2018. január 23., kedd
Rajmund, Zelma

Extra

Gyémánt László: Felesége után Ő is meg akart halni

Nem akart tovább élni felesége, Krisztina halála után Gyémánt László. A Kossuth-díjas festőművész mindent elrendezett maga körül és úgy tervezte, hogy whiskybe kevert gyógyszert vesz be. Szerencsére erre végül nem került sor, újra értelme lett az életének: megalapították a Krisztina-díjat volt kedvese emlékére.

– Amikor a feleségem meghalt, be akartam fejezni, nem láttam értelmét az életnek. Ha Kárpáti Tamás nem találja ki, hogy Krisztina emlékére díjat kellene alapítanunk, akkor mi most nem beszélgetünk – kezdte a Lokálnak Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész. A Krisztina-díjat 2011 óta minden évben olyan nő kapja, aki gondoskodó társként, múzsaként sokat tett azért, hogy remekművek, kiváló művészeti teljesítmények születhessenek. Idén Esterházy Péter író özvegyéhez, Esterházy Gittához került a bronzplakett. A díjat Benedek György többszörösen kitüntetett szobrászművész készítette Gyémánt László Krisztináról festett képe alapján. A festőművész úgy érzi, a díj megalapításával új életet kapott és méltó emléket állíthatott szeretett feleségének, de előtte megjárta a poklot.
– Higgadtan átgondoltam, hogy eddig volt értelme az életemnek, de Krisztina halálával már egyszerűen nincs. A képeim javát megfestettem, arról kellett gondoskodni, hogy azokat lehetőleg ne hordják szét, ezért csináltam egy alapítványt. Volt egy nagy fényképezőgép-gyűjteményem, amit odaadtam egy kereskedőnek, hogy vigye, amennyiért akarja. Tehát mindentől megváltam, ami nekem fontos volt. Minden szálat el akartam varrni, ezért még azt a könyvet is visszaadtam, amit kölcsönkértem. Nem pillanatnyi elmezavar volt, hanem tudatosan készültem arra, hogy befejezem. Whiskyben akartam feloldani a gyógyszereket. A barátaim hiába tartották bennem a lelket, nem segített. De a Krisztina-díj felébresztett bennem valamit. Mindenki akkor hal meg, amikor elfelejtik… És ameddig életben lehet tartani, addig nekem ez a kötelességem. Nem ennyivel tartozom neki, hanem sokkal többel, de azt még elmondani sem lehet.

Gyémánt László – háttérben a festményen elhunyt felesége, Krisztina (Fotó: Máté Krisztián)

Huszonkét év alatt egyetlen nap sem telt úgy el, hogy ne lettünk volna együtt. Amikor összeházasodtunk, többen kétségbe vonták a kapcsolatot, mert 33 évvel voltam idősebb nála. Előtte voltak korban hozzám illő feleségeim, de velük nem működött. Krisztinával azonban nagyon harmonikus volt az éltünk. Nekem semmi más dolgom nem volt, csak hogy fessek. Ő megtanult mindent, hogy segítségemre legyen. Továbbképezte magát művészeti menedzser szakon, nyelvvizsgákat tett, hogy könnyítsen az életemen. Az égvilágon mindent értem tett, úgy érezte, hogy ő ezzel boldog és az életének az a célja, hogy nekem jó legyen. Rengeteget utaztunk, többször voltunk Amerikában. Amikor hazajöttünk, az utolsó pillanatban derült ki, hogy súlyos beteg, és már késő. Fél év alatt elment, pedig mindent megtettünk… – mondta a 82 éves festőművész, aki hosszú gyász után egy másik festőművész, Ardey Edina mellett találta meg a boldogságot. Két özvegyember talált egymásra és Gyémánt László újra megnősült, azóta minden héten együtt járnak Krisztinához a temetőbe.
– Edina Krisztina legkedvesebb barátnője volt. Nagyon jóban voltak, Krisztina a levelezéseiket is külön rakta, masnival összekötve. Úgy hozta a sors, hogy Edinával egyszerre mind a kettőnknek egymásra lett szükségünk. Mondhatni isteni sugallatra azt gondoltam, hogy vagy ő kell az életembe, vagy senki. Villámgyorsan össze is házasodtunk, és nagyon szerencsésen alakult. Egyrészt élünk, másrészt festünk, kiállítunk és sikereink vannak… Edinának szeptember 14-től lesz például kiállítása a Mansfeld Péter Galériában. Ha vicces kedvemben vagyok, azt szoktam mondani, hogy azért is a feleségem, mert pont feleannyi idős, mint én – tette hozzá a művész, aki négyéves korában döntötte el, hogy festő lesz és azóta ennek él. Akik ismerik, tudják, hogy nemcsak őszinte, de a humora sem mindennapi.
– Tudja, hogy az életemben miért nem hazudtam? Mert lusta vagyok fejben tartani, hogy kinek mit mondtam…

Kapcsolódó Cikkek

 • Chloe büszkén mutogatja magát

  Chloe büszkén mutogatja magát

  Chloe Goodman nem szégyelli a testét, és ezt előszeretettel tudatja is a világgal. A 24 éves brit valóságshow-sztár már többször kiállt amellett, hogy ne mondják meg a nőknek, hol, mikor és mit mutassanak meg magukból. Véleménye szerint egy nőt ne ítéljenek el azért, mert kirakja azt, amije van, sőt inkább legyen rá büszke.

 • Vámos Zoltán kikapcsolódásképpen életeket ment

  Vámos Zoltán kikapcsolódásképpen életeket ment

  Vámos Zoltán eredeti foglalkozása szerint orvos, ám már korai egyetemi évei alatt vonzódott a média, elsősorban a filmezés világa iránt. Számos rövidfilm és kisebb sikerek után idén januárban jelent meg első nagyjátékfilmje, a Parázs a szívnek, melynek vetítési jogát már tíz országba eladta.

 • Ellopták Básti Juli Kossuth-díját

  Ellopták Básti Juli Kossuth-díját

  Minden vasárnap két sztárvendéggel beszélget Kalmár Tibor műsorvezető a Sláger FM-en, legutóbb Básti Juli Kossuth-díjas színésznő és Döbrösi Laura sorozatszínésznő volt a vendége.