2017. november 19., vasárnap
Erzsébet

Belföld

Lázár: Az Európai Bíróság döntése Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni

A kvótaperben született európai bírósági döntés Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután az Európai Bíróság előző nap elutasította a magyar és a szlovák keresetet a kvótaperben.

A miniszter szerint a bírósági ítélet azt üzeni: Brüsszelben eldönthetik azt, hogy Magyarországon ki éljen. A magyar kormány azonban a függetlenség legfontosabb kérdésének tartja, hogy a magyarok dönthessék el, ki tartózkodhat az országban – mondta, hozzátéve: “ha erről lemondunk, akkor az önállóságunk fontos szeletéről mondunk le”.


Lázár János közölte: a kormány minden jogi eszközt igénybe fog venni azért, hogy az ország függetlenségét megőrizze.

Nem kapcsolhatók a bevándorlás ügyéhez a kohéziós alapok


 

Lázár János ezt Jean-Claude Juncker levelével kapcsolatban jelentette ki, amelyet arra válaszul küldött az Európai Bizottság elnöke, hogy a magyar kormány az unió hozzájárulását kérte a schengeni határok védelmét célzó 270 milliárd forintos költségeihez.

Lázár János leszögezte: a kabinet kész a tárgyalásra, várja a bizottság javaslatát.

Az unió szerinte mindent elkövet az illegális bevándorlók jogainak védelmében, a határvédelem érdekében azonban nem tesz semmit. A bizottságnak nemcsak a bevándorlással kapcsolatos kötelezettségek betartását kellene felügyelnie, hanem az unió állampolgárainak biztonságát is figyelembe kellene vennie – mondta a miniszter.

A kohéziós alapokról szólva kijelentette: az érintett országok a pénzt csak részben kapták, és annak jó része visszakerül a kibocsátó tagállamba. Példaként az unió egyik biztosának kijelentését hozta, amely szerint az ide küldött forrás 80 százaléka kerül vissza Németországba. Ennek a pénznek a bevándorlás ügyéhez nincs köze – szögezte le.

A miniszter kérdést kapott Hadházy Ákos, az LMP társelnökének felvetésével kapcsolatban, amely szerint egy a koraszülöttek családjait segítő alapítvány, amelyben Lázár János felesége is kuratóriumi tag, uniós forrásból jutott 1,2 milliárd forinthoz, amelyet az ellenzéki képviselő szerint vitathatóan használnak fel.

Lázár János válaszában – utalva az ellenzéki sajtótájékoztató címére – a fő kérdésnek nevezte: mi köze van mindehhez Farkas Flóriánhoz? Szerinte ennek “cigányozás íze van”, és mindezt összefüggésbe hozta azzal, hogy Ron Werber kampánytanácsadó megjelent az LMP-nél.

Kifejtette: az alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán jutott a forráshoz, amelyből eddig mindössze 21 millió forintot költött el, emiatt hülyeségnek nevezte Hadházy Ákos állítását. Úgy folytatta: releváns kérdésnek tartja, hogy összeférhetetlenséget vet-e fel felesége szerepvállalása, de szerinte ennyi erővel Hódmezővásárhelyen senki se nyerhetne pályázaton, mert ő ott lakik.

A miniszter az üggyel kapcsolatban mind a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát felajánlotta, mind azt felvetette, hogy felesége akár távozik is az alapítványból. Közölte azt is: az alapítvány felajánlotta az LMP politikusának, hogy fogadják és személyesen válaszolnak a kérdéseire.

A miniszterelnök dönti el, hogy ki legyen a kormány tagja – válaszolta arra a kérdésre, támogatná-e Kósa Lajos miniszterré kinevezését. Eddigi teljesítménye alapján szerinte Kósa Lajos alkalmas arra, hogy kormányzati feladatot kapjon akár most, akár a későbbiekben – tette hozzá.

Angela Merkel Orbán Viktort bíráló kijelentéseire azt mondta: Magyarország nem kíván részese lenni a német választási hadműveletnek. Németország Magyarország számára stratégiai szövetséges gazdasági és politikai érdelemben is, a Fidesz, valamint Magyarország is abban érdekelt, hogy Merkel toronymagasan nyerje meg a választásokat – tette hozzá.

Nehezebb időszak következik Románia és Magyarország partneri viszonyában – jelentette ki a marosvásárhelyi iskolaüggyel kapcsolatban, emlékeztetve: Magyarország kénytelen visszavonni korábbi ígéretét Románia OECD tagságának támogatására az ügy rendezéséig.

A kijevi parlament magyar nyelvhasználatot is ellehetetlenítő oktatási törvényével kapcsolatban azt mondta: politikai offenzíva, támadás zajlik a magyar kisebbségi lét ellehetetlenítésére, amelyet a magyar kormány felháborítónak tart.

A miniszter kérdésre az állami cégeknél korábban jelzett leépítésekről azt mondta: fél évvel a választások előtt a kormány már nem kezdhet nagy arányú szerkezetátalakításokba, például a közlekedési ágazatban.

“Óriási kormányszidást rendezett a szegedi hitközség és a Mazsihisz Botka László polgármester úrral közösen”, egy “pró Botka László politikai rendezvényt szervezett a hitközség” a Szegeden felújított zsinagóga átadásakor – fogalmazott, kérdésre. válaszolva, hozzátéve: járt Szegednek a homlokzat felújítása, a kormány ezért nem várt köszönetet.

Az euró bevezetése érdekében kezdeményezett népszavazásról a tárcavezető kérdésre úgy foglalt állást: nincs szükség referendumra a témában, mert az unió alapszerződése világosan fogalmaz ügyben.

A várható Tesco-sztrájkról azt közölte: álláspontja szerint a Tesco-szakszervezeteknek és a dolgozóknak sok kérdésben igazuk van a munkaadóval szemben. Ha rajta múlna – mondta -, az úgynevezett kiskereskedelmi csomag “újabb fázisba” lépne, de nem hiszi, hogy törvényjavaslat lesz belőle, mert nincs meg hozzá a szükséges többség a Fidesz-frakcióban, illetve a kormányzatban.

Arra a kérdésre, hogy Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint ősszel zavargásokat gerjeszthet Magyarországon a Soros-hálózat, Lázár János úgy reagált: több ország köszönhet Soros Györgynek államcsődöt, zavargásba torkolló tüntetéshullámot. Hozzáfűzte, reméli, Magyarországon ez nem fog megtörténi.

 

További Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel.

 • Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé várható eső, havas eső, akár hózápor is, emellett a szél is erős lehet. A leghidegebb órákban többfelé lesznek mínuszok, s helyenként napközben is 5 fok alatti maximumok várhatók, de többfelé 10 foknál is melegebb lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében, ami több mint két évnyi kutatómunka eredménye – mondta Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.