2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Belföld

Orbán Viktor: Tudós és hazafi volt Oláh György

Nemcsak a nagy magyar tudósok, de a nagy magyar hazafiak könyvében is őrizzük emlékét. Hajlíthatatlan jellemű ember volt, aki mindig a saját útját járta és erről soha nem hagyta magát letéríteni – mondta a miniszterelnök Oláh György Nobel-díjas, Corvin-lánccal és Széchenyi Nagydíjjal kitüntetett kémikus temetésén kedden.

“Amikor felért a tudományos világ tetejére és Nobel-díjat kapott, ezt a világraszóló elismerést is a helyén és a nagy jellemre valló alázattal kezelte. Pályája csúcsán is ugyanaz a nyílt szívű, közvetlen, munkájának és családjának élő ember maradt, az a kémikus, aki a régi alkimisták szenvedélyével, örökös kíváncsiságával kutatja az univerzum működésének örök törvényeit” – hangsúlyozta Orbán Viktor a Fiumei úti sírkertben, az akadémiai parcellánál mondott búcsúztató beszédében.


A kormányfő kiemelte: Oláh György a szeretet, a barátság és a hivatás erős kötésére bízta egész életét. Felidézte, hogy 1956 kegyetlen telén az ő lába alól is kiszaladt egy ország, sőt az országgal együtt egy már sikeres tudományos pálya is.

/Fotó: Szigetváry Zsolt

“Ekkor új kötelékeket vállalt, a régieket hűségesen megőrizte és ment tovább a maga útján. Minél magasabbra jutott a tudományos pályán, annál nagyobb büszkeséggel töltötte el, hogy ő is erről a rejtélyes marsi kolóniáról indult, akárcsak néhány évtizeddel korábban Wigner Jenő, Szilárd Leó vagy Teller Ede. Mi magyarok pedig mindig úgy gondoltunk rá és úgy gondolunk rá ma is, mint aki egy volt közülünk” – jelentette ki Orbán Viktor.


A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Oláh György a magyarok azon szűkebb köréhez tartott, akinek életútja és tudományos pályafutása a magyar nemzet legszebb jellemvonásait tükrözte vissza, vagyis csak tehetségünk, tudásunk, életrevalóságunk, élni akarásunk tarthat bennünket a zavaros világ felszínén.

“Azt remélte, amit a régi nagyok, hogy létrehozhat az egész emberiség számára valami hasznosat, nemeset és értékeset. A tudományos világ csúcsán, az angolszász szellemi élet elismert embereként is megmaradt igaz magyar hazafinak, intézete minden tehetséges magyar vegyész előtt nyitva állt, még a Nobel-díjért kapott jutalmának jelentős részét is arra fordította, hogy itthon egy új kémiai díjat alapítson” – fejtette ki a miniszterelnök.

/Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor Oláh György ránk hagyományozott testamentumát elfogadva elmondta, hogy a jövő titka a jó oktatás és “ebben a szellemben ültessük el a következő nemzetek szívébe a tudományos kutatás szenvedélyét, úgy, ahogy professzor úr ezt egész életében képviselte”.

Oláh György március 8-án hunyt el az Egyesült Államokban, Beverly Hillsben, végakaratának megfelelően hamvait Budapesten helyezték örök nyugalomra, a temetést a Nemzeti Örökség Intézete szervezte.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több év fegyházra ítélték a debreceni egyetemi drogterjesztőket

  Több év fegyházra ítélték a debreceni egyetemi drogterjesztőket

  Oktatási feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve közvetlen környezetében bűnszövetségben, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt első fokon több év fegyházra ítélt hat vádlottat a Debreceni Törvényszék pénteken – tájékoztatta a bíróság sajtószóvivője az MTI-t.

 • Fidesz: A Soros-szervezetek máris támadják a “Stop Sorost”

  Fidesz: A Soros-szervezetek máris támadják a “Stop Sorost”

  A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy februárban terjessze a parlament elé a “Stop Soros” törvénycsomagot, hogy az Országgyűlés tárgyalni tudja azt – közölte Budai Gyula, fideszes országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Orbán Viktor: erőforrást látunk a roma közösségben

  Orbán Viktor: erőforrást látunk a roma közösségben

  A kormány erőforrást, nem pedig áldozatot lát a magyarországi roma közösségben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumnitalálkozóján, a Magyar Tudományos Akadémián.

 • Forgalmi változások lesznek Budapesten

  Forgalmi változások lesznek Budapesten

  Változik a 105-ös busz útvonala, továbbá várakozásra lehet számítani a 4-es és a 6-os villamos, illetve több másik busz és troli vonalán a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon egy szombat délutáni tüntetés miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken.