EUR: 322,18 Ft
CHF: 283,39 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Külföld

Puerto Ricónál tombol az Irma

Puerto Ricónál tombol már az 5-ös erősségű Irma hurrikán, amely szinte a földdel tette egyenlővé Antigua és Barbudát. A két sziget alkotta független ország miniszterelnöke bejelentette, hogy segítséget kér a helyreállításhoz a nemzetközi közösségtől. A hurrikán óriási károkat okozott Saint-Martin szigetén is.

Az Irmának már tíz halálos áldozata van a karibi térségben. Csütörtökön a Hispaniola szigetén lévő Dominikai Köztársaság és Haiti felé tartott, és az előrejelzés szerint utána éri el Floridát, de akkor már csak 4-es erősségű lesz. A rendkívül hosszan tomboló hurrikán széllökéseinek sebessége jelenleg eléri a 298 kilométert óránként.


Donald Trump amerikai elnök szerda este telefonon egyeztetett Florida, Puerto Rico és az amerikai Virgin-szigetek kormányzójával a természeti katasztrófáról. A Fehér Ház közölte: a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) és a segélyszervezetek felkészültek a segítségnyújtásra.

Florida déli szigetein szerda estére csaknem teljesen befejeződött a lakosság kiköltöztetése, már 25 ezer ember hagyta el otthonát. Miamiban és Fort Lauderdale-ben tart az evakuálás, Cape Canaveral rakétaindító bázisát lezárták. Csütörtökön leállítják Floridának azt a két atomerőművét is, amely a hurrikán valószínű útvonalában van, és valószínűleg Key West repülőterét is.


Rick Scott kormányzó ismét felhívta a floridaiak figyelmét, hogy minél előbb távozzanak onnan is, ahol nem kötelező az evakuálás, például a Miaminál lévő South Beachből. “Most azonnal induljanak útnak!” – mondta felhívásában a kormányzó, hangsúlyozva, hogy a hurrikán “életveszélyes vihar lesz”. A nagy televíziós csatornák folyamatosan tanácsokkal és tudnivalókkal látják el a vihar útjában lévő területek lakóit, a dél-floridai élelmiszer-üzletekben a polcok már kiürültek. Az országutak zsúfolásig telve, a menekülők észak felé igyekeznek. A benzinkutak kiürülőben vannak, Florida Georgiától és Alabamától kért segítséget, ahonnan már útnak is indultak az üzemanyag-szállító teherautók. Florida északi vidékein és a szomszédos Georgiában már felállították az első menedékhelyeket is.

A parányi karibi szigetország, Antigua és Barbuda szinte teljesen romokban hever. Az ország miniszterelnöke, Gaston Browne a brit BBC egyik rádióadójának nyilatkozva elmondta, hogy nemzetközi segítséget fognak kérni. Barbudán a házak 90 százalékában esett kár, és van sok, amely teljesen megsemmisült. A sziget 1800 lakosának mintegy fele hajléktalanná vált. Őket egyelőre azok fogadják be, akiknek ép maradt a házuk. Hónapokig vagy akár évekig fog tartani, míg az élet újra visszatér a rendes kerékvágásba – mondta a kormányfő.

Óriási károkat okozott az Irma Saint-Martin szigetén is, amelynek az egyik fele Franciaországhoz, a másik Hollandiához tartozik. Mindkét szigetfélen mintegy 40 ezren laknak. A francia hatóságok szerint legalább nyolc halálos áldozata van a természeti katasztrófának Saint-Martinen és a szintén francia Saint Barthélémy szigeten együttvéve, és 23 a sérültek száma. Gerard Collomb francia belügyminiszter úgy nyilatkozott egy rádiónyilatkozatában, hogy “a két szigetet újjá kell építeni”. Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy meglátogatja a két szigetet, amint az időjárási viszonyok ezt lehetővé teszik.

A holland kormány egyelőre nem tudott nyilatkozni az áldozatszámról Saint-Martinen.

Szerdán két másik trópusi vihar is hurrikánná erősödött: a mexikói partoknál a Katia, az Atlanti-óceán fölött a José pusztít. Az utóbbi a Kis-Antilláktól mintegy 1600 kilométernyire alakult ki, és a meteorológusok arra számítanak, hogy nem éri el a szárazföldet.

Közben Texasban és Louisianában tart a Harvey hurrikán pusztítása nyomán keletkezett romok törmelékek eltakarítása. Greg Abbott kormányzó bejelentette: a vihar halálos áldozatainak száma elérte a 70-et.

Kapcsolódó Cikkek