EUR: 317,46 Ft
CHF: 279,81 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Szeged

Milliárdos botrány: Botka a politikai felelős?

Botka László a Szeviép-ügy politikai felelőse, ezért kötelessége, hogy részt vegyen a helyzet megoldásában – állítja Szabó Bálint. A jogász közölte, a károsultak kormányzati segítségben bíznak, illetve az ügyben eljáró bíró elfogulatlanságát kérdőjelezte meg.

– Bukjanak meg politikusok és kerüljenek a bűnösök a börtönbe – nem először idézte Bárándy György ügyvéd 2010-es szavait Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak egy csoportját képviselő jogász a nemrégiben a Szegedi Járásbíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. 2015 áprilisában emelt vádat az ügyészség „különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett” miatt. Az elsőrendű vádlott O. Józsefre, a másodrendű vádlott B. Sándorra és a harmadrendű vádlottra, P. Lászlóra az ügyben eljáró ügyész letöltendő szabadságvesztést indítványozott, illetve további büntetéseket és intézkedéseket. Bár másfél milliárd eltüntetésével vádolják az egykori Szeviép-vezéreket, a felszámolási eljárás során hozzávetőleg 6,5 milliárd forint hitelezői igényt jelentettek be.


Szabó Bálint jogász szerint Botka László a Szeviép-ügy felelőse

Szabó Bálint kifejtette, hogy a 2010 előtti beruházásokhoz kötődő botrány kitörésekor a még talpon lévő, ki nem fizetett alvállalkozók egy része mára tönkrement vagy csőd közeli állapotba került, s ezzel több ezer szegedi, Csongrád megyei és hazai munkahely került veszélybe. A Szeviép-ügy első számú politikai felelőseként Botka László szegedi MSZP-s polgármestert nevezte meg, a jogász szerint éppen ezért dolga van a kialakult helyzet megoldásában.

A károsultak nem felejtenek

Egyúttal bejelentette, az Országgyűlés gazdasági bizottságához és annak elnökéhez, Bánki Erikhez fordul, hogy induljon kártalanítási program a több ezer munkahely megmentése érdekében. A károsultak maguk dolgoztak ki egy kártalanítási programot, aminek az a lényege, hogy a magyar állam kifizetné a beruházásokban közreműködőket – az érintett alvállalkozóknak számlákkal kellene igazolniuk az elvégzett munkát.


Tévedés

Szabó Bálint emlékeztetett rá, hogy öt évvel ezelőtt még azzal kérkedtek a volt Szeviép-vezérek, akik jelenleg a vádlottak padján ülnek, hogy a vádemelésig sem fog eljutni az ügy. Tévedtek.

– Botka Lászlótól azt kérem, hogy aktívan és tevékenyen vegyen részt ebben a folyamatban, vállaljon szerepet, nemcsak az ügy feltárásában, hanem annak megoldásában is – közölte a jogász.

Kitért arra is, hogy fennáll az alapos gyanúja a Szegedi Járásbíróságon a cégvezetők ügyét három éve tárgyaló bíró elfogultságának. A tárgyaláson – amelyen egyéb érdekeltként vett részt, miután megvásárolt egy követelést – kifejtette, meglátása szerint a járásbíróság eddig kizárólag a károsultak érdekeit sértő, a vádlottaknak ugyanakkor kedvező döntéseket hozott. Például helyt adott a járásbíróság a vagyonzár feloldásának, ezzel veszélyeztetve a sértettek követeléseinek megtérülését. Kritizálta, hogy habár súlyos bűncselekményekkel vádolja a vádlottakat az ügyészség, mégis szabadon élhetik az életüket. A bíró közölte, hogy Szabó Bálint kérelmét az elnöki irodába továbbítja, ott fogják elbírálni azt. Mindazonáltal leszögezte, nem érzi magát elfogultnak.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.