EUR: 319,18 Ft
CHF: 274,72 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Program

“…Itt a Földön is…” Fesztivál Budapesten!

Szeptember 15-től három hétvégén és november 4-én, szombaton zajlanak az „…Itt a Földön is …” fesztivál eseményei. A rendezvény címe arra utal, hogy a templom szeretné a lehető legszélesebbre tárni kapuit, közösségi színtérré, művészeti központtá válni, nem csak a fesztivál idejére. Különlegesség, hogy a Bakáts-téri templom gyönyörű altemplomában is rendeznek programokat, kiállítás, filmvetítés és koncert is lesz itt. A fesztiválon fellép többek között a Szent Efrém Férfikar, a Tomkins Énekegyüttes és Borbély Mihály is. Idén sem marad el a Nagy Agapé vagyis a bográcsos-főzőverseny.

A rendezvény főszereplője az Assisi Szent Ferenc-templom, a művészek állandó alkotótársa pedig az építő: Ybl Miklós. Az épületet hamarosan felújítják, így aztán az idei programsorozat az utolsó nagy találkozási lehetőség a renoválás előtt. A külső-belső tér, mint egy speciális hangszer van jelen, amelyet a címadó imához méltóan szeretnének megszólaltatni a szervezők.


Az a törekvés, hogy a koncerteken minél inkább az eredeti, 19. századi, vagyis egy nem mesterségesen segített hangzás domináljon. Ezt leginkább az emberi énekhanggal lehet elérni, de több műfaj és sokféle hangszer alkalmas rá.

Az idei év leleménye, hogy a fesztivál birtokba veszi az altemplomot is. Itt vetítik le Grunwalsky Ferenc Ikonosztáz című filmsorozatát, látható lesz egy liturgikus témákat feldolgozó kortárs képzőművészeti kiállítás, és az altemplom különleges, szakrális terében lesz hallható Borbély Mihály koncertje is. A várható nagy felújítás előtt jó „érv” a tervezéshez, ha kiderül, hogy az épület minden zegét-zugát ki lehet használni kulturális-művészi célokra. Hiszen a templom eredetileg egy tágabb közösség, az egész városrész legnagyobb közösségi terének is épült.


A fesztivál eddig is szép eredményekkel büszkélkedhet: nagy nevek, teltházas koncertek, magas művészi színvonal jellemzi az elmúlt évadokat.

Az idei esemény fellépői: a Szent Efrém Bizánci Férfikar, Borbély Mihály és a Tomkins Énekegyüttes. Megtartják a Nagy Agapét is, vagyis a családi bográcsos-főzőversenyes ünnepet. Folytatódnak a vezetett séták „Ismerd meg templomunkat, ismerd meg orgonánkat” címmel.

Programok

Templom

Szeptember 17. 19.00

Örökifjú Zenebarátok Kórusa

A 2014-ben alakult és a neves zenepedagógus, Ugrin Gábor szellemi örökségét követő kórus karnagya: Magyaróvári Viktor

Műsor:

Viadana – Exultate justi

Praetorius – Es ist ein Ros entsprungen

Spiritual song – Amazing grace

Arcadelt – Ave Maria

Pitoni – Laudate Dominum

Josquin – Ave vera virginitas

Spiritual song – My Lord What a mornin’

Perti – Inter vestibulum

Spiritual song – By the rivers of Babylon

Liszt – Salve regina

Spiritual song – Glorious Kingdom

Mozart – Ave verum

Sibelius – Song of peace

Szeptember 29. 19.00

Tomkins Énekegyüttes

Koncert Monteverdi születésének 450. évfordulója alkalmából.

Az 1978-ban alakult, Dobra János Liszt-díjas karmester vezetésével működő együttes Magyarországra egy addig csak alig ismert repertoárt hozott be, melyben XVI. századi zeneszerzők műveitől kezdve, Rachmaninovon át kortárs zeneszerzők kifejezetten számukra komponált művei tartoznak

Műsor:

Claudio Monteverdi:                           Pater noster

Gioseffo Zarlino:                                 Pater noster-Ave Maria

Giovanni Francesco Anerio:               Pater noster

Antonio Lotti:                                      Pater noster

Jacobus Gallus/Handl:            Pater noster

Arnold von Bruck:                              Pater noster

Claudio Monteverdi:                           Mottetta

művészeti vezető: Dobra János

 Szeptember 30. 19.00

Miatyánk koncert – Szent Efrém Bizánci Férfikar

A nemzetközi hírű, különösen a keleti egyházzene előadásában jeleskedő, de sok múfajna és korban otthonos Szent Efrém Bizánci Férfikar fellépése mindig kuriózum, de ide ráadásul hazajönnek a művészek.

Altemplom

Szeptember 15. (péntek) 19.00

Kiállításmegnyitó

Hatok néven működik egy kortárs képzőművészeti csoport, akik négy, egyenként 7-7 képből álló tematikus sorozatukat állítják ki. A művek ismert evangéliumi témákat dolgoznak fel: 7 Főbűn, 7 Erény, 7 Pecsét. Nem is csak kiállítás ez, hanem esemény: a nagyméretű kortárs alkotások találkozása Ybl Miklós világával új minőséget hoz létre. Szerepet kap a fény, a zenei hang és az írott szöveg is.

