EUR: 323,86 Ft
CHF: 280,84 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb

Londoni mozikban is bemutatják Enyedi Ildikó filmjét

A Testről és lélekről című díjnyertes alkotást szeptember 18-tól a brit főváros több mozijában is megtekinthetik a nézők – közölte a Londoni Magyar Kulturális Központ csütörtökön az MTI-vel.

Enyedi Ildikó alkotásának, melyet Magyarország szeptemberben Oscar-díjra nevezett a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, fő kérdése: mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te?


A két főszereplőt a meglehetősen bizarr munkahelyükön – a vágóhídon – kívül szinte semmi sem köti össze, azonban egyik este elkezdenek egymással álmodni, méghozzá szarvasok képében, gyönyörű téli tájakon járva, ahol a patakból isznak, élelemért kutakodnak vagy csak egymást nézik. A főszereplőpáros tökéletesen formálja meg ezeknek a kecses lényeknek a nappali álmát.

Enyedi Ildikó, aki Londonban mesterkurzust is tart filmművészetet tanuló diákoknak, egy interjúban megjegyezte: “a kulcs a szarvascasting volt. Meg szerettem volna találni a szarvasok Clint Eastwoodját. Elmentem Horkai Zoltánhoz. Mutatott hármat, akik már szerepeltek filmben. Én egy negyediket választottam, amelyikről azt mondta, hogy lehetetlen vele együtt dolgozni”.


A tájékoztató szerint az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét is elnyerő művet nagy várakozás előzi meg a szigetországban, a The Guardian napilap kulturális szerkesztője az ősszel kötelezően megnézendő filmek közé sorolta, az Independent pedig lenyűgözőnek minősítette.

A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót. A

filmben szerepel mások mellett Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai

Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is.

Enyedi Ildikó filmjét a magyar mozikban márciusban mutatta be a Mozinet, szeptember elejéig több mint 77 ezren váltottak rá jegyet.

A londoni előadásokat követően a nézők a filmet forgalmazó MUBI és a Londoni Magyar Kulturális Központ jóvoltából a rendezővel is személyesen találkozhatnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.