EUR: 323,63 Ft
CHF: 277,50 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

Lecsapott Puerto Ricóra a Maria hurrikán

Lecsapott az Egyesült Államok társult államára, Puerto Ricóra a négyes kategóriájúra gyengült, ám továbbra is rendkívül veszélyes Maria hurrikán – jelentette szerdán az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC).

Az NHC közlése szerint a hurrikán a szigetország keleti felében található Yabucoa településnél érte el Puerto Ricót, óránként 260 kilométeres sebességű széllel, és jelenleg óránként 16 kilométeres sebességgel halad tovább északkeleti irányba.


“Soha nem láttunk még ilyen vihart” – mondta a telefonon keresztül Ricardo Rossello Puerto Ricói kormányzó az NBC hírcsatorna Today című műsorában.

A karibi szigetország meteorológiai szolgálatának előrejelzése szerint a felhőörvény az elkövetkezendő 2-3 órában éri el Puerto Rico fővárosát, San Juant, óránként 185 kilométeres vagy akár annál is nagyobb sebességű széllökésekkel.

A meteorológiai szolgálat ezenkívül árvizek kialakulásának veszélyére figyelmeztette a lakosságot az ország több részén az után, hogy az elmúlt időszakban több mint 203 milliméter csapadék esett és várhatóan még esni fog.

Időközben a Dominikai Közösség miniszterelnökének egyik tanácsadója bejelentette, hogy hét halálos áldozatot követelt a Dominica szigetére helyi idő szerint kedd éjfél lecsapó Maria hurrikán. A vihar gyakorlatilag “telibe találta” a Kis-Antillákhoz tartozó, 72 ezer lakosú Dominikai Közösséget (nem összetévesztendő a Dominikai Köztársasággal), volt brit gyarmatot, amely 1978-ban nyerte el függetlenségét.

A hurrikán kedden végigsöpört a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén is, ahol a hatóságok legfrissebb jelentései szerint ketten vesztették életüket a végigvonuló vihar pusztításai nyomán. Ezzel együtt összesen kilenc ember életét követelte már a karibi térségben a hurrikán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Én vagyok Bruce Lee!

  Én vagyok Bruce Lee!

  A 8 éves Ryusei Imai bármennyire is hihetetlen, de kisbaba kora óta rajong a legendás Bruce Lee-ért. A japán kisfiú eltökélt szándéka, hogy egyszer olyan híres és hatalmas harcművész lesz, mint példaképe, ezért naponta több órát edz és tanul, na és persze a “kis sárkány” filmjeit is rongyosra nézi.

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.