EUR: 322,31 Ft
CHF: 283,03 Ft
2018. augusztus 18., szombat
Ilona

Belföld

Emmi: Nincsenek törvénytelenül működő szociális intézmények Magyarországon

Nincsenek törvénytelenül működő szociális intézmények Magyarországon – reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az LMP keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője arról beszélt, hogy kilencvenegy szociális otthonban nem megfelelőek a személyi és tárgyi feltételek, valamint felrótta, hogy a kormány 2019-ig nem szán forrásokat a probléma kezelésére.


A minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a szociális intézmények felügyeletét és ellenőrzését a kormányhivatalok végzik; amennyiben bebizonyosodik egy intézményről, hogy törvénytelenül működik, a kormányhivatal dönt az azonnali bezárásáról.

Közölték, a kormány az elmúlt években kilencmilliárd forintot fordított az idősotthonok megújítására, valamint 2015-ben és 2016-ban összesen 800 millió forintot szánt a szociális intézmények korszerűsítésére.

Idén tavasszal jelent meg az Átmeneti és rehabilitációs intézmények korszerűsítése című pályázati felhívás, amely európai uniós forrásból, összesen 3,8 milliárd forintos támogatást az intézmények számára – tették hozzá.

A kormány 2011 júliusában döntött a fogyatékossággal élőknek ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról. A kitagolási program első, hatmilliárd forintos forrású körében, 2016 elejéig 660 ember hagyhatott el nagy szociális intézményeket, a nemrég indult második körben, 22 milliárd forintból további 2500 fogyatékos ember előtt nyílik meg a teljesebb élet lehetősége 2019 elejéig – írta az Emmi.

Kapcsolódó Cikkek