EUR: 325,53 Ft
CHF: 280,09 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Belföld

Exe rabolta el Judit gyerekeit

Egy éve nem látta gyermekeit Berekai Judit. A magyar nőtől korábbi lengyel párja vitte el Varsóba közös gyerekeiket, Alexandert és Sophiát. Bár a lengyel és a magyar bíróság is jogerősen az anyának ítélte a kicsik felügyeleti jogát, az apa erről nem vesz tudomást.

– Tavalyelőtt Tomasz elvitte magához a hétéves Sophiát és a hatéves Alexandert. Bár a bíróság Varsóban és itthon is jogerősen nekem ítélte a gyerekeket, azóta csak a tárgyaláson vagy az apjuk varsói irodaházában egy előadóteremben, a biztonsági őrök gyűrűjében láthattam őket. Volt, hogy végrehajtókkal mentem értük, de Tomasz azt mondta, óvodai kiránduláson vannak – kezdi a Lokálnak Berekai Judit.


Pedig a fotós lány és lengyel barátja közös története úgy indult, mint egy tündérmese. A dúsgazdag férfi fotósként évekig egyedül járta a világot, amikor találkozott Judittal. Akkortól hol Magyarországon, hol Lengyelországban éltek, együtt utazgattak a föld legszebb helyeire, kameráikkal a legkülönlegesebb pillanatokat is megörökítették. Nem csoda, hogy a világ legjobb fotósainak járó legrangosabb szakmai elismerést, a nemzetközi World Press Photo díjat is elnyerték.

– Tíz évig nem volt semmi baj, a problémák akkor kezdődtek, amikor feltűnt, hogy Tomasz már nem csak velem erőszakos – emlékezik Judit. – Kértem, legyen türelmesebb, sajnos nem értem el vele semmit. De hogy egyszer rám is ellenségként néz, azt nem hittem volna. Amikor az ultrahangvizsgálat során kiderült, hogy kisfiút hordok a szívem alatt, Tomasz épp Japánban volt. Rögtön felhívtam, hogy elújságoljam neki a hírt, de nem örült. A terhesség ideje alatt egyedül maradtam, csak az édesanyám és a barátaim segítettek.


Judit érezte, hogy gyerekei apja eltávolodik tőlük. Már nem a közös életüket építette, a saját útját járta. Négy éve szakítottak, azóta tart a harc a gyerekekért.

– Előfordult, hogy rendőrrel, a gyámhatóság szakemberével érkeztem Varsóba. Láttuk, hogy a kislányom pizsamában épp a sarokban térdel, a malackájával a kezében. A kisöccse nem volt ott. Gondoltam, legalább őt elviszem, de letettem róla, mert akkor hátra kellett volna hagyni a kisöccsét. Szegény Sophia alaposan beverte a fejét a kapkodásban, amikor az apja bemenekült vele a liftbe. Közben még a kicsi lányom vigasztalt, ne sírjak, mindjárt jön vissza hozzám. Az apja felvitte őt az irodaháza legfelső emeletére, és már nem jött le onnan.

A magyar nő utoljára egy éve látta a gyerekeit. Legutóbb áprilisban volt egy tárgyalás Budapesten, de a lengyel férfi – aki három éve megnősült, azóta két gyereke született – el se ment Alexanderrel és Sophiával a pszichológiai vizsgálatra.

Pajtásai várják Alexandert és Sophiát

Alexandert és nővérét, Sophiát itthon, az új osztályában várják a pajtásai. Judit mindkét osztályfőnöknek őszintén elmesélte a kicsik kálváriáját. Az anya abban reménykedik, hogy pár héten belül hazakerülhetnek a gyerekei, és nem kell többet bujkálniuk. Ugyanúgy élhetnek majd, mint a többi magyar kisiskolás.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek