2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Életmód

Mondja el, hogyan fáj!

Az európai felnőtt lakosság 20 százaléka szenved krónikus fájdalmaktól, ami azt jelenti, hogy egyötödüknek már nem kielégítő az életminősége! De vajon tudjuk-e, pontosan milyen fájdalmat élünk át és hogyan is csillapíthatjuk azt?

– A súlyosság megítélésénél különböző skálák állnak rendelkezésre, amelyek mind a beteg ítéletalkotására hagyatkoznak. Az orvos megkérheti a beteget, hogy egy tízes skálán helyezze el az érzést, ahol a 0 azt jelenti, hogy egyáltalán nem fáj, a 10 pedig a nagyon komoly fájdalmat jelöli – magyarázta az Oxygen Medical oldalán dr. Pál Mónika, reumatológus.


– A hirtelen kezdődő és rövidebb ideig tartó fájdalmat akutnak nevezzük. A szöveti károsodás többnyire kimutatható, és ha megszűnik, a fájdalom is eltűnik. Komoly fájdalomra utalhatnak a kitágult pupillák, a verejtékezés, a szapora légzés és pulzus. Tipikusan akut fájdalom kíséri például a csonttöréseket, de akár a vakbélgyulladást vagy a szívrohamot is. A krónikus fájdalom három hónapnál hosszabban tart. A fájdalom társulhat krónikus betegséghez és okozhat étvágytalanságot, erőtlenséget, alvás- és potenciazavarokat, sőt, akár depressziót is – mindez pedig az életminőség romlásához vezet. A fájdalom időről időre belobban, úgynevezett shubokban, áttörő fájdalmak formájában jelentkezik.

Ez a hirtelen kialakuló jelentős fájdalom hasonlít az alapérzethez, csak sokkal intenzívebb és megjelenése is kiszámíthatatlan. A fájdalom érdekes tulajdonsága, hogy kisugározhat, vagyis máshol jelentkezhet, mint ahol valójában képződik, éppen ezért fontos szakemberhez fordulni, hiszen így nem csupán a tünet, hanem az ok is megszüntethető.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

  • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.