EUR: 323,74 Ft
CHF: 280,00 Ft
2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Belföld

Egyre nagyobb bajban Botka László

Újabb fejezetéhez érkezett a baloldali összefogás körüli kabaré. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyelőre csak a nullaszázalékos támogatottságú Párbeszédet tudta maga mellé állítani. Oda is ígért nekik három-négy biztos befutó helyet a közös listán, csakhogy ezt a minipártban keveslik, az MSZP-ben sokallják.

A múlt szombaton Szegeden tartott az MSZP értelmiségitalálkozót, azonban nem vett részt rajta a baloldal több meghatározó értelmisége és politikusa, ott volt viszont Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, aki azt mondta, hogy ő nem Botka mögé, hanem mellé akar állni. Ez a szófordulat két egyenrangú felet feltételez, ám erről szó sincs. A szocialisták a legfrissebb felmérések szerint a teljes népesség körében 7–13, a Párbeszéd viszont nulla százalékon áll (Nézőpont, Závecz, Publicus).


A Figyelő szerint Botkának muszáj lépnie, hiszen tavaly decemberben azért szállt miniszterelnök-jelöltként versenybe, hogy ne jöjjön létre az MSZP és a DK választási együttműködése, ezzel megakadályozva Gyurcsány Ferenc 2018 utáni politikai túlélését.

Az MSZP-ben az elégedetlenség egyre nagyobb lett Botka szövetségi politikájával szemben, hiszen márciusra, május elsejére és nyárra sem jött össze a közös lista, valamint a 106 közös jelölt. A szegedi polgármester legalább tíz befutó helyet kért pártjától, amit a csatlakozó pártoknak és ismert embereknek (például árnyékkormánytagoknak) tud felajánlani. A Figyelő információja szerint erre csapott le első nyilvános csatlakozóként a Párbeszéd, ám a lap szerint „csak” három-négy mandátumot kaptak és azt az ígéretet, hogy a 2019-es önkormányzati választáson ismét Karácsony Gergely lehet a baloldal közös polgármesterjelöltje Zuglóban. A hírek szerint viszont Karácsonyék keveslik a három-négy befutó helyet, hiszen ennél többen szeretnének az országgyűlésbe jutni, és a frakcióalapításhoz is legalább öt képviselő szükségeltetik.


Karácsony Gergely /Fotó: Lokál

A szocialisták viszont már a három-négy befutó helyet is sokallják, mert ennyivel kevesebb politikus juthat be a parlamentbe az ő oldalukról 2018-ban. A Figyelő forrásai egyébként a „füttyös” Juhász Péter-féle Együtt háza tájáról is vitákról számolnak be, hiszen a Párbeszéd és az MSZP egymásra találásával, illetve az LMP és a Momentum külön indulásával egyedül maradtak az általuk remélt Új Pólus megcélzott pártjai közül.

A DK szombaton indítja a kampányát a budapesti Nyugati téren. A fentiek fényében sokan kíváncsian várják, mivel rukkol elő.

Elfordulnak a nyugdíjasok

A Magyar Nemzet MSZP-s forrásokra hivatkozva arról ír: egy párton belüli belső felmérés szerint elfordulnak a nyugdíjasok a szocialistáktól. A lap szerint a meredek esés május óta tart, amióta Botka Lászlót a párt kongresszusa hivatalosan is miniszterelnök-jelöltnek választotta. Májusban a nyugdíjasok körében még 31 százalékon állt az MSZP, ez a szám folyamatosan csökkent a nyár folyamán (június: 28, július: 27), augusztusra pedig alig 20 százalék maradt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek