2018. március 21., szerda
Benedek

Belföld

Magyarország szolidaritást vár Európától

Magyarország szolidaritást vár Európától – mondta el a kormányszóvivő az MTI-nek pénteken, arra utalva, hogy Magyarország szeretné, ha az EU kivenné részét a magyar határvédelem költségeiből.

Magyarország nemcsak saját, hanem Európa határait is védi – tette hozzá Kovács Zoltán.


Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben arra kérte a politikust: az EU fizesse ki Magyarország számára a határvédelem 883 millió eurós, vagyis 270 milliárd forintos költségeinek a felét.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az oly sokat emlegetett európai szolidaritás egyik legfontosabb feltétele a szabályok betartása, ebben az esetben a határ védelme.


A magyar miniszterelnök levelében az egyik legfontosabb alapelvet, a szolidaritást hangsúlyozza. Annál is inkább, mert Magyarországgal ellentétben az EU-ban sokan nem alkalmazzák a schengeni szabályoknak – mondta Kovács Zoltán.

Ugyanakkor Magyarország a migrációs válság kezdete óta szigorúan ragaszkodik a lefektetett jogszabályokhoz. Az egymás iránti szolidaritásnak ez az alapvető mértékegysége – tette hozzá.

Példaként említette, hogy Bulgáriának 160 millió, Görögországnak pedig 1 milliárd eurót ítéltek a határvédelmi költségek enyhítésére, és több száz millió eurót kapott Olaszország is.

Az igazságosság és a szolidaritás jegyében szükséges volna arra, hogy az Európai Unió kivegye részét a magyar határvédelem költségeiből is – mondta Kovács Zoltán.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Egymásnak szólogat be az ellenzék

  Egymásnak szólogat be az ellenzék

  Sokat elmond a kormányváltásért kiáltó ellenzéki pártokról, hogy látszólag együttműködésről tárgyalnak, valójában egymásnak szólnak be. Vonáék beintettek az LMP-nek egy sztrádabüfében, Gyurcsányék ugyanezt tették a Jobbikkal már jó előre, Szél Bernadett a szocialisták árnyékpolitikáját hibáztatta, neki pedig a 4-es metró császára, Demszky Gábor szólt be a partvonalon túlról.

 • Lekurvázzák az ápolónőket a migránsok

  Lekurvázzák az ápolónőket a migránsok

  Döbbenetes történtet látott napvilágot a napokban a németországi Bielefeld városából. A Nueue Westfalishe című lap szerint a helyi kórházakban úgy bánnal a migránsok az ott dolgozókkal, mint a kutyákkal, ezért egyes intézményekben önvédelmet tanítanak, másokban biztonsági szolgálat vigyáz az emberekre.

 • Jogerős Czeglédy előzetes letartóztatása

  Jogerős Czeglédy előzetes letartóztatása

  A Szegedi Törvényszék jogerősen helybenhagyta Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásának az elrendelését. A Csongrád Megyei Főügyészség határozottan visszautasítja a gyanúsított és védői az ügyészségi eljárást törvénysértőnek és a jogállamiságot megcsúfolónak minősítő nyilatkozatait.