnak még Ecuador, Salvador és Guatemala partjaira is a központ szerint. Hawaiit és a Csendes-óceán nyugati vagy déli részét nem fenyegeti cunami.

A cunamiveszély miatt riadót rendeltek el a földrengés középpontjától 14 ezer kilométerre lévő Fülöp-szigetek teljes keleti partvidékére is az ázsiai ország katasztrófavédelmi hatósága szerint.

A földrengés pontos helyével és mélységével kapcsolatban egyelőre nagyon eltérő adatokat adnak meg a különböző földtani intézetek.

Kapcsolódó Cikkek