EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 23., szombat
Tekla, Líviusz

Életmód

Hogyan kezeli a munkáltató az adatokat?

A munkáltató a munkavállaló szempontjából adatkezelő, hiszen az adatait felveszi, rögzíti, tárolja, továbbítja, vagyis kezeli. A munkavállalónak tisztában kell lennie azzal, hogy a munkáltató a belépő adatait köteles bejelenteni az adóhatóságnak, azaz továbbítani.

Ezt törvény írja elő, nem kell hozzá a munkavállaló hozzájárulása. Ha viszont máshová továbbítják az adatokat, meg kell nevezni a címzettet, a továbbítás célját, az adatok körét, a várható adatkezelési időtartamot, jogalapját. Amennyiben a bérszámfejtés feladatát külső könyvelő végzi, úgy meg kell nevezni ezt az adatfeldolgozót is. A nagyobb cégeknél van adatvédelmi szabályzat, a szabályok ismeretét és betartásának kötelezettségvállalását a munkavállaló egy nyilatkozat aláírásával szokta megtenni.

Többnyire maga a munkavállaló is adatkezelő, hiszen megkapja a kollégák, partnerek e-mail-címét, telefonszámát. Ezért is fontos egy jól átlátható, könnyen felismerhető rendszer kialakítása, ahol mindenki tudja, mi a dolga. A szervezett adatvédelem kulcsfigurája lehet a belső adatvédelmi felelős vagy az adatvédelmi tisztviselő, akit vagy jogszabályi rendelkezés alapján kötelező kinevezni, vagy pusztán az adatvédelmi kötelezettségek teljesítésének elősegítésére neveznek ki.

Ő az, akire a munkáltatók és a munkavállalók is támaszkodhatnak, aki kialakítja és karbantartja az adatvédelmi szabályozási rendszert, segít, tanácsot ad, adatvédelmi nyilvántartásokat vezet, kapcsolatot tart hatósággal, érintettel, közreműködik döntések meghozatalában, az érintettek jogainak gyakorlásában

Kapcsolódó Cikkek

  • Tudja ön, mennyi az ideális testsúlya?  

    Tudja ön, mennyi az ideális testsúlya?  

    Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, annak megállapítása korántsem egyértelmű. Már csak azért sem, mert a megfelelő súly számtalan tényezőtől függ, és a hozzá vezető út is mindenkinél különböző lehet.

  • A sült gesztenyén túl

    A sült gesztenyén túl

    A sült gesztenye, gesztenyepüré, gesztenyeszív triumvirátuson túl a szelídgesztenye számos remek étel alapanyaga lehet.