EUR: 322,82 Ft
CHF: 281,34 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Életmód

Legek a lakáspiacon

Továbbra is élénk érdeklődés jellemzi a hazai lakáspiacot, még mindig sokan nézelődnek és keresnek lakást akár befektetésnek, akár lakhatásra. Az árak ugyanakkor nagyon nagy szórást mutatnak nem csupán az ország különböző részei között, hanem Budapesten belül is  – derül ki a Lakás2017 elemzéséből.

Akár már 2 millió forint alatt is ingatlantulajdonosok lehetünk. Az online elérhető hirdetések alapján például a XX. kerületben egy 9 négyzetméteres, erősen felújítandó lakást 1,8 millió forintért hirdetnek. Kicsit magasabb összegből, de még 4 millió forint alatt már több ingatlan közül lehet válogatni, a XIX. kerületben például egy még szintén igencsak szűkösnek nevezhető, 12 négyzetméteres, felújítandó lakást 3,7 millió forintért szeretnének eladni, a mostanában negatív hírekben szereplő, X. kerületi Hős utcában pedig már 25 négyzetméteres, felújítandó otthont is lehet vásárolni ezért az árért.


A mérleg másik oldala a legdrágább használt lakások. Aki a legjobb környéken szeretne egy luxuslakásban élni, annak komoly összegekkel kell készülnie a vásárlásra. A hirdetett ingatlanok négyzetméterárai 2 és 3 millió forint között vagy akár fölötte mozognak. Az V. kerületben például a Vörösmarty téren egy 260 négyzetméteres, 4 szobás, felújított lakás kínálati ára 520 millió forint, de a IX. kerületben a Lechner Ödön fasoron is 530 millióért kínálnak egy 5 szobás ingatlant.

Budán sem jobb a helyzet, sőt, itt még magasabb fajlagos árakkal szembesülhetnek a vevők, egy 265–322 négyzetméteres luxuslakás az I. kerületben 800–900 millió forintba kerül, míg a Svábhegyen egy közel 400 négyzetméteres villáért több mint 1 milliárd forintot kérnek. A fajlagos vagyis négyzetméterre vetített árakat tekintve a használt lakások esetében a legolcsóbb és a legdrágább ingatlanok között tízszeres vagy még ennél is nagyobb arányú különbségekkel találkozni.


Kapcsolódó Cikkek