EUR: 322,17 Ft
CHF: 283,33 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Külföld

Irma minden dühével Florida felé fordul, miután letarolta a Karib-térséget – Fotó!

A borospincéjében keresett mendéket a tomboló Irma elől Richard Branson. A brit milliárdos az 1978-ban megvásárolt Necker-szigeti luxusrezidenciájának vasbetonnal megerősített pincéjében vészelte át minden idők talán leghevesebb hurrikánját, amely letarolta a Karib-térséget.

Irma, mintegy 300 kilométer per órás sebességgel csapott le a festői szigetre – és a szomszédos trópusi üdülőparadicsomra -, s mint kiderült, eddig még soha sem mértek ilyen erősségű vihart az Atlanti óceánon. A milliárdos 1978-ban – mindösze 180 ezer fontért – vásárolt magánbirtoka éppen a hurrikán kellős közepén volt.


Branson fia, Sam az Instagramra feltett írásának tanúsága szerint 67 éves édesapja és munkatársai jól vannak, épen és egészségesen vészelték át Irma támadását.
“Örömömre szolgál, hogy elmodhatom, a Necker-szigeten mindenki jól van. Ugyanakkor szomorúsággal tölt el, hogy az épületek többsége lakhatatlan, és a földdel vált egyenlővé. Barátainkat és mindenki mást aggaszt a környező szigeteken élők sorsa. Ezt a vihart nem lehet félvállról venni, ha az épület, amelyben élünk, nem elég szilárd, keressünk magunknak biztonságos menedéket! Az otthonok újjáépíthetők, az életünk azonban nem.
A természet újra figyelmeztetett a klímaváltozás hatásaira. Mindannyiunknak többet kell tenni, a változások megállítása érdekében!” írta a 32 éves Branson fiú.

Mindensetre a papa – legalábbis blogbejegyzései szerint eleinte nem aggódott túlságosan. A vihar előtti csendben az írta: “Ismerve csodálatos csapatunkat, úgy sejtem, nem sok bor marad a pincében, mire kitisztul felettünk az ég”. Majd később: “A helyzet súlyosságával ellentétben  kiváltságnak tartom, hogy a valaha mért legerősebb vihart fiatal munkatársaimmal együtt vészelhettem át.”
Egyelőre nem tisztázot, mi történt Branson szigetre telepített egzotikus állatseregletével, állítólag időben biztonságbe helyezte, a több mint 80 lemurt, több száz flamingót, piros lábú teknősöket, egzotikus madarakat, és a már majdnem kihalt Anegada iguánákat.


A brit üzletember a környezetvédelem egyik hangos szószólójaként is megnyilvánult. Szerinte, “a szakértők egyre többször hangoztatják, hogy az ember által okozott éghajlatváltozás kulcsfontosságú tényező a hurrikánok egyre növekvő intenzitásában. A Harvey hurrikán néhány hete Texasban okozott tragédiát és tetemes károkat, és figyelmezetetett arra, hogy éghajlatunk változik, és még nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy megfeleljünk ennek a kihívásnak.”
Irma egyébként a hét közepén haladt át az északi Virgin-szigeteken, miután átment a St. Martin-szigetre és a Saba és a Saint Eustasius szigetre. A viharjelző szolgálat az 5. kategóriába, azaz a legmagasabb fokozatba sorolta, és az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikán Központjának adatai szerint majd 300 km/órás sebességet ért el. Az 1928-ban a Puerto Ricóra lecsapó San Felipe pusztítása óta nem volt hasonló nagyságú vihar.

Irma vasárnap Florida partjait is eléri.  Rick Scott kormányzó kijelentette, hogy a Nemzeti Gárda 7 ezer tagját helyezik készenlétbe, és az állam mind a 67 megyéjében bejelentette a rendkívüli állapotot, miután néhány előrejelzés szerint a vihar a keleti part felé indult. Irma egyébként sokkal nagyobb, gyorsabb és erősebb, mint a 25 évvel ezelőtti Andrew hurrikán, amely Dél-Floridában pusztított. Brian McNoldy, a Miami Egyetem hurrikán szakértője kijelentette: könnyen lehet, Irma lesz az Egyesült Államok történetének legpusztítóbb vihara, mivel a déli államok leggazdagabb és legsűrúűbben lakott területein haladhat át.

 

Elszigetelődnek a milliárdosok

Donald Trump elnök öt hektáros Château des Palmiers-i birtoka a francia St. Martin-szigeten egyike azon sok otthonnak, melyet a hurrikán veszélyeztet. Johnny Depp 45 hektáros magánszigete a Bahamákon, a Little Hall Pond Cay is komoly veszélyben van, a hatóságok kiürítik a szigetet. A benfentesek szerint Mick Jaggeré a Mustique birtok a St. Vincent és a Grenadine-szigeteken, míg Oprah Winfrey antigua-i otthona is tarthat a huirrikántól. Bruce Willis és Keith Richards a Turks- és Caicos-szigeteken álló luxus villája, a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics 50 millió dolláros guadeloupei rezidenciája is a veszélyzónában van.

Kapcsolódó Cikkek

  • A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában

    A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában

    Vasból készült, csaknem 700 éves robbanószerkezetet tártak fel kínai régészek az ország délnyugati részén fekvő Csungking városnál folytatott ásatások során – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség csütörtökön.

  • Putyin: Az orosz-kínai kapcsolatok történelmi csúcsra értek

    Putyin: Az orosz-kínai kapcsolatok történelmi csúcsra értek

    A két ország történelme során az idén 70. évfordulójukba lépő orosz-kínai kapcsolatok a valaha volt legjobb szintre értek az elmúlt harminc év munkájának eredményeként – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Zsenmin Zsipao kínai pártlapnak csütörtökön, mielőtt Pekingbe látogatna, hogy részt vegyen az Egy övezet, egy út nemzetközi együttműködésről szóló második fórumon.