EUR: 319,18 Ft
CHF: 274,72 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Extra

Hegyi Barbara: Jólesett, amikor elismerően csettintettek körülöttem

Hegyi Barbara 51 évesen sem fél megmutatni a testét és a lelkét. A színésznő a Naptárlányok című darabban vetkőzik le és sokat edz azért, hogy formában maradjon. A Lokál Extrának elárulta, hogy néha egyszerűbb lenne meztelenül sétálnia a színpadon, mint kiadni a lelkét.
Mindig érdekes és izgalmas női témákhoz nyúl, ez mennyire tudatos?
– A szakácskönyveimben a receptek az én választásom, a szerepeim nem mindig. Ha választhatok, akkor örülök annak, ha a darabban előkerül ez a „női téma”. Hiszen az életemben alig van valami, ami ne ez lenne. Kisgyerekkorom óta nők vettek körül. Hozzájuk szoktam, eltanultam a reflexeiket is. Ez a darab számomra a barátságról, az összetartozásról, a közösség erejéről, a civil kurázsiról, a nők összetartásáról, a szeretetről, az elfogadásról és az élet örökké való röhögős élvezetéről szól.

Sajnos a rák az életünk részévé vált, nincs olyan ember, akinek ne lenne valamelyik ismerőse, családtagja érintett (…) Fontosnak tartom, hogy ne misztifikáljunk valamit, ami az élet része – a legsötétebb pillanatokban is segíthet a felszabadult nevetés – mondta korábban. Mit gondol, mi adhat erőt, amikor egy ember az életéért harcol?


– Kinek mi. Van, akit a családja tart meg, van, akit a barátai, van, akit a szerelme, a partnere, van, akit a korszerű orvostudomány. Van, akit sajnos semmi. A legfontosabb azt tudnunk, hogy a betegnek mire van igénye. Ő diktál, őt kell segíteni.


A Happy Endingben súlyos beteget játszott, a Romlásban támogató feleség volt beteg férje mellett, a Naptárlányokban pedig egy olyan nőt alakít, aki hátrahagyja a szemérmességet és a jó cél érdekében vetkőzik. Melyik szerepe a legnehezebb?
– Ez azért mégsem súlyemelés. Amíg bizonytalan vagyok, amíg próbálok, addig okoz a szerep nehézséget. Utána, az előadásokon már „csak” a koncentráció, energia, fegyelem, szakma, idegrendszer dolgozik. Ez mindegyik szerepemnek kijár, akár hárman vagyunk a színpadon, mint a Romlásban, akár többen. Ha este Christ játszom, nem mehetek azzal a gondolattal a színpadra, hogy ma jobb lenne nem aktnaptárat szervezni a nőegylet tagjaiból, inkább ápolnám otthon a férjemet, akit Hegedűs D. Géza játszik. Az egyik szerep ez, a másik más, és nem egymáshoz képest nehezek, hanem önmagukban.


– Gyönyörű színésznő, aki nagyon magabiztosnak tűnik. Mennyire könnyű a pikánsabb jelenetek eljátszása?
– A Sok hűhó semmiért Beatrice-e pikáns? Az. A Figaro házassága Rosinája? Naná! A Vízkereszt Oliviája, aki beleszeret egy nőbe? Hát persze. A Körmagyar? A Szerelem Ó? Na ugye! Rengeteg szerep van, abból én hálistennek sokat eljátszhattam és soha nem a jelenet pikáns. Mindig a társadalom dönt, hogy hol tartja az ingerküszöbét. Ahol törik a tabut, ott hullik a forgács és a néző boldogan ismer a mellette ülőre. Sohasem magára. Ő nem kispolgári, álszent és prűd. Csak a többiek, mellette.
Okozott gondot a meztelenség? Mennyire tartja hiúnak magát?
– Meztelenség hol? Filmen? Színpadon? Vagy a meztelenség ott, ahol csak rám tartozik? Oda nem hívok közönséget. A színész a testével és a lelkével együtt az, aki. Azt sosem kérdezi meg senki, amikor széles sugárútban teszem ki a lelkemet a színpadra, hogy okoz-e gondot. Mert igen, okoz. Néha sokkal könnyebb lenne jobb egyről átmenni bal egyre meztelenül a színpadon, mint ugyanazt a távolságot és időt végigélni. Ez egy ilyen szakma, és mert ilyen, hát persze, hogy örülök, ha tetszem és szeretnek. Dolgozom érte, nem bízom a véletlenre és jólesett, amikor a Naptárlányok fotózásakor a velem együtt dolgozó női kar elismerően csettintett körülöttem.

Naptárlányok (balról jobbra) Tóth Enikő, Udvarias Anna, Bede-Fazekas Anna, Soltész Bözse, Hegyi Barbara, Igó Éva /Fotó: Semsei Eszter

– Több száz milliót gyűjtöttek a naptárlányok.

– Az előadás angol asszonyok igaz történetét dolgozza fel: az 50-60 éves barátnők meztelen naptárt adtak ki 1999-ben, hogy egy kanapét tudjanak vásárolni a helyi kórháznak. Azt szerették volna, ha azok a családtagok, akik kemoterápiás kezelésre kísérik a rokonukat, kényelmesen tudjanak pihenni. Ez az özvegyen maradt barátnőjük miatt jutott eszükbe, aki, amikor elkísérte a leukémiás férjét, mindig egy borzasztó kényelmetlen, viharvert fotelben várakozott. A helyi nőegylet tagjai végül világsikert értek el meztelen naptárjukkal, sőt sokkal többet. Kétmillió angol fonttal (mai árfolyamon 640 millió forint) tudták támogatni a leukémia kutatását, ebben persze nagy szerepe volt Hellen Mirrennek is. Ő alakította az egyik főszereplőt a naptárlányokról készülő filmben, a Felül semmiben.

A Rylstone​-ban élő nőket a Pesti Magyar Színházban Igó Éva, Hegyi Barbara, Tóth Enikő, Soltész Bözse, Udvarias Anna, Bede-Fazekas Anna játsszák, a premier szeptember 29-én lesz. Az előadáshoz pedig egy valódi naptár is készül, a darabban részt vevő színésznőkkel, hasonlóan az eredeti történethez. A naptárak megvásárolhatók lesznek, és így a Naptárlányok produkció lehetővé teszi, hogy a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának Rehabilitációs Osztálya adományhoz jusson. A darab kapcsán Hegyi Barbarát kérdeztük, aki az egyik főszereplőt, Christ alakítja.

Kapcsolódó Cikkek