EUR: 317,73 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 17., vasárnap
Donát

Külföld

Észak-koreai válság: Putyin telefonon tárgyalt a dél-koreai elnökkel

A BRICS-országok csúcstalálkozóján tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn telefonon tárgyalt dél-koreai kollégájával, Mun Dzse Innel az észak-koreai válságról – közölte a Kreml.

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint a két elnök nyomatékosan elítélte a Phenjan lépéseit – közöttük a vasárnap végrehajtott kísérleti atomrobbantást -, amely “súlyosan sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, gyengíti a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-rendszert, és komoly veszélyt jelent a térség békéjére és biztonságára”.


Putyin közölte Munnal, hogy Moszkva álláspontja szerint “ezt a rendkívül nehéz helyzetet kizárólag a tárgyalások újrafelvételével, politikai és diplomáciai úton lehet megoldani”.

A két vezető szeptember 6-án, a Vlagyivosztokban tartott Keleti Gazdasági Fórumon folytatja az észak-koreai válsággal kapcsolatos eszmecserét – közölte a Kreml.


Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője telefonos sajtótájékoztatóján újságíróknak azt is elmondta, hogy a térségen kívüli országoknak könnyű egy esetleges Észak-Korea elleni háborúról beszélni, de a térségbeli országoknak körültekintőbben kellene fogalmazniuk.

Az Egyesült Államok kemény választ szorgalmazott a vasárnap újabb kísérleti atomrobbantást – ezúttal állítása szerint hidrogénbombával – végrehajtó állam ellen.

Putyin vasárnap Abe Sindzó japán miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén már hangsúlyozta, “nem szabad engedni, hogy elragadjanak bennünket az érzelmek”. Az orosz elnök tárgyalt kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel is, és a két elnök “mélységes aggodalmának” adott hangot a kialakult helyzet miatt.

Mun Dzse In hétfőn Donald Trump amerikai elnökkel is tárgyalt telefonon. Megegyeztek, hogy megszüntetik a dél-koreai rakéták töltetére vonatkozó súlykorlátozást, hogy “hatékony választ” adhassanak a Phenjan által végrehajtott kísérleti atomrobbantásra – közölte a szöuli elnöki hivatal. A töltetet eddig 500 kilogrammra korlátozták.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon – közölték szombaton hivatalosan a Szentszéknél.

  • Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kezdeményezett maga ellen a British Midland Regional, vagyis Flybmi néven ismert brit légitársaság, és azonnali hatállyal törölte járatait – jelentette be a cég szombat este a honlapján, részben a Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) körüli bizonytalanságot okolva a kényszerű döntésért.