EUR: 312,96 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 24., szombat
Mátyás

Életmód

Hogyan kezeli a munkáltató az adatokat?

A munkáltató a munkavállaló szempontjából adatkezelő, hiszen az adatait felveszi, rögzíti, tárolja, továbbítja, vagyis kezeli. A munkavállalónak tisztában kell lennie azzal, hogy a munkáltató a belépő adatait köteles bejelenteni az adóhatóságnak, azaz továbbítani.

Ezt törvény írja elő, nem kell hozzá a munkavállaló hozzájárulása. Ha viszont máshová továbbítják az adatokat, meg kell nevezni a címzettet, a továbbítás célját, az adatok körét, a várható adatkezelési időtartamot, jogalapját. Amennyiben a bérszámfejtés feladatát külső könyvelő végzi, úgy meg kell nevezni ezt az adatfeldolgozót is. A nagyobb cégeknél van adatvédelmi szabályzat, a szabályok ismeretét és betartásának kötelezettségvállalását a munkavállaló egy nyilatkozat aláírásával szokta megtenni.


Többnyire maga a munkavállaló is adatkezelő, hiszen megkapja a kollégák, partnerek e-mail-címét, telefonszámát. Ezért is fontos egy jól átlátható, könnyen felismerhető rendszer kialakítása, ahol mindenki tudja, mi a dolga. A szervezett adatvédelem kulcsfigurája lehet a belső adatvédelmi felelős vagy az adatvédelmi tisztviselő, akit vagy jogszabályi rendelkezés alapján kötelező kinevezni, vagy pusztán az adatvédelmi kötelezettségek teljesítésének elősegítésére neveznek ki.

Ő az, akire a munkáltatók és a munkavállalók is támaszkodhatnak, aki kialakítja és karbantartja az adatvédelmi szabályozási rendszert, segít, tanácsot ad, adatvédelmi nyilvántartásokat vezet, kapcsolatot tart hatósággal, érintettel, közreműködik döntések meghozatalában, az érintettek jogainak gyakorlásában

Kapcsolódó Cikkek

 • Az a csodálatos fokhagyma

  Az a csodálatos fokhagyma

  Különleges ízjavító hatása miatt a fokhagymát az egész világon kedvelik. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték.

 • Tokaji Aszú sikere a Világ legnagyobb borversenyén

  Tokaji Aszú sikere a Világ legnagyobb borversenyén

  A Patricius Borház 2007-es évjáratú Tokaji Aszú 6 puttonyos borát a Világ negyedik legjobb édes borának választották, a Best Wine of the World 2017 – a Világ Legjobb Bora 2017 borversenyen, melynek eredményeit a közelmúltban jelentették be.

 • E-matrica: Idén sem kifizetődő a feledékenység

  E-matrica: Idén sem kifizetődő a feledékenység

  Az útdíjfizetési szabályozás alapjait érintő változások léptek életbe január 1-jén. A fontosabb rendelkezések közé tartozik a pótdíj-maximalizálás szabályainak átalakítása, a pótdíjfizetési határidők meghosszabbítása és a kedvezményes különbözeti pótdíj bevezetése.

 • A nyugtalan láb cukorbetegséget is jelezhet

  A nyugtalan láb cukorbetegséget is jelezhet

  A nyugtalanláb-szindróma az érző- és mozgatóidegek zavara, mely az alvászavarok körébe tartozik, és nagyban hátráltatja a pihentető alvást: a benne szenvedő erőteljes késztetést érez alsó végtagjai mozgatására, melyet egyfajta viszkető, bizsergő, égő érzés vált ki.