2017. november 07., kedd
Rezső

Életmód

Mondja el, hogyan fáj!

Az európai felnőtt lakosság 20 százaléka szenved krónikus fájdalmaktól, ami azt jelenti, hogy egyötödüknek már nem kielégítő az életminősége! De vajon tudjuk-e, pontosan milyen fájdalmat élünk át és hogyan is csillapíthatjuk azt?

– A súlyosság megítélésénél különböző skálák állnak rendelkezésre, amelyek mind a beteg ítéletalkotására hagyatkoznak. Az orvos megkérheti a beteget, hogy egy tízes skálán helyezze el az érzést, ahol a 0 azt jelenti, hogy egyáltalán nem fáj, a 10 pedig a nagyon komoly fájdalmat jelöli – magyarázta az Oxygen Medical oldalán dr. Pál Mónika, reumatológus.


– A hirtelen kezdődő és rövidebb ideig tartó fájdalmat akutnak nevezzük. A szöveti károsodás többnyire kimutatható, és ha megszűnik, a fájdalom is eltűnik. Komoly fájdalomra utalhatnak a kitágult pupillák, a verejtékezés, a szapora légzés és pulzus. Tipikusan akut fájdalom kíséri például a csonttöréseket, de akár a vakbélgyulladást vagy a szívrohamot is. A krónikus fájdalom három hónapnál hosszabban tart. A fájdalom társulhat krónikus betegséghez és okozhat étvágytalanságot, erőtlenséget, alvás- és potenciazavarokat, sőt, akár depressziót is – mindez pedig az életminőség romlásához vezet. A fájdalom időről időre belobban, úgynevezett shubokban, áttörő fájdalmak formájában jelentkezik.

Ez a hirtelen kialakuló jelentős fájdalom hasonlít az alapérzethez, csak sokkal intenzívebb és megjelenése is kiszámíthatatlan. A fájdalom érdekes tulajdonsága, hogy kisugározhat, vagyis máshol jelentkezhet, mint ahol valójában képződik, éppen ezért fontos szakemberhez fordulni, hiszen így nem csupán a tünet, hanem az ok is megszüntethető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre több nőt érint a cukorbetegség

  Egyre több nőt érint a cukorbetegség

  Magyarországon 772 ezren szenvednek cukorbetegségben, és az adatok szerint a betegek több mint a fele nő – mondta Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a diabétesz világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

 • Nők a NASA-nál

  Nők a NASA-nál

  A Lego legújabb, Nők a NASA-nál bábuival a NASA fantasztikus női munkatársai előtt szeretne tisztelegni. A készlet Nancy Grace Roman csillagász, Margaret Hamilton informatikus, Sally Ride űrhajós-asztrofizikus és Mae Jemison orvos-űrhajós minifigurája mellett a szakterületüket illusztráló három építményt is tartalmaz.

 • Ezért pörög a lakáspiac

  Ezért pörög a lakáspiac

  Nőtt az eladások száma a hazai ingatlanpiacon éves összesítésben, a fővároson kívül egyre több lakás cserél gazdát. A lakásvásárlók háromnegyede a 30 millió alatti ingatlanokat keresi.

 • Negyvennégy másodpercig bírjuk okostelefon nélkül

  Negyvennégy másodpercig bírjuk okostelefon nélkül

  Magyarországon 3,5 millió ember internetezik a mobilján rendszeresen, amely már a mindennapi életünk szerves részévé vált. Az idei Mobile Hungary konferencia arra fókuszált, hogy hol jelenik meg a különbség a mobil és a web között, hogyan van jelen a mindennapi életünkben és ennek milyen hatása van a kereskedelem, a gazdaság és a kommunikációs folyamatokra.