EUR: 308,03 Ft
CHF: 265,86 Ft
2017. október 23., hétfő
Gyöngyi

Belföld

Emmi: Nincsenek törvénytelenül működő szociális intézmények Magyarországon

Nincsenek törvénytelenül működő szociális intézmények Magyarországon – reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az LMP keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője arról beszélt, hogy kilencvenegy szociális otthonban nem megfelelőek a személyi és tárgyi feltételek, valamint felrótta, hogy a kormány 2019-ig nem szán forrásokat a probléma kezelésére.

A minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a szociális intézmények felügyeletét és ellenőrzését a kormányhivatalok végzik; amennyiben bebizonyosodik egy intézményről, hogy törvénytelenül működik, a kormányhivatal dönt az azonnali bezárásáról.

Közölték, a kormány az elmúlt években kilencmilliárd forintot fordított az idősotthonok megújítására, valamint 2015-ben és 2016-ban összesen 800 millió forintot szánt a szociális intézmények korszerűsítésére.

Idén tavasszal jelent meg az Átmeneti és rehabilitációs intézmények korszerűsítése című pályázati felhívás, amely európai uniós forrásból, összesen 3,8 milliárd forintos támogatást az intézmények számára – tették hozzá.

A kormány 2011 júliusában döntött a fogyatékossággal élőknek ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról. A kitagolási program első, hatmilliárd forintos forrású körében, 2016 elejéig 660 ember hagyhatott el nagy szociális intézményeket, a nemrég indult második körben, 22 milliárd forintból további 2500 fogyatékos ember előtt nyílik meg a teljesebb élet lehetősége 2019 elejéig – írta az Emmi.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.