Közreműködik : St.Martin

A kiállítás megtekinthető szeptember 15-16-án és október 15-től november 5-ig.

Szeptember 16. (szombat) 16.00

Nyitott Templomok Napja

Tárlatvezetés, az alkotók bevonásával. A program az Ars Sacra fesztivál keretében valósul meg.

Október 14. (szombat) 19.00

Filmvetítés – Ikonosztáz

Grunwalsky Ferenc, a Belső Ferencvárosban élő neves operatőr-filmrendező-filmes szakember Ikonosztáz címen készített filmsorozatában Károli Gáspár, Szenczi Molnár Albert, Bornemissza Péter és a gályarab prédikátorok szövegeire épülő, sodró erejű filmes „zsoltározást” láthat a közönség. Az esemény egyben megemlékezés a reformáció 500. éves évfordulójára.

Október 15. (vasárnap) 19.00

Borbély Mihály koncertje

Az egyik legsokoldalúbb multiinstrumentalista, klarinétos, szaxofonos, de tárogatón és más fúvós hangszereken is játszik. Eddig két alkalommal lépett fel a fesztiválon az autentikus balkáni népzene tolmácsolójaként, a Zeneakadémia Jazz Tanszékének tanáraként és még inkább az improvizációs jazz muzsika jeles előadóművészeként ismert alkotó. Ebben az évben az altemplom és a Hatok művészcsoport tematikus kiállítása ad különleges inspirációt az előadónak és felejthetetlen élményt a közönségnek.

Bakáts tér

Október 1. (vasárnap) 10.00

Nagy Agape

A hagyományokhoz híven október első vasárnapján, a templom búcsú napján a vasárnapi misét követően kerül sor a családi bográcsos-főzőversenyes ünnepre. Minden egyéni, csoportos jelentkezést szívesen fogadnak. Tűzrakó helyről, tüzelőről, asztalokról, evőeszközökről stb. a szervezők gondoskodnak, az alapanyagot a versenyzők hozzák.

Ismerd meg templomunkat, ismerd meg orgonánkat

Értő vezetés mellett lehet megismerni a templomot és orgonáját is.

November 4. (szombat) 5.00 – 11.00

Nevek napja

A hagyományokhoz híven, az 1956-os forradalom emlékére hajnali virrasztást, és délelőtti programot hirdetnek családoknak-gyerekeknek, iskolai csoportoknak. Ennek keretében levetítik az áldozatok nevét bemutató animációs filmet, a neveket tartalmazó füzeteket, eredeti fotókat. A gyerekek számára rajzolás, mese, beszélgetés, a korabeli köznapi élet bemutatása – mit ettek, milyen ruhában jártak, mit játszottak a gyerekek – teszi befogadható élménnyé a megemlékezést.

Helyszín: a plébánia térre nyíló terme (1092 Bp., Bakáts tér 13.)

Kapcsolódó Cikkek

 • A Duna összeköt! Ezek a pazar nyári programok várnak Budapesten

  A Duna összeköt! Ezek a pazar nyári programok várnak Budapesten

   A főváros nyári, Dunához kapcsolódó kulturális és sportrendezvényeiről: a Szabihídról, Szabad Tér Színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80. évadjáról, a Dunapest Fesztiválról, valamint a Budapest Urban Games – városi sportok fesztiváljáról számoltak be a humán főpolgármester-helyettes mellett a projektgazdák ma a Bálna Budapestben megrendezett sajtótájékoztatón.

 • VIP-vendégeket keres a The Chainsmokers

  VIP-vendégeket keres a The Chainsmokers

  Magyar fiatalokért kampányol a Dj Duó a Balaton Soundon Szövegértési nehézséggel küzdő magyar gyerekek segítéséért kampányol a Balaton Sound támogatásával a Zamárdiban idén fellépő The Chainsmokers duó.

 • Újabb Hedonista Partyt tart Pásztor Anna

  Újabb Hedonista Partyt tart Pásztor Anna

  A Hedonista olyan exkluzív party-sorozat, amelyet Pásztor Anna, a népszerű és merész popdíva álmodott meg. A különleges hangulatú, minőségi produkciókkal teli, immár harmadik Hedonista Party központi témája az ízléses erotika területeinek bemutatása a művészet eszközeivel – minőségi és tartalmas szórakozás, amely a titkon bennünk lappangó vágyaknak a művészet eszközeivel teremt teret és elégít ki azokat.

 • A Brit Floyd újra Budapestre jön

  A Brit Floyd újra Budapestre jön

  A Brit Floyd három év után visszatér Magyarországra. Napjaink legnagyobb szabású Pink Floyd tribute showja november 20-án a Barba Negra Music Club színpadán lesz látható és hallható.