2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Belföld

Időtlen Reformáció

A keresztény világ idén ünnepli a Reformáció 500. évfordulóját. Attól a pillanattól kezdve, hogy Luther Márton 1517. október 31-én kiszegezte tanításait a wittembergi vártemplom kapujára, elindult egy erőteljes vallásújítási folyamat, mely Európa-, sőt világszerte nagy hatást gyakorolt a közgondolkodásra, a tudományos, gazdasági és kulturális életre.

Mi magyarok is sokat köszönhetünk a Reformációnak. A Biblia magyar nyelvre történő fordításával elindult egy, a nemzeti öntudatot erősítő folyamat, lendületet kapott a magyar nyelv elterjedése és a magyar nyelvű irodalom fejlődése.


Erre a fontos vallás- és szellemtörténeti eseményre és annak jelentőségére hívta fel a figyelmet az újpesti Városháza dísztermében rendezett Időtlen Reformáció című konferencia. Az újpesti önkormányzat és a helyi protestáns gyülekezetek szervezésében megvalósult ünnepi rendezvény, és annak szimbolikus mozzanata: a főtéri református templomban leleplezett molinó méltó emléket állított a Reformációnak.  Dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármestere köszöntőjében emlékeztetett a reformáció mai üzenetére: a keresztény, nemzeti és közösségi értékek védelmére. „A reformációs emlékév jó alkalom arra, hogy felidézzük a kereszténység – ezen belül a protestantizmus – nemzeterősítő, nemzetmegtartó erejét. Az elmúlt ötszáz év sem volt viharmentes, de számunkra, magyarok számára a 20. század a legsötétebb mélységeket hozta, és abban, hogy ma vagyunk, nagy szerepe volt a protestáns gondolatiságnak is. Segített megőrizni az önbecsülésünket, a hitünket. Hiszek abban, hogy ma is ez tud erőt adni a magyar közösségeknek szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban. Erre a hitre most nagy szükségünk van a mai elbizonytalanodó Európában” – mondta beszédében Zsigmond Barna Pál.

A konferencia védnöke és egyik előadója dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos volt. Az emelkedett hangulathoz a Benkő István Református iskola és az Erkel Gyula zeneiskola tanárai és diákjai, valamint a káposztásmegyeri református gyülekezet gyermekkórusa járult hozzá.


Kapcsolódó Cikkek

 • Több év fegyházra ítélték a debreceni egyetemi drogterjesztőket

  Több év fegyházra ítélték a debreceni egyetemi drogterjesztőket

  Oktatási feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve közvetlen környezetében bűnszövetségben, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt első fokon több év fegyházra ítélt hat vádlottat a Debreceni Törvényszék pénteken – tájékoztatta a bíróság sajtószóvivője az MTI-t.

 • Fidesz: A Soros-szervezetek máris támadják a “Stop Sorost”

  Fidesz: A Soros-szervezetek máris támadják a “Stop Sorost”

  A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy februárban terjessze a parlament elé a “Stop Soros” törvénycsomagot, hogy az Országgyűlés tárgyalni tudja azt – közölte Budai Gyula, fideszes országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Orbán Viktor: erőforrást látunk a roma közösségben

  Orbán Viktor: erőforrást látunk a roma közösségben

  A kormány erőforrást, nem pedig áldozatot lát a magyarországi roma közösségben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumnitalálkozóján, a Magyar Tudományos Akadémián.

 • Forgalmi változások lesznek Budapesten

  Forgalmi változások lesznek Budapesten

  Változik a 105-ös busz útvonala, továbbá várakozásra lehet számítani a 4-es és a 6-os villamos, illetve több másik busz és troli vonalán a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon egy szombat délutáni tüntetés miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken.