2018. január 18., csütörtök
Piroska

Belföld

Magyarország szolidaritást vár Európától

Magyarország szolidaritást vár Európától – mondta el a kormányszóvivő az MTI-nek pénteken, arra utalva, hogy Magyarország szeretné, ha az EU kivenné részét a magyar határvédelem költségeiből.

Magyarország nemcsak saját, hanem Európa határait is védi – tette hozzá Kovács Zoltán.


Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben arra kérte a politikust: az EU fizesse ki Magyarország számára a határvédelem 883 millió eurós, vagyis 270 milliárd forintos költségeinek a felét.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az oly sokat emlegetett európai szolidaritás egyik legfontosabb feltétele a szabályok betartása, ebben az esetben a határ védelme.


A magyar miniszterelnök levelében az egyik legfontosabb alapelvet, a szolidaritást hangsúlyozza. Annál is inkább, mert Magyarországgal ellentétben az EU-ban sokan nem alkalmazzák a schengeni szabályoknak – mondta Kovács Zoltán.

Ugyanakkor Magyarország a migrációs válság kezdete óta szigorúan ragaszkodik a lefektetett jogszabályokhoz. Az egymás iránti szolidaritásnak ez az alapvető mértékegysége – tette hozzá.

Példaként említette, hogy Bulgáriának 160 millió, Görögországnak pedig 1 milliárd eurót ítéltek a határvédelmi költségek enyhítésére, és több száz millió eurót kapott Olaszország is.

Az igazságosság és a szolidaritás jegyében szükséges volna arra, hogy az Európai Unió kivegye részét a magyar határvédelem költségeiből is – mondta Kovács Zoltán.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Ki szavazhat és hogyan?

  Ki szavazhat és hogyan?

  Összeszedtünk néhány hasznos információt a választásokkal kapcsolatosan. Az április 8-ára kitűzött országgyűlési választások lebonyolításának szabályait több törvény és miniszteri rendelet határozza meg.

 • Fellép a kormány Sorosék ellen

  Fellép a kormány Sorosék ellen

  Törvénycsomagot alkotott a kabinet a migráció szervezőivel szemben. Mint ismeretes Soros György és jól felépített és szervezett hálózata azon munkálkodik, hogy gyakorlatilag felső kvóta nélkül érkezzenek hazánkba is a migránsok.

 • Válságban a Momentum

  Válságban a Momentum

  Reményvesztett levelet írt a Momentum választmányi tagjainak Papp Gergő, aki decemberben nemcsak kommunikációs igazgatói posztjáról mondott le, de minden kapcsolatot megszakított a párttal.