EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Belföld

Gyorsreagálású csoport létrehozását javasolja a V4-eknek Kövér László uniós ügyekben

Kövér László azt javasolja, hogy a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – V4) hozzanak létre egy úgynevezett gyorsreagálású csoportot, amely sürgősséggel egyeztetne azokról a javaslatokról, amelyekről az Európai Unió döntési mechanizmusa értelmében az állampolgárokhoz lehető legközelebbi szinten kell állást foglalni.

Az Országgyűlés elnöke a V4-ek európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak hétfői sárospataki tanácskozásán tartott nyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az uniós döntéseknek elvileg parlamenti legitimációjuk is van, a választópolgároknak gyakran és joggal van hiányérzetük. Nem elfogadható ugyanis (…), hogy amikor egy uniós tervezet esetében például tizenegy ország parlamentjei jelzik az aggályaikat, akkor azt “az Európai Bizottság egyszerűen lesöpri az asztalról” – közölte a házelnök.


Véleménye szerint egy kinevezett testületet ellenőriznie kell egy “népképviseleti legitim parlamentnek”, ha pedig ezt az Európai Parlament nem teszi meg, akkor erre a nemzeti parlamenteknek kell megtalálniuk a módot.

Kövér László a július elsején kezdődött egyéves soros magyar V4-elnökségről szólva közölte: mottója a “V4 összeköt”, ez utal a négy országot ezer szállal összekötő politikai, gazdasági, kulturális kapcsolatokra.


A magyar V4-elnökség alatt olyan kulcsfontosságú témák teszik szükségessé a visegrádi országok közötti folyamatos koordinációt és a közös álláspontok képviseletét, mint az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból vagy az EU jövőjéről szóló vita folytatása, valamint az EU 2020 utáni többéves költségvetési keretéről, a kohéziós politikáról és a közös agrárpolitikáról szóló tárgyalások – mondta a házelnök.

Hozzáfűzte: a négy ország kiemelt célja a térség energetikai és közlekedési összeköttetéseinek javítása, valamint a V4-ek alkalmazkodása a digitális kor követelményeihez.

A házelnök fontosnak nevezte a hatékony regionális együttműködés folytatását, illetve a visegrádi csoport szándékát, hogy partnereivel az úgynevezett V4+ keretben is találkozzon, horvát, szlovén, bolgár, román vagy éppen osztrák és német résztvevőket hívjon meg kormányzati szintű rendezvényeire.

A magyar V4-elnökség szorgalmazza továbbá azt is, hogy erősítsék a visegrádi csoport stabilizáló szerepét Európán kívül – mondta Kövér László.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  A Fidesz szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus koalíció (DK) a bevándorláspárti politika magyar élharcosaként a magyar parlamentben is folytatja a nyomásgyakorlást.

 • Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy segédmotoros kerékpárt toló férfit péntek délután Siófokon, egy vasúti átjárónál – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 • Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  A magyarok nagyon sokat dolgoztak és imádkoztak, hogy hazájuk ismét sikeres és büszke ország legyen, és küzdelmeiket nem tudták volna sikeresen megvívni, ha nincsenek barátaik, és nincsenek bajor barátaik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Münchenben a magyar főkonzulátus új épületének avató ünnepségén.