EUR: 322,88 Ft
CHF: 285,50 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Belföld

Időtlen Reformáció

A keresztény világ idén ünnepli a Reformáció 500. évfordulóját. Attól a pillanattól kezdve, hogy Luther Márton 1517. október 31-én kiszegezte tanításait a wittembergi vártemplom kapujára, elindult egy erőteljes vallásújítási folyamat, mely Európa-, sőt világszerte nagy hatást gyakorolt a közgondolkodásra, a tudományos, gazdasági és kulturális életre.

Mi magyarok is sokat köszönhetünk a Reformációnak. A Biblia magyar nyelvre történő fordításával elindult egy, a nemzeti öntudatot erősítő folyamat, lendületet kapott a magyar nyelv elterjedése és a magyar nyelvű irodalom fejlődése.


Erre a fontos vallás- és szellemtörténeti eseményre és annak jelentőségére hívta fel a figyelmet az újpesti Városháza dísztermében rendezett Időtlen Reformáció című konferencia. Az újpesti önkormányzat és a helyi protestáns gyülekezetek szervezésében megvalósult ünnepi rendezvény, és annak szimbolikus mozzanata: a főtéri református templomban leleplezett molinó méltó emléket állított a Reformációnak.  Dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármestere köszöntőjében emlékeztetett a reformáció mai üzenetére: a keresztény, nemzeti és közösségi értékek védelmére. „A reformációs emlékév jó alkalom arra, hogy felidézzük a kereszténység – ezen belül a protestantizmus – nemzeterősítő, nemzetmegtartó erejét. Az elmúlt ötszáz év sem volt viharmentes, de számunkra, magyarok számára a 20. század a legsötétebb mélységeket hozta, és abban, hogy ma vagyunk, nagy szerepe volt a protestáns gondolatiságnak is. Segített megőrizni az önbecsülésünket, a hitünket. Hiszek abban, hogy ma is ez tud erőt adni a magyar közösségeknek szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban. Erre a hitre most nagy szükségünk van a mai elbizonytalanodó Európában” – mondta beszédében Zsigmond Barna Pál.

A konferencia védnöke és egyik előadója dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos volt. Az emelkedett hangulathoz a Benkő István Református iskola és az Erkel Gyula zeneiskola tanárai és diákjai, valamint a káposztásmegyeri református gyülekezet gyermekkórusa járult hozzá.


Kapcsolódó Cikkek

 • Fizetett a Jobbiknak Staudt vélt bűntársa

  Fizetett a Jobbiknak Staudt vélt bűntársa

  Újabb részletek derültek ki a jobbikos Staudt Gábor nevével fémjelzett lengyelországi adócsalás feltételezett elkövetőiről. Mint megírtuk: egy magyarokból álló, de lengyelországi adócsalásra berendezkedett bűnbanda kiugrott tagja jelentette fel egykori bűntársait a lengyel pénzügyminisztériumnál, és azt állítja: az évekig tevékenykedő csalóhálózathoz asszisztált a jobbikos Staudt, a párt etikai bizottságának elnöke, a Jobbik korábbi főpolgármester-jelöltje.

 • Elrendelték az emberöléssel gyanúsított iraki férfi átadását

  Elrendelték az emberöléssel gyanúsított iraki férfi átadását

  Elrendelte a Fővárosi Törvényszék az átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását annak az iraki férfinak, akit emberölés és lopás bűntette miatt kerestek a francia hatóságok, és akit az ideiglenes biztonsági határzár kerítésének átmászása közben fogtak el a rendőrök.

 • Komoly növekedés a turizmusban

  Komoly növekedés a turizmusban

  Komoly növekedés történt a magyar turizmusban, az összesített vendégforgalom az idén a tavalyihoz képest 5,3 százalékkal emelkedett, a szálláshelyek bevételei pedig több mint 10 százalékkal növekedtek – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.