2019. április 19., péntek
Emma

Külföld

Irma hurrikán: Hiába hívják a 911-et, senki nem fog válaszolni – Videó!

Edouard Philippe francia kormányfő csütörtöki tájékoztatása szerint négy holttestet találtak Saint Martin karibi sziget francia felén az Irma hurrikán elvonulása után. A sziget holland oldalán is van halott.

A mérleg még nem végleges, mert még folynak a mentési munkálatok. A kár jelentős , az épületek 95 százalékában kár esett, 60 százalékuk lakhatatlanná vált. Nincs áram, nincs ivóvíz, benzint nem lehet kapni – mondta Philippe egy párizsi sajtótájékoztatón a sziget hatóságaira hivatkozva.


A kormány pénteken elrendeli a szükségállapotot, hogy a biztosítók mielőbb fizethessenek a károsultaknak – tette hozzá.

Korábban a francia belügyminiszter nyolc halálos áldozatról adott hírt a francia Antillákon, de utóbb kiderült, hogy ebbe olyanokat is beleszámoltak, akik más, az orkánnal össze nem függő okból haltak meg.


A sziget holland oldaláról egy halottat és számos sérültet jelentettek. A károkról még nincs átfogó kép. Előfordultak viszont fosztogatási kísérletek, ezért ötven rendőrt küldenek erősítésül Curacaóból – mondta a belügyminiszter.

Haitin a kormány elrendelte az északi partvidék egy részének a kiürítését. A szigetet nem csak a szélvihar fenyegeti, hanem a vele járó heves esőzés is, amely súlyos áradásokat okozhat. Az embereket felszólították, hogy keressenek menedéket a magasabban fekvő környékeken.

Haitin az elrendelt kiürítés kötelező hatályú, de nincs elég rendőr vagy más hivatalos személy, aki a végrehajtást ellenőrizni tudná.

A kubai polgári védelem a sziget északkeleti partvidékéről szállítja el a lakosokat 125 központba még mielőtt az Irma megérkezik a következő órákban. Santiago tartományban 38 ezer embert helyeznek el ezekben a központokban, további húsz ezernek pedig azt tanácsolják, hogy utazzanak távolabbi biztonságos helyre a rokonaikhoz és ismerőseikhez. A hurrikán pénteken söpör át a szigeten.

Az Irma továbbra is a legfelső, ötös kategóriába tartozik, 300 kilométer körüli szélsebességgel, de eddig nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy soha nem látott pusztítást fog véghezvinni az amerikai elnök szerint “valaha látott legerősebb hurrikán”.

Donald Trump csütörtökön a Fehér Házban újságírók előtt mély aggodalmát fejezte ki hurrikán közeledtével várható katasztrófa miatt. Hozzátette: Florida a lehető legjobban felkészült, “most már csak meg kell várni, hogy mi történik”.

Az orkán várhatóan szombaton éri el Florida partjait. A Vöröskereszt szerint a karibi térségben eddig csaknem másfélmillió embert érintett, 13 halálos áldozatot követelt. Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Browne szerint a kicsiny szigetországot “teljesen tönkretette” a hurrikán.

A viharról készült csütörtöki összeállításában a The New York Times “a történelem egyik legpusztítóbb” viharáról írt, Miami Beach polgármestere, Philipe Levine a CNN hírtelevízióban “nukleáris viharról” beszélt. Miami Beachen folyamatban van a lakosság kitelepítése. Rick Scott, Florida kormányzója nyilatkozatban fordult az amerikaiakhoz, kérte, hogy még több önkéntes jelentkezzék segíteni. Szerte Floridában a Nemzeti Gárda hétezer tagja áll készenlétben, az államban ma lezárták az atomerőműveket és már szünetel a forgalom egyes repülőtereken.

Dél-Florida egész területén hurrikánriadó van érvényben. Nathan Deal, Georgia állam kormányzója az állam partmenti vidékein kötelező evakuálást rendelt el.

Florida déli részét, (Key West környékét) még a hatóságok is elhagyják. Aki mégis marad, az csak magára számíthat. “A 911-et hiába hívják majd, senki nem fog válaszolni”. Van ahol már kötelezővé tették az evakuálást, több helyen a menhelyek is megteltek.

Élő közvetítés egyenesen az Irma hurrikán pusztításáról

Van, aki úgy gondolta, hogy egyedül vészeli át a pokoli hurrikán támadását, mindezt pedig élőben közvetíti az interneten. Jó kérdés, hogy vajon meddig fog tartani önjelölt hősünk élő videója, ugyanis eddig amerre járt a hurrikán, ott nem hogy internet, de áram sincs.

Öt volt amerikai elnök fogott össze az áldozatok megsegítésére

Jimmy Carter, George H. W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama közös felhívásában leszögezte: a Harvey hurrikánnak áldozatul esett embereknek és közösségeknek, valamint az őket segítő szervezeteknek és önkénteseket szeretnék támogatni. Ezért számlát nyitottak, amelyre elsőként ők adakoztak, péntektől pedig minden ember adományára számítanak.

Az öt politikus eredetileg csupán a Texasban és Louisianában pusztító Harvey hurrikán áldozataira gondolt, de közben a segítséget kiterjesztették a katasztrófával fenyegető Irma hurrikán leendő áldozataira is. Az 5-ös erősségű Irma várhatóan a hétvégén ér partot Floridában, de máris a nyomában kavarog a Katia és José névre hallgató két újabb hurrikán.

Az adományokat a George H. W. Bush Elnöki Könyvtár Alapítványnál nyitott, elkülönített számlára várják. Ezzel egyidejűleg honlapot is indítottak, amelyen tájékozódhatnak a segíteni szándékozók.

MTI/AP/Carlos Giusti

Közben a Florida felé közeledő Irma halálos áldozatainak száma 14-re emelkedett a Karib-tengert keletről határoló Kis-Antillák északi szigetein. A meteorológusok szerint az évszázad legveszedelmesebb hurrikánjáról van szó, amely az óránként 290 kilométeres széllökéseivel és a felhőiből lezúduló heves esőzéssel csaknem teljesen letarolta a karibi világ északkeleti szigeteit.

Antigua és Barbuda kormányfője, Justin Browne bejelentette, hogy Barbuda lakhatatlanná vált, Saint Martin szigetén, valamint az amerikai és a brit Virgin-szigeteken lakóházak, kórházak dőltek romba, és Dominikán és Haitin is rettenetesek a pusztítások. Saint Martin szigetén romokban hever Donald Trump elnök kilenc hálószobás villája is.

Fotó: /MTI/AP/The Daily Advertiser/Scott Clause

A vihar ereje olyan nagy, hogy a földrengésjelző műszerek is bejeleztek.

Florida déli részén csütörtökön estére már befejeződtek a kötelező kiürítések, Palm Beachen, Miamiban, Miami Beachen, Fort Lauderdale városában pedig javában tart a kiköltöztetés. Florida e déli vidékein mintegy hatmilliónyian élnek. A Miami felől északra vezető országutakon óriási a zsúfoltság, az állam északi vidékein és Georgia államban már megnyitott menedékhelyek felé tartanak sokan. Rick Scott, Florida kormányzója csütörtökön ismételten arra figyelmeztetett, hogy mindenki hagyja el a térséget, ne várjon szombatig, mert a hurrikán “érkeztekor” már késő lesz.

Georgia állam kormányzója, Nathan Deal, a part menti területeken szintén kötelező kiürítést rendelt el.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek