2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Ezerrel hasíthatnak a vállalkozások

Bár a Brexit és a nyugat-európai választások hordoznak némi gazdasági kockázatot, összességében nincs miért aggódniuk a cégvezetőknek: Dunát lehet rekeszteni pályázati forrásokból, kedvezményes hitelekből és még a régiós növekedési kilátások is jók.

A munkanélküliségi mutatók csökkennek, a fogyasztás nő, állami beruházások indulnak és az exportlehetőségek is bizakodásra adnak okot. A közép-kelet-európai régióban a növekedés tavalyi lassulása ellenére az átlagos GDP-növekedés idén is elérheti a 2,9 százalékot – áll a Coface, a világ vezető hitelbiztosítójának térségi elemzésében.


Eszerint a vállalati csődök száma 2016-ban 6, 2015-ben 14 százalékkal csökkent az előző évihez képest, most ezerből hat céget érintett ilyen eljárás. A fizetésképtelen gazdasági társaságok száma ebben az évben további 3,9 százalékkal apad majd, jövőre pedig újabb 2,3 százalékkal.

„Persze mint mindig, a mutatók ezúttal is jelentős területi különbségeket fednek el, hiszen míg Bulgáriában több mint 30 százalékkal csökkent a fizetésképtelen vállalkozások száma, Lengyelországban mindössze 2,6 százalékkal, addig Magyarországon közel 60 százalékkal emelkedett” – hívja fel a figyelmet Póka Valentin, a Coface országigazgatója.


Hozzáteszi: ami a kockázatokat illeti, azok a következő hónapokban elsősorban a globalizáció hatásaiban és a bizonytalan politikai helyzetekben keresendők. Ide sorolható például a Brexit vagy a közeljövőben rendezendő választások eredménye több nyugat-európai országban.

Magyarországon mindenesetre most a pályázati, hitelhez jutási feltételek is támogatják a cégek növekedési terveit.

2020-ig összesen mintegy 1000 milliárd forint áll rendelkezésre 8 hitelprogram, 9 kombinált hitelprogram és 7 kockázati tőkeprogram formájában. A forrásokhoz immár 568 MFB Ponton lehet hozzájutni, év végéig pedig további 74 MFB Pontot hoz létre az OTP Bank Nyrt., az MKB Bank Zrt., a Gránit Bank Zrt. és az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. alkotta konzorcium.

A hitelek kiemelten öt területet támogatnak: a kutatás-fejlesztést és az innovációt, a versenyképesség növelését, a foglalkoztatás és a mobilitás ösztönzését, az infokommunikációs és e-technológiák használatának fokozását, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású működésre való áttérést.

„Különösen odafigyelünk arra, hogy az ország kevésbé fejlett térségeiben is gyorsan és könnyen elérhetőek legyenek az uniós források, elősegítve a vidék felzárkózását” – mondta Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója, aki arra is felhívta a figyelmet: a programok jelentős részében a mikro-, kis- középvállalkozások kombinált termékekre pályázhatnak, azaz a hitel mellett vissza nem térítendő támogatáshoz is hozzájuthatnak.

„Fontos és a munkaerőhiánnyal küzdő cégek számára is nagy segítség a jelenleg élő uniós pályázatok közül az a vállalati képzésekre igénybe vehető kiírás is, amelynek keretösszege 40 milliárd forint. A támogatás mértéke akár 100 százalék is lehet” – teszi hozzá Lukács János, a vállalkozásfejlesztéssel és pályázati tanácsadással foglalkozó Vanessia Kft. ügyvezetője.

Az energetikai pályázati célok két fő célja most az épületek energiahatékonyságának növelése és a megújuló energiaforrások használata. Kis- és közepes cégek napelemes, napkollektoros rendszerek vagy brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszerek kiépítésére szerezhetnek pályázati forrást akár 50 millió forint vissza nem térítendő támogatással.

„Várhatóan népszerű lesz az üzleti folyamatokat támogatni képes – például vállalatirányítási szoftverek, e-kereskedelmet támogató – rendszerek beszerzésére fordítható kiírás is. A licensz vásárlásra, felhőalapú online megoldások bevezetésére, azaz szoftver bérlésre felhasználható pályázat esetén a vissza nem térítendő támogatás összege elérheti a 24 millió forintot is. Ez nagy segítség bármely társaságnak” – sorolja Lukács János. Hozzáteszi: a nagyvállalatok kutatás-fejlesztésre és szintén munkaerő képzési projektek finanszírozására pályázhatnak most.

Erről és számos más, a vállalkozások számára kulcsfontosságú témáról is szó lesz a HG Media szeptember 15-i Fókuszban: Fejlesztés és versenyképesség című konferenciáján. Bővebb információ:

http://konferencia.hgmedia.hu/fokuszban-europai-unios-fejlesztesi-forrasok/

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Fontos a határvédelem!

    Szijjártó: Fontos a határvédelem!

    A magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak – jelentette ki a Süddeutsche Zetiung című müncheni lapnak adott interjúban Szijjártó Péter külügyminiszter.

  • A magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem

    A magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem

    A magyar polgári kormány sohasem fogja feláldozni a nagyhatalmi erőpolitika napi érdekeinek oltárán egyetlen nemzeti közösségét sem, és ilyet más államoktól sem várna el soha – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Ungvárhoz közeli Palágykomoróc magyar kormánytámogatással felújított református templomának ünnepélyes átadásán.