EUR: 308,03 Ft
CHF: 265,86 Ft
2017. október 23., hétfő
Gyöngyi

Belföld

Időtlen Reformáció

A keresztény világ idén ünnepli a Reformáció 500. évfordulóját. Attól a pillanattól kezdve, hogy Luther Márton 1517. október 31-én kiszegezte tanításait a wittembergi vártemplom kapujára, elindult egy erőteljes vallásújítási folyamat, mely Európa-, sőt világszerte nagy hatást gyakorolt a közgondolkodásra, a tudományos, gazdasági és kulturális életre.

Mi magyarok is sokat köszönhetünk a Reformációnak. A Biblia magyar nyelvre történő fordításával elindult egy, a nemzeti öntudatot erősítő folyamat, lendületet kapott a magyar nyelv elterjedése és a magyar nyelvű irodalom fejlődése.

Erre a fontos vallás- és szellemtörténeti eseményre és annak jelentőségére hívta fel a figyelmet az újpesti Városháza dísztermében rendezett Időtlen Reformáció című konferencia. Az újpesti önkormányzat és a helyi protestáns gyülekezetek szervezésében megvalósult ünnepi rendezvény, és annak szimbolikus mozzanata: a főtéri református templomban leleplezett molinó méltó emléket állított a Reformációnak.  Dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármestere köszöntőjében emlékeztetett a reformáció mai üzenetére: a keresztény, nemzeti és közösségi értékek védelmére. „A reformációs emlékév jó alkalom arra, hogy felidézzük a kereszténység – ezen belül a protestantizmus – nemzeterősítő, nemzetmegtartó erejét. Az elmúlt ötszáz év sem volt viharmentes, de számunkra, magyarok számára a 20. század a legsötétebb mélységeket hozta, és abban, hogy ma vagyunk, nagy szerepe volt a protestáns gondolatiságnak is. Segített megőrizni az önbecsülésünket, a hitünket. Hiszek abban, hogy ma is ez tud erőt adni a magyar közösségeknek szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban. Erre a hitre most nagy szükségünk van a mai elbizonytalanodó Európában” – mondta beszédében Zsigmond Barna Pál.

A konferencia védnöke és egyik előadója dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos volt. Az emelkedett hangulathoz a Benkő István Református iskola és az Erkel Gyula zeneiskola tanárai és diákjai, valamint a káposztásmegyeri református gyülekezet gyermekkórusa járult hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